fb
Damespraatjes Damespraatjes

Erika (30) probeert zwanger te worden ondanks syndroom PCOS

“Mevrouw, u heeft PCOS.” Die mededeling kreeg Erika drie jaar geleden van de gynaecoloog. PCOS? Daar had ze nog nooit van gehoord. Inmiddels weet ze dat ze niet de enige is die niet weet wat het syndroom inhoudt. “Je hoort er niet veel over en er wordt ook niet veel over gepraat,” aldus Erika.

Toch kampt vijf tot tien procent van alle vrouwen met dit syndroom. PCOS staat voor polycysteus ovarium syndroom. Dat houdt in dat er verschillende vochtblaasjes in de eierstok aanwezig zijn. Het syndroom wordt veroorzaakt doordat hormonen zijn verstoord; de waarden ervan zijn te hoog of juist te laag. “Bij mij betekent het dat ik teveel eicellen in mijn eileiders heb. Daardoor heb ik geen eisprong.” Vrouwen die het syndroom hebben, raken moeilijk zwanger.

Uitblijven menstruatie

Erika heeft nooit geweten dat ze PCOS heeft. “Toen ik op een leeftijd kwam dat ik vriendjes kreeg, slikte ik de pil om een zwangerschap te voorkomen. Ik stopte met de pil toen ik single was omdat ik het niet fijn vond altijd maar die pil te slikken.” Na het stoppen, bleef haar menstruatie uit. In een jaar tijd werd ze drie keer ongesteld. Ondanks dat ze de ongemakken ervan niet echt miste, ging ze toch naar de huisarts. Want goed was het natuurlijk niet. Ze werd doorverwezen naar een gynaecoloog die na het aanhoren van haar klachten al een idee had. De inwendige echo bevestigde het vermoeden: Erika heeft PCOS.

Symptomen

Er is een aantal symptomen dat op PCOS duidt. Een onregelmatige menstruatie, onvruchtbaarheid, mannelijke lichaamsbeharing, te hoog cholesterol, verhoogde bloeddruk, kleine wratjes, diabetes type 2, bekkenpijn, acne, vette huid, roos en overgewicht. Erika heeft last van wat mannelijke lichaamsbeharing en een onregelmatige menstruatie. Het is niet bekend hoe PCOS ontstaat. Opvallend is dat veel vrouwen met overgewicht ermee kampen. Belangrijkste onderdeel van de behandeling is dan gewicht verliezen zodat de menstruatie weer regelmatig wordt. Heb je een paar van eerder genoemde symptomen? Aarzel dan niet en maak een afspraak met je huisarts. Zeker als je zwanger wilt worden, heb je geen tijd te verliezen.

IVF

Haar dagelijkse bezigheden lijden niet onder PCOS. “Nee, ik ga er niet onder gebukt, ik heb er eigenlijk weinig last van. Ongesteld zijn is nou niet bepaald een feestje en die paar haren op mijn tenen scheer ik gewoon weg. Nu ik zwanger wil worden is het wel lastig natuurlijk,” besluit Erika.

Onlangs is Erika gestart met IVF-behandelingen. Samen met haar vriend wil ze graag een kindje. Ze ondergaat een hormoonbehandeling om de eicellen groter te laten worden. “We staan aan het begin van het traject en ik heb er vertrouwen in. Het moet gewoon lukken om zwanger te worden.”

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook