Damespraatjes Damespraatjes

Eva’s vijftienjarige dochter wil graag een kind: “Ze koopt zelfs al babykleertjes”

Tienermoeders. Je ziet ze in Nederland steeds minder en dat is een goede ontwikkeling. Meiden die jong moeder worden stoppen vaak eerder met school, gaan minder snel studeren en hebben het financieel meestal zwaarder. Hoewel de meeste tienermoeders er het beste van maken, hadden ze het zelf vaak liever anders gezien. Bij de meeste tienermoeders was de zwangerschap een ongelukje. Maar, dat is niet altijd zo… Wij spraken Eva, moeder van de vijftienjarige Ella. Ella heeft een actieve kinderwens.

Nu een kinderwens

“Ella zat gezellig bij me in de keuken, toen ze er over begon. ‘Mam, ik wil graag een kind’ zei ze.” Aanvankelijk reageert Eva enthousiast. “Ik vond het leuk dat ze al op haar vijftiende wist dat ze later graag kinderen wilde. Toen ik vijftien was moest ik daar helemaal niet aan denken.” Maar toen Ella aangaf dat ze het niet over later had, maar dat ze NU een kinderwens had, moest Eva even slikken. “Ik snapte er in een klap helemaal niks meer van.”

School afmaken

Eva is geschrokken en zegt tegen Ella dat het beter is om nog een paar jaar te wachten. “Ik zei dat ze eerst haar school moest afmaken en een studie moest afronden. Pas als je een baan, een vaste relatie en een eigen huis hebt, kan je aan kinderen beginnen.” Hier was Ella het niet mee eens. “Ik kan mijn school ook afmaken met een kind” was Ella’s antwoord.

Tas met babykleertjes

Die avond besluit Eva het te laten voor wat het is. “Ella’s broertje moest naar de voetbaltraining en Ella moest nog huiswerk doen. Het was niet de tijd voor een gesprek dat nergens op sloeg.” Maar als Ella dat weekend thuiskomt met een tas babykleertjes, neemt Eva het een stuk serieuzer. “Ik vertelde het tegen mijn man en we besloten een gesprek met Ella te voeren.”

Het alleen doen

Tijdens het gesprek met Ella vragen Eva en haar man waarom Ella graag een kind wil. “Ze zei dat het een ‘oergevoel van binnen’ was en dat ze er al langer mee rondliep. Haar vriendinnen wilden allemaal gaan studeren na de middelbare school, maar Eva had deze ambitie niet. Zij wilde moeder worden en wel zo snel mogelijk.” Ook vraagt Eva wie de vader van het kind moet worden. “Dat maakte haar niet uit. Ella wilde het toch alleen gaan doen.”

Grote zorgen

Tijdens het gesprek wordt de man van Eva zo kwaad, dat hij wegloopt en tv gaat kijken. Eva en Ella blijven alleen aan de keukentafel achter. “Ik voelde me totaal niet gesteund door mijn man, maar ik begrijp ook wel dat hij hier niks mee kan. Ondertussen maak ik me grote zorgen dat Ella zich echt door iemand laat bezwangeren. Ik heb tegen haar gezegd dat ik altijd van haar zal houden en haar altijd zal steunen maar dat ik dit écht niet slim vind. Ik heb samen met haar besproken wat het krijgen van een kind allemaal met zich meebrengt, maar ik kan haar onmogelijk op andere gedachten krijgen.”

Wat is jouw advies?

Eva is benieuwd naar jullie adviezen. Wat zou jij doen als jouw vijftienjarige dochter een kind wil? Laat het weten in de reacties onder dit artikel of op onze Facebookpagina!


Reageer ook