fb
Damespraatjes Damespraatjes

Elske (49) heeft geen smartphone en gebruikt geen internet: “Ik heb het gewoon niet nodig”

Een leven zonder smartphone, laptop of internet: ik kan het mij niet meer voorstellen. Nou heb ik voor mijn werk bij Damespraatjes het internet nodig, dus als ik dit werk wil blijven doen, is het dan ook geen optie er geen gebruik van te maken. Ook buiten mijn werk maak ik veel gebruik van het internet, zo kijk ik ’s avonds graag een serie op Netflix, WhatsApp ik heel wat af en Google ik elke vraag die in mij opkomt. Ik kan niet meer zonder!

Nooit op internet

Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat er ook een groep is, waarbij het tegenovergestelde waar is. Zes procent van de personen boven de 12 jaar (dat zijn ongeveer 886.000 mensen), geeft aan nog nooit gebruik te hebben gemaakt van het internet. Je leest het goed: nog nooit! De grootste leeftijdsgroep van de niet-internetters, zijn de 75-plussers. Maar, ook in de leeftijdsgroepen hieronder zijn mensen die nooit gebruik maakten van het wereldwijde web. Zo ook de 49-jarige Elske.

Geen computer in het klaslokaal

“Ik kom uit een generatie waarbij er nog geen computer in het klaslokaal stond. Wij leerden uit boeken, schreven op papier en zochten antwoorden in de encyclopedie” vertelt Elske als ze terugblikt op haarschooltijd. “Na de middelbare school volgde ik een opleiding tot kapper en ook hier kwam geen computer aan te pas. En ook als kapster heb ik er tot nu toe geen behoefte aan gehad.”

Nieuws

Op de vraag of Elske het mist, is ze duidelijk: “Nee. Iets missen wat je nooit hebt gehad, kan niet. Wel heb ik soms het idee dat er zich dingen in de wereld afspelen waar ik helemaal geen weet van heb. Mijn nieuws lees ik ’s ochtends in de krant of zie ik ’s avonds op televisie en dat vind ik voldoende. Het is toch vooral narigheid, haha!”

Foto op WhatsApp

“Het is voor mij geen probleem om in contact te blijven met de buitenwereld. Met mijn mobiele telefoon kan ik bellen en sms-en. Vakantiefoto’s van vriendinnen kijken, doe ik gezellig bij ze thuis. Mijn man en dochter zeggen vaak: ‘als je nou WhatsApp had gehad, dan had ik je deze leuke foto kunnen doorsturen’. Ik antwoord steevast dat ik het veel leuker vind om de foto thuis samen te bekijken. Dan moeten ze altijd heel hard lachen.”

Dochter zoekt het op

Een enkele keer komt het voor dat Elske haar dochter vraagt iets op te zoeken op haar telefoon of laptop. “Als ik met de trein ga bijvoorbeeld, dan schrijft zij altijd even voor mij op hoe laat hij gaat en vanaf welk perron. Ik heb een spoorboekje, maar dit is handiger. En ook als we naar een pretpark of de bioscoop gaan, vraag ik mijn man, dochter of een vriendin om online kaarten te kopen. Ze doen dit altijd graag voor me.”

Encyclopewatte?

Er zijn veel mensen die het maar vreemd vinden dat Elske niet deelneemt aan het digitale. “Ik heb een aantal jonge collega’s in de salon die me soms plagen. En ook vriendinnen van mijn dochter vinden het maar gek. Ze vragen me dan hoe ik aan mijn informatie kom. Ik laat ze altijd de rij encyclopedieën zien die bij ons in de kast staan. ‘Encyclopewatte?’ zeggen ze dan. Ze weten niet eens meer wat het is en hoe het werkt. Ik vind dat iedereen lekker moet doen wat hij of zij zelf wil. Bij mij is dat leven in een wereld zonder internet. En ik vind het helemaal prima zo!”

Meepraten over dit verhaal? Dat kan in de comments onder dit artikel. 

Reageer ook