fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ergonomisch werken in jouw thuiskantoor doe je zo!

Ergonomisch werken in jouw thuiskantoor doe je zo!

Met de steeds uitgebreidere technologie, is het thuiswerken in de afgelopen jaren ook meer toegenomen. Hoewel het werken in je eigen huis veel voordelen biedt, kan het ook best wat uitdaging met zich meebrengen, zeker als je kijkt naar de inrichting van je thuiskantoor. Het op de juiste manier inrichten is nodig zodat je comfortabel kunt werken en eventuele gezondheidsproblemen kunt voorkomen. Ergonomisch werken in jouw thuiskantoor doe je zo!

Stoel en bureau

Er zijn veel verschillende bureaustoelen en zadelkrukken op de markt, dus het is goed om je te oriënteren voordat je een keuze maakt. Het zitten op een goede stoel is in ieder geval belangrijk voor o.a. je rug.  Investeer in een ergonomische (bureau)stoel die voldoende ondersteuning biedt. Een goede bureaustoel moet in hoogte verstelbaar zijn en de rugleuning moet naar voren en naar achteren kunnen kantelen. Verder is het ook belangrijk dat het bureau waaraan je werkt op de juiste hoogte is ingesteld, zodat je onderarmen parallel aan de vloer rusten wanneer je typt. Zorg er verder ook voor dat je voldoende beenruimte hebt en dat je voeten plat op de grond kunnen rusten.

Beeldscherm

Plaats je beeldscherm op ooghoogte, zodat je nek en hoofd in een neutrale positie blijven. Gebruik indien nodig een monitor standaard om de juiste hoogte te bereiken. Zorg ervoor dat de afstand tussen je ogen en het scherm ongeveer 50-70 centimeter is. Dit helpt oogbelasting te verminderen en bevordert tevens een goede houding.

Toetsenbord en muis

Gebruik een ergonomisch toetsenbord en muis om de belasting op je polsen en handen te verminderen. Een ergonomisch toetsenbord heeft een split-ontwerp, waardoor je handen in een meer natuurlijke positie kunnen rusten. Een ergonomische muis ondersteunt je hand en zorgt voor een comfortabele grip. Plaats je toetsenbord en muis dicht bij je lichaam, zodat je geen onnodige spanning op je schouders en armen creëert.

Verlichting

Zorg voor voldoende natuurlijk licht in je thuiskantoor. Dit helpt vermoeidheid van de ogen te verminderen en zorgt voor een aangenamere werkomgeving. Daarnaast is het belangrijk om goede kunstmatige verlichting te hebben voor de momenten dat het bijvoorbeeld snel donker wordt, of als je in de avond nog wat werk moet verrichten. Gebruik hiervoor een bureaulamp met een verstelbare arm en een heldere, niet-verblindende lichtbron.

Pauzes en beweging

Langdurig zitten kan nadelige effecten hebben op je gezondheid. Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen en in beweging te komen. Sta op, strek je benen en maak een korte wandeling door het huis. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om iedere thuiswerkdag een lekkere wandeling buiten te maken. Vitamine D doet een mens altijd goed. Doe wat eenvoudige rekoefeningen om je spieren los te maken. Overweeg ook om een zit-sta-bureau aan te schaffen, zodat je afwisselend kunt zitten en staan tijdens het werken.

Werk jij wel eens thuis? Heb jij daar een aparte ruimte voor ingericht? We lezen het graag in de comments.

Afbeelding: Andrea Piacquadio – Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook