fb
Damespraatjes Damespraatjes

Eva is verbaasd dat Peter ‘zomaar opeens‘ de relatie verbreekt

Wat doe je als je na 15 jaar een gelukkige relatie te hebben gehad, hoort dat hij je wil dumpen? Voor Eva (39) leek de relatie met Peter, ondanks de ups en downs, onaantastbaar. Zij deed alles voor hem en hij voor haar. Voor haar de perfecte match en ze hadden niets te klagen : een mooi huis, twee lieve kinderen, een leuke baan en geweldige vakanties naar zonnige oorden.

Eva vertelt “Peter stond altijd voor me klaar en sputterde nooit tegen om de afwas te doen, de boodschappen op te ruimen en de kraan in het toilet was al gerepareerd voordat ik me eraan kon ergeren. En toch gebeurde het. Op een dag stond hij bij het aanrecht voor me: “Eva, ik moet je iets vertellen. Ik trek het niet langer.  Ik ben er klaar mee. Ik wil dit niet meer. Ik wil ermee stoppen.”

“Ik vroeg me even af of ik het wel goed had gehoord. ‘Hoezo ermee stoppen?’ en ik zocht uiteraard naar verklaringen. Peter stamelde dat hij het niet kon uitleggen. “Het ligt niet aan jou, het ligt aan mij” maar wat dat ‘het’ nu precies is, kan hij niet goed uitleggen. De dagen daarna ging ik door een hel. Ik wist me geen raad met mijn liefdesverdriet

Hoe kan zoiets gebeuren?

Dat een respectabele en liefdevolle man een relatie plotseling verbreekt, komt helaas vaak voor. Hier zijn talloze redenen voor aan te wijzen. Mannen hebben over het algemeen vaak het gevoel dat ze hemel en aarde moeten bewegen om hun vrouw duidelijk te maken wat ze nu eigenlijk werkelijk bedoelen en krijgen dan veelal nul op rekest. Want helaas, zij interpreteert de boodschap verkeerd en er komt een kink in de kabel/communicatie. Het non verbale aspect speelt hierbij bovendien een aanzienlijke rol.

Hier een aantal voorbeelden:

  • Eva denkt dat Peter haar gedachten kan lezen ‘he? Hij snapt toch wel wat ik bedoel?’
  • Eva verwijt hem dingen, in plaats van dat ze haar wensen kenbaar maakt ‘Joh, je weet niet half hoe ik me kan ergeren als jij vergeet de vuilnisbak op dinsdag buiten te zetten, terwijl ik al zoveel aan mijn hoofd heb….”
  • Zij wil haar gelijk halen door steeds met andere argumenten te komen “ok, ik zal het je nog een keer uitleggen….’
  • Eva generaliseert “ je laat ook altijd je troep slingeren’
  • Zij eist van hem spontaan gedrag ‘doe eens een beetje gezellig’
  • Zij praat in algemene termen ‘je wilt toch ook wel eens waardering…’
  • Zij stelt onduidelijke vragen die geen vragen zijn ‘waarom ben ik altijd degene die ….’
  • Eva haalt oude koeien uit de sloot en dwaalt af van het onderwerp “o ja, wat je daar zegt doet me denken aan eerst toen je zei…..”
  • Zij zegt te vaak ‘ja maar’ waardoor hij zich miskent voelt

Eva vertelt me dat het een behoorlijk lijst is om over na te denken, maar ze herkent wel een aantal dingen.

Ik leg uit dat mannen de vrouwelijke emoties vaak niet begrijpen, en op een gegeven moment is dan de maat vol en willen ze niet meer…..

Ja, je hebt gelijk als je zegt ‘maar ze kunnen toch ook eerlijk zeggen wat ze bedoelen’ , maar dat is het ‘ m precies! Mannen zijn verbaal niet zo vaardig als vrouwen. Ze hebben vaak de grootste moeite om uit te drukken wat ze werkelijk voelen, bedoelen en willen.

Wat kun je dus als vrouw doen om een relatiebreuk te voorkomen?

Allereerst: samen erkennen dat geen enkele relatie perfect is.

Weten wat de ander verwacht en waar de behoeften liggen. Regelmatig respect tonen en waardering ook al zijn de taken en klusjes nog zo klein. Een eenvoudig schouderklopje, een knipoog, kusje of kriebel in de nek kan al wonderen doen.

Ook jezelf kwetsbaar opstellen en vanuit je eigen gevoel (de ‘ik boodschap’ ) praten zal al veel oplossen. En weg met de angst om afgewezen te worden en heb het lef om te zeggen wat je werkelijk vindt en voelt. Pas dan kun je bouwen aan een duurzame relatie van waaruit een mooie verstandhouding kan ontstaan, en zul je minder last hebben van liefdesverdriet of bezig zijn met de vraag hoe je je ex kunt terugwinnen.

Michelle van den Berghe (54) is docente Frans, relatietherapeut, en schrijver van Franse en Nederlandse zelfhulpboeken en programma’s over het verwerken van liefdesverdriet en het herstellen van relaties. Op haar Nederlandse blog liefdesverdriet.nl dat dagelijks meer dan 1000 keer wordt bezocht staan inmiddels al honderden artikelen. Ook haar Franse blogs worden gretig gelezen. Michelle heeft jarenlang in Frankrijk gewoond, is getrouwd met een Fransman en ze hebben 2 prachtige in Amsterdam werkende en studerende dochters. Haar passies: werken, schrijven, lezen, zingen en reizen.

Reageer ook