fb
Damespraatjes Damespraatjes

Eva (32): ‘Mijn vriend werd regelmatig in elkaar geslagen door zijn ex-vriendin’

Als je over huiselijk geweld en mishandeling leest of hoort, denk je al snel dat de man de vrouw vernederd, slaat of verwaarloosd. Fout, weet Eva (32). Haar vriend Max werd jarenlang mishandeld door zijn ex-vriendin.

Eva wist niet wat ze hoorde toen haar vriend nadat ze al een tijdje een relatie hadden vertelde. “Het is nog steeds een taboe. Mannen slaan vrouwen in elkaar en niet andersom. Inmiddels weet ik wel beter.” Ze leert Max kennen op de sportschool. “We sportten regelmatig op dezelfde tijden. Max is een onopvallende man die hard traint. Regelmatig maakte ik een praatje met hem. Hij was altijd wat terughoudend, maar dat vond ik ook wel weer charmant.”

Als ze op een zondagochtend weer samen aan de fitnessapparaten hangen, trekt Eva de stoute schoenen aan en vraagt of hij met haar koffie wil drinken na de workout. Dat wil Max wel. “We raakten verzeild in een leuk gesprek en ik begon hem steeds aantrekkelijker te vinden. Wat hij van mij vond, kon ik niet peilen.”

Ze wisselen telefoonnummers uit en appen veel met elkaar; het is het begin van een relatie. Het valt Eva op dat Max alles voor haar over heeft en conflicten uit de weggaat. “In alles kreeg ik bijvoorbeeld gelijk. Alsof hij de discussie niet wilde aangaan.” Het wordt Eva al snel duidelijk waarom hij dat doet. “Toen we langer een relatie hadden vroeg ik hem naar zijn ex-vriendin. Hij begon te huilen toen hij over haar vertelde. Met horten en stoten kwam het verhaal eruit: zijn ex mishandelde hem regelmatig.” Eva wist niet wat ze hoorde. Minstens een keer in de week werd Max geschopt en geslagen door zijn toenmalige vriendin. “Zij had een laag zelfbeeld, was ontzettend jaloers en dronk veel. Haar frustraties vierde ze bot op Max. Als ze zag dat hij op een feestje geanimeerd praatte met een andere vrouw, was hij bij thuiskomst aan de beurt. Ze schopte en sloeg hem en vernederde hem tot op het bot. Ik wist niet wat ik hoorde. Het heeft lang geduurd voordat hij bij haar weg durfde te gaan. Hij was bang dat ze of hem of zichzelf wat zou aandoen als hij zou vertrekken.”

De situatie werd onhoudbaar en Max vlucht weg van zijn ex. Zij laat dat niet zomaar gebeuren en stalkt hem. “Max kon niet anders dan aangifte doen. De politie pakte haar op en Max kreeg rust en verhuisde naar een andere stad zodat de kans kleiner was dat zij hem weer te grazen zou nemen.”

Maar nog steeds blijft hij op zijn hoede en is hij bang dat ze opeens weer toeslaat. “We praten er veel samen over en ik vind het fijn dat hij zijn gevoelens met me deelt. Inmiddels heeft Max professionele hulp gezocht om zijn ervaringen en angsten een plekje te geven en te verwerken. Het gaat elke dag beter met hem, maar hij is voorgoed getekend door de destructieve relatie die hij met haar had.”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook