fb
Damespraatjes Damespraatjes

Fianda wil geen Sinterklaas meer met haar schoonfamilie vieren

Al jarenlang viert Fianda Sinterklaas met de familie van haar man Joost. Maar ze neemt zich voor dat het dit jaar de laatste keer is, want het feestje loopt iedere keer uit op een debacle….

Hilarische sintfeesten

Altijd keek Fianda erg uit naar de decembermaand: aan het begin lekker Sinterklaas vieren en aan het eind Kerst. Heerlijk. “Toen ik Joost ontmoette stapte ik in een warm bad. Hij heeft drie zussen en hele leuke ouders die helaas zijn overleden. Sinterklaas werd altijd bij mijn schoonouders gevierd en dat was hilarisch. We trokken lootjes, schreven allemaal grappige gedichten en hadden een super leuke avond. Mijn ouders deden toen mijn broer en ik ouder waren niet meer aan Sinterklaas maar pakten groots uit met Kerst. Dat kwam dus hartstikke goed uit.”

Het krioelt er van de kids

Inmiddels is de familie van Joost flink uitgebreid: al zijn zussen hebben kinderen en sommige zijn gescheiden en hebben een nieuwe relatie met bonuskinderen. In totaal zijn er zo’n twaalf kinderen in de leeftijd van 4 tot 12, plus volwassenen, een heel huis vol dus. “Toen mijn schoonouders overleden bood Carla, de oudste zus van Joost aan, Sinterklaas bij haar en Marco te vieren. Zij regelt de lootjes en de uitnodigingen en stelt haar huis beschikbaar. We nemen allemaal wat te eten mee en je snapt: dat is een zeer uitgebreid buffet. Eigenlijk veel te veel.”

Hangt-ie de leuke oom uit

De laatste jaren heeft Fianda eigenlijk geen zin meer om pakjesavond bij haar schoonfamilie te vieren. “Steevast kom ik na het feestje met knallende koppijn thuis, ben bekaf en voel me beroerd. Het is gewoon niet leuk meer en veel te druk. Marco, de man van Carla komt standaard te laat uit zijn werk, waardoor de voorbereiding op de schouders van Carla neerkomt. Ze is dan in de stress en reageert zich af op Marco die jolig, maar veel te laat dus, de kamer in loopt en de leuke oom gaat uithangen. Ik zie dan hoe nijdig Carla wordt, wil haar helpen maar daar wil ze niks van weten. Omdat ik het zo ook niet meer leuk vind, heb ik aangeboden Sint bij mij ons te vieren maar dat wil ze dus ook niet.”

Ik heb er geen zin meer in

En zo ziet Fianda enorm op tegen het komende pakjesavond. “Ik word al beroerd als ik eraan denk want ik weet al precies hoe het zal gaan. De kinderen zijn totaal overprikkeld door alle suiker en kleurstoffen en zijn aan het eind van de dag zo moe dat ze alleen nog maar kunnen huilen en zeuren. Naar de cadeautjes die ze hebben gekregen kijken ze niet om, puur omdat het veel te veel is. De volgende ochtend krijg ik ze niet uit bed en zijn ze bloedchagrijnig. Ik heb geen zin meer in die dramatische avonden en heb tegen Joost gezegd dat ik niet meer ga. Gelijk herrie in de tent want Joost vindt dat die Sint-traditie onderdeel is van zijn familie en dat moet gewoon zo blijven. Daarover is geen discussie mogelijk. Ik baal er zo vreselijk van.”

Het gaat toch om de gedichten?

Fianda heeft zich voorgenomen dit jaar het nog te vieren bij Carla en Marco en daarna niet meer. “Ik heb me voorgenomen Joost te overtuigen dat dit jaar echt het laatste jaar is. En dan kan het volgend jaar of bij ons worden gevierd of we gaan niet. Het is gewoon zo over de top en het lijkt wel of de zussen van Joost elkaar willen overtroeven met de mooiste en duurste cadeautjes. Ik ben van mening dat het niet om de cadeautjes gaat, maar juist om de gedichten.”

Het is gewoon niet meer leuk

Op die gedichten doet Fianda heel erg haar best en het familielid dat zij heeft getrokken, kan rekenen op een prachtig lang Sintrijm. “Vorig jaar had Marco mij getrokken en toen kreeg ik een super dure vaas met een gedicht van maar een paar regels. Van het niveau ‘Sint zat te denken, wat hij Fianda dit jaar weer zou schenken’. Ik ben daar zo klaar mee. En die vaas was ook nog eens spuug lelijk. Maar ja, dat kan je natuurlijk niet zeggen, dus ik zwijg en neem aan het eind van de avond twee kinderen mee waarmee geen land is te bezeilen, tassen vol cadeautjes waarnaar ze niet omkijken en een man die net even te veel heeft gedronken. Dat is toch niet leuk?”

Vind jij dat Fianda gelijk heeft en een punt achter deze Sinerklaasfeesten kan zetten? Of moet ze niet zeuren en het gewoon accepteren. We zijn heel benieuwd wat jij ervan vindt. Laat het ons weten bij de comments onder het artikel :-).

Foto door Mario Schafer via Pexels

 

5 reacties

Mia -

Jammer hoor,ik vond het toch altijd gezellig die avonden,vooral met kleine kinderen er bij.
Nu vieren ze het allemaal met Kerstmis,maar dat is toch echt even anders.

Fiene -

De lijst met dingen die je niet leuk vindt word steeds langer..eerst was het om de schoonzus met man, volgende blok ineens kids die moe,huilen en niet naar de kadootjes omkijken en het laatste blok de juffen die elkaar aftroeven met kadootjes en oja de (lelijke vaas en het gedicht)
Was het bij jouw schoonouders ook niet zo dan? Is er een andere reden? En vinden je kids het niet jammer? En wordt het sinterklaasfeest bij jou dan ook niet hetzelfde? Je wil het alleen doen bij je zelf dan troef je schoonzus ook toch af?

Margreet -

Neem aan dat je je schoonfamilie ook op andere dagen van het jaar ziet. Waarom bespreek je het dan niet? Je zou vantevoren kunnen zeggen dat je het Sintfeest wil evalueren en waarom. Bedenk hoe jij het wel zou willen, bijv minder suiker en bescheiden kadoos.
Zo te lezen heeft Marco er ook niet zoveel zin in, hoewel niet iedereen kan dichten. En wat Joris zegt, het is maar 1 dag per jaar. Je zou een antistresspil kunnen nemen. Heb ik baat bij, ook als ik al hoofdpijn heb.

Marlieke -

Het gaat om de familietraditie van je man. Heb je daar geen respect voor? Zet je eigen wens voor die ene dag maar even aan de kant.

Joris -

Zoveel woorden en gedoe voor 1 dagje per jaar. Grow a pair…

Reageer ook