fb
Damespraatjes Damespraatjes

Erectiestoornis

“Het lukt me niet meer, ik krijg ‘em niet omhoog!” Het is direct duidelijk waarvoor deze nieuwe cliënt komt. Bart heeft een nieuwe relatie met een prachtig mooie vrouw en is tot over zijn oren verliefd op haar. Op het moment dat ze willen gaan vrijen, heeft hij last van een erectiestoornis. Het is niet de eerste keer, dat hem dit overkomt. In zijn vorige relatie wist hij het te verbloemen door te computergamen tot hij er zeker van was dat zijn vriendin in slaap was gevallen.

Uit zijn verhaal blijkt dat zijn eerste ervaring met seks incestueus is geweest. Hoewel het een kinderspel geweest kan zijn, heeft de ervaring een diepe wond bij Bart achtergelaten. Zodanig heftig, dat het zijn huidige seksleven beheerst. Bij elke vrijpartij komt dat ene wrange beeld naar voren.

De eerste gesprekken over zijn ervaring waren vol van verdriet, boosheid en frustratie. Om daaraan niet voorbij te gaan, hebben we er eerst vele sessies aan gewijd. Samen hebben we een manier gevonden om zijn woede richting te geven. Ik heb hem aangeraden een brief te schrijven naar diegene van het kwaad. Met de andere hand dan zijn schrijfhand: in zijn geval linkshandig. Bart heeft bedacht om de brief ritueel te verbranden op de hei. De overgebleven as werd bedekt met dennentakjes en loofblaadjes.

Voor Bart is het van belang om te ervaren waar zijn eigen seksuele gevoelens en verlangens zitten. Via een aantal niet-genitale oefeningen om zichzelf te voelen krijgt hij meer zicht op wat hij zelf fijn vindt. Het verleden kan hij daarbij loslaten door zich volledig op zichzelf te richten. De eerste oefening bestaat uit het betasten van het lichaam. Eerst op gewone lichamelijke delen als hand, elleboog, voetwreef. Daarvoor is het nodig om zo ontspannen mogelijk te zijn in een rustige, vertrouwde omgeving. Bart neemt alle gewaarwordingen waar en schrijft deze op. De eerste stappen met zijn nieuwe vriendin worden met vol vertrouwen genomen. De druk om seks te moeten hebben is eraf. De oefeningen worden ook samen met haar gedaan, soms pratend, dan weer stilzwijgend.

Langzaamaan komt het moment dat de genitaliën in de oefeningen mee worden genomen. Daar is veel vertrouwen voor nodig, maar vooral geen prestatiedrang. Net als vele mannen, wil Bart presteren. Maar juist door zichzelf dat op te leggen, is het resultaat nihil. Door het vrij en eerlijk te bespreken met je partner, open je een weg die leidt tot bevrediging en geluk voor beiden. Bart zit op de goede weg en kan weer genieten van zijn eigen seksuele verlangen zonder prestatie of druk. Hij voelt zich vrij met zichzelf.

Marcella Hagenaar heeft sinds een aantal jaren een praktijk voor
relatietherapie in Krommenie en Zwanenburg. Zij begeleidt mensen van
chaos naar helderheid, zodat nieuwe structuren en hernieuwde liefde voor
elkaar kan ontstaan. Via schematherapie worden patronen, die niet meer
werken op een integere en liefdevolle wijze duidelijk en bewust gemaakt.

http://www.bijmijcoaching.nl

Klik hier om ook de andere artikelen van Marcella op Damespraatjes te lezen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook