fb
Damespraatjes Damespraatjes

Felin: “Wil niet dat mijn schoonmoeder hier ooit achterkomt”

Drie jaar geleden stapte Felin in het huwelijksbootje met Joas. “We zijn in de kerk op een prachtig landgoed getrouwd, in het bijzijn van al onze familie en vrienden. Het was een hele speciale dag en ik kijk de foto’s nog bijna elke week wel een keer terug. Nog steeds gaat het geweldig tussen Joas en mij. We wonen samen en ik ben momenteel zwanger van ons eerste kindje. En toch is er iets wat enorm knaagt. Ik heb een groot geheim voor mijn schoonmoeder, waarvan ik niet hoop dat ze er ooit achterkomt.” 

Niet voor het huwelijk

Joas komt uit een zeer traditioneel en gelovig gezin. “Dat is de reden waarom we ook pas zijn gaan samenwonen na ons huwelijk. Zijn vader staat er wat relaxter in, maar de moeder van Joas gelooft niet in samen slapen voor het huwelijk. Lief als Joas is heeft hij zich daar keurig aan gehouden. Ik was zijn eerste vriendin en onze huwelijksnacht was zijn eerste keer. Voor ons allebei heel speciaal dus.”

De ware

Felin komt uit een heel ander gezin. “Bij ons thuis werd nooit moeilijk gedaan over uitgaan, vriendjes en logeren. Ik was zestien toen ik mijn eerste vriendje had en toen wij een paar maanden samen waren, mocht hij van mijn ouders blijven slapen. Dat was heel normaal, fijn en gezellig. Na mijn eerste vriendje heb ik nog met een paar jongens gedate. Vier jaar geleden ontmoette ik Joas en wist dat hij de ware was. De rest is geschiedenis.”

Spraken we niet over

Omdat Joas bang is dat zijn ouders Felin niet accepteren, vraagt hij of Felin niet over haar eerdere relaties wil vertellen. “Hij heeft me nooit gevraagd me anders voor te doen dan ik ben, maar wel om dit stukje van mijn leven niet te benoemen. In het begin was dat eenvoudig. Als ik bij zijn ouders op bezoek was, spraken we daar gewoon niet over. Omdat Joas had verteld dat ik een ‘heel puur meisje’ was, zijn zijn ouders er altijd vanuit gegaan dat hij mijn eerste vriendje was. Ze waren dan ook heel blij toen we aankondigden te gaan trouwen en daarna samen te willen wonen.”

Steeds lastiger

Nu het leven van Joas en Felin samen steeds groter wordt en de levens van hun families ook steeds meer met elkaar verbonden raken, wordt het moeilijker om de vorige vriendjes van Felin te verzwijgen. “Mijn ouders en broer weten dat ze daar gewoon niet over moeten praten. Ze zijn het er niet mee eens, maar doen het omdat ik het belangrijk vind. Maar nu Joas en ik samenwonen en een kindje verwachten, zijn er steeds meer momenten waarop al onze familie en vrienden samenzijn. Ik kan natuurlijk niet al mijn ooms, tantes, vrienden en kennissen vertellen dat ze niks over mijn verleden mogen zeggen.”

Zit ik niet op te wachten

Felin is heel bang dat iemand ooit een van haar oude vriendjes benoemt tijdens een gesprek met de ouders of zussen van Joas. “Zijn vader is niet meer helemaal bij de tijd, dus die zal het niet veel doen. Maar mijn schoonmoeder gaat daar zeker een probleem van maken. Dat vind ik niet leuk voor mezelf, maar zeker niet voor Joas. Hoe dan ook dat zij hem een preek geeft en mij als persoon in twijfel trekt. Daar zit ik helemaal niet op te wachten. Zeker niet nu we een kindje krijgen.”

Wees eerlijk

De moeder van Felin zegt dat haar dochter eerlijk moet zijn tegen haar schoonmoeder. “Lieverd, vertel haar gewoon dat Joas niet jouw eerste is. Je hebt niks verkeerd gedaan en er is niks waar je je voor hoeft te schamen. Door het haar zelf te vertellen kun je kiezen hoe je het brengt. Als ze het van een ander hoort, bijvoorbeeld op een verjaardag, kan het heel anders vallen. Je bent een lieverd en ze is dol op je. Maak je geen zorgen en vertel haar de waarheid”, zei ze.

Houd het stil

Joas is het niet met de moeder van Felin eens. “Hij vindt dat we het stil moeten houden. ‘Mijn moeder wordt woest als ze dit hoort’, zei hij. ‘Je raakt haar dan in haar geloof en haar eergevoel. Ik wil absoluut niet dat je dit vertelt’, drukte hij me op het hart. Ik weet niet wat ik moet doen. Volg ik het advies van mijn moeder of doe ik wat Joas wil?”

Bovenstaande afbeelding: Unsplash+

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook