fb
Damespraatjes Damespraatjes

Er warmpjes bijzitten op je oude dag? Alles over pensioensparen!

Op moment van het schrijven van dit artikel, ben ik 31 jaar oud. Ik heb twee jonge kinderen, werk met heel veel plezier aan Damespraatjes en moet er nog niet aan denken om met pensioen te gaan. En toch is dat pensioen iets waar je liever wat te vroeg, dan te laat over nadenkt. Zeker als je tijdens je werkzame jaren er een fijne levensstandaard op nahoudt, en deze ook als je niet meer werkt vast wilt houden. Er warmpjes bijzitten op je oude dag? We vertellen alles over pensioensparen!

Dromen over later

Mijn man en ik dromen regelmatig over later. Hoewel we voorlopig écht niet stoppen met werken, fantaseren we heel vaak over hoe onze ‘ouwe dag’ er uit moet zien. We zijn dol op lekker eten, reizen, sporten en varen. Als ik droom over mijn pensioen, zie ik mezelf ’s ochtends lange wandelingen maken en vrijwilligerswerk doen, tussen de middag uitgebreid lunchen (met een glas goede wijn, haha!), om vervolgens op de boot te stappen en vanaf het water de zonsondergang te bekijken. Mijn droom-dagbesteding! Maar goedkoop is dat natuurlijk niet. Zeker niet als je je bedenkt dat we mogelijk nog studerende kinderen hebben en we op een dag kleinkinderen krijgen. Dure boel, dat pensioen 😉

Hoe kom je rond als je stopt met werken?

Wij zijn allebei ondernemer en werken dus zelf aan ons pensioen. Als je in loondienst bent of bent geweest, bouw je via je werkgever pensioen op. Hoeveel dat is, hangt af van het aantal jaren dat je hebt gewerkt en wat je inkomen was. Hoe meer je verdiende en hoe langer je werkte: hoe hoger je pensioen. Daarnaast krijgt iedereen in Nederland vanaf de pensioengerechtigde leeftijd ook een AOW-uitkering. De hoogte van de AOW-uitkering is afhankelijk van je gezinssamenstelling. Anno 2023 ontvang je als alleenstaande € 1458,15 (bruto) en als samenwonende € 993,16 (bruto). Het bedrag van je pensioen en AOW vormen samen het basisbedrag waarvan je rondkomt als je klaar bent met werken.

Mag het een beetje meer zijn?

Heb jij al eens berekend hoe jouw pensioen en AOW er (ongeveer) uit gaan zien als je stopt met werken? Als je denkt: mag het een beetje meer zijn? Dan is het goed om te weten dat je ook zelf aan je pensioen kunt werken. Wist je bijvoorbeeld dat je ook zelf kunt pensioensparen of pensioenbeleggen? Je stort dan zelf geld op een geblokkeerde rekening. Hierbij kies je zelf of je alleen spaart of dat je ook wilt beleggen. En wist je dat je ook kunt pensioensparen combineren met beleggen? Je bepaalt zelf hoe vaak en hoe veel geld je stort. Over het algemeen geldt: hoe vroeger je begint met sparen en/of beleggen, hoe groter de kans op een mooie spaarpot is.

Maak je oude dag nog mooier

Wanneer je daadwerkelijk met pensioen gaat, kun je dankzij pensioensparen en/of pensioenbeleggen genieten van een ruimer pensioen. Het kan het verschil maken tussen wél elk jaar een verre reis maken, of dat niet kunnen doen. Ik zeg altijd maar: een slimme meid is op haar toekomst voorbereid 😉 Ook al ben ik ‘pas’ 31 jaar: ik ben al serieus bezig met mijn leven ná het werken. Ik zie mezelf al zitten op die boot hoor, haha!

Praat je met ons mee?

Denk jij weleens na over je pensioen? Of is het in jouw beleving nog te ver weg? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we gezellig!

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook