Damespraatjes Damespraatjes

Ellis: ‘Mijn buurvrouw zeikt echt over alles en vergalt mijn woonplezier’

Dolblij was Ellis toen ze anderhalf jaar geleden samen met haar man Pieter verhuisde naar een appartement in het midden van Amsterdam. “We hadden na lang wikken en wegen de knoop doorgehakt: onze villa aan het water konden we goed verkopen en onze wens om in het hartje centrum te wonen, kwam uit.” Waar Ellis geen rekening mee had gehouden, was een klagende buurvrouw. “Om de haverklap staat ze voor de deur. Ik word er gek van.”

Ze had ze zo vaak gelezen, verhalen van vrouwen die continu overhoop lagen met de buren. Veel kon ze zich daarbij niet voorstellen; in de villawijk waar ze woonde had ze met iedereen goed contact en was alles bespreekbaar. “Want ja, natuurlijk hadden we ook wel eens last van de buren en zij van ons, maar dat was verder nooit een probleem.”

Burenborrel

Hoe anders is dat nu. Toen Ellis en Pieter anderhalf jaar geleden hun prachtige appartement betrokken, konden ze hun geluk niet op. “Ik wilde altijd al zo graag in het centrum van Amsterdam wonen en toen onze kinderen voor studie op kamers gingen, kwam mijn droom uit.” Hun huis aan het water was binnen no-time verkocht en al vanaf eerste bezichtiging vielen ze als een blok voor het hoekappartement. Omdat een burenborrel er niet inzat, besloten Ellis en Pieter voor nu alleen kennis te maken met de naaste buren.

Verbitterd

“Aan de rechterkant woont een stel van onze leeftijd en Natasja woont aan de andere kant. Ze is een alleenstaande vrouw van 60 en een beetje verbitterd omdat haar ex haar in de steek liet voor een jongere vrouw. Ik vond het wat ongemakkelijk dat ze gelijk roddelde over de andere bewoners in het complex, maar wilde dat niet meteen afkappen. Ieder zijn ding.”

Klagen

Ellis kwam er al snel achter dat Natasja niet alleen roddelen tot een kunst had verheven, maar dat ze ook niet onverdienstelijk kan klagen. Om de haverklap staat ze voor de deur van Ellis en Pieter. “Ze zeikt echt over alles. Ze belde laatst aan toen ik scholletjes stond te bakken. Ze zei dat ze kotsmisselijk werd van die lucht. Ik vond het wel vreemd dat ze daar zo’n last van had, maar waarom zou ze daarover liegen?”

Pannenkoeken lucht

Nou, antwoord op die vraag liet niet lang op zich wachten. Op hoge poten stond Natasja voor de deur toen Pieter pannenkoeken stond te bakken. “Of we daar alsjeblieft mee wilden stoppen, want van die lucht kreeg ze migraine. Toen dacht ik: wacht eens even, ik heb hier te maken met een uiterst lastige buurvrouw.” Ellis besluit het gesprek met de buuf aan te gaan om erachter te komen wat er precies dwarszit. Ze zegt haar gelijk dat ze ook last van haar sigarettenrook heeft. “Als Pieter en ik even lekker een wijntje drinken op ons balkon en zij zit er ook, zitten we steevast in haar rook. Ik vind dat heel smerig, maar vind dat ik daarover niet moet zeuren.”

Het gesprek lijdt tot niets; sterker de band tussen de twee vrouwen wordt alleen maar slechter. “Natasja bleef maar verwijten maken. Dat ze het geluid van mijn hakken op onze houten vloer irritant vindt, dat Pieter te hard praat, dat ze wakker wordt als we ’s nachts de wc doortrekken. Ik wist niet wat ik hoorde.”

Leefgeluiden

Omdat Ellis geen gedoe met haar buurvrouw wil, past ze zich aan. Doet haar schoenen uit als ze thuis is, trekt ’s nachts de wc niet meer door en vraagt Pieter regelmatig om zachter te praten. “Op een gegeven moment schoot ik door en sloop ik als een tijger door mijn eigen huis. Pieter verklaarde me voor gek en vond dat ik normaal moest doen. Wat wij produceren zijn gewoon leefgeluiden. We zijn geen aso’s.” Sinds Ellis weer gewoon leeft, staat Natasja om de haverklap voor de deur. En niet opendoen is geen optie, want ze blijft net zo lang bellen tot er wordt opengedaan.

Damespraatjes achter de schermen! Volg jij ons al op Instagram?

Zeiksnor

“Dat mens werkt zo op mijn zenuwen, maar ik weet niet hoe ik het moet oplossen. We hoorden van de andere buren dat het een lastige vrouw is. Maar bij hen belt ze niet aan, ze heeft het echt op ons gemunt. Ik overweeg om Buurtbemiddeling in te schakelen maar Pieter vindt dat echt te zot voor woorden. Maar wat moeten we dan? Ik heb geen zin om telkens die zeiksnor aan de deur te hebben.”

Herken je zo’n zeurende buuf? Wat raad je Ellis en Pieter aan? Moeten ze de buurvrouw negeren om met haar in gesprek blijven gaan? Wat zou jij doen? Praat met ons mee in de comments.


10 reacties

De Rijdende Rechter redactie -

Dag Nicky, Anna en Jolanda, (en anderen die hetzelfde probleem hebben) wij zijn van de redactie van het tv programma De Rijdende Rechter (KRO-NCRV) en hebben veel ervaring met dit soort kwesties en kunnen wellicht iets betekenen! Jullie kunnen ons een mailtje sturen via [email protected] of bellen via 0900 1301 dan nemen wij contact op!

Nicky -

hai hier ook zo’n leuk buurvrouw die zeikt om elke scheet . eerst poes lief en je vertellen over de andere buren negatief . waar je op je hoede voor bent . Dan achter af blijkt het anders. Het begon na dat ze zelf kwam te zitten met haar badkamer en andere problemen. Wij kregen de woning met urgent van wegen gezondheid van mij. Nu bleek dat haar moeder hier in woonde . Wij het kregen van wegen de traplift .Echter had ze gehoopt dat haar jongste broer of een andere fam met gezin het zou krijgen. Wat dus niet het geval was . Toen ze zag dat ik ook niet na haar pijpen danste begon de elende . eerst de Klacht ik was een dieren bul . om dat mijn hond een dier vriendelijk mond kapje droeg om de bek. Als wij weg waren. voor tegen het harde felle geblaf . wat ze uit raad gewent is al jaren de hond . Toen was het de tv die te hard stond op normale tijd . Toen over te veel versite in mijn tuin.
Toen weer over geluid over last en stank van hond. elke keer wij netjes in gesprek er over . maar wat wij ook deden nooit was het goed . het werd zo erg dat ze zelfs bij buren mij zwart zat te maken met leugens . Buiten mij voor alles uit maakte wanneer ik mijn honden uit liet . zelfs waar mensen en vrienden of fam bij liepen . of als ze kwamen hun aan spreken en zeggen dat wij asos waren en dat ze niet bij ons mogen komen. valse meldingen doen bij de woningbouw . elke keer weer 1jaar lang .zelfs na dat ik bij de woning bouw en wat dan ook aan gaf gewoon door gaan . na de zoveelste waarschuwing en geluid meters ben ik zelf zo geknapt dat ik er zelf maar eens heb terug gevat . heb 2 bierblikjes tegen de raam gegooit en zelf politie gebelt . Toen pas viel het kwartje bij dat gestoorde buurvrouw en bij de woningbouw en politie . hoe erg ze was . inmiddels heeft ze de hele straat tegen zich en hangt ze zelf aan alle kanten. bij de Woningbouw zit ze vast . zo erg dat ze het zelfs over verhuizen hebben. zo dra hun gaan hang ik de vlag uit en geef ik een straat feest . 🎉

Anna -

Ow ja zo herkenbaar dit wij hebben ook zo buurvrouw. Niks helpt zelf niet buurtbemiddeling. Daar stond ze niet voor open. Verbitterd door exen en kleinkinderen die niks mogen van haar. Vreselijk maar 1 ding ze gaat verhuizen dan gaat die vlag uit.

Jolanda -

Hoi Ellis en Pieter
Ook ik herken dit. In 2007 kwamen we hier wonen, onze dochter was toen 12 jaar.
De buren hadden vanaf dag 1 dat we hier kwamen wonen al commentaar, het begon met overlast van timmer, schuur etc werkzaamheden. De gewone verhuis geluiden. We begonnen rond 8.30 dus nietvextreem vroeg en uiterlijk 22.00 uur stopte we. Ze zijn wat keren a.d deur geweest, ik dacht nu de verhuizing klaar is zak het wel over zijn, maar helaas. Zo hadden ze oa last van de wasmachine. Volgens hun rammelde de kopjes uit de kast. Last van de honden nageltjes op het laminaat, best knap dat je daar last van heb in een eengezinswoning. Ik ben verpleegkundige dus heb te maken met wisselende diensten. Ik kon er de klok op gelijk zetten maar als ik avonddienst had gehad stond zij om 8 uur aan te bellen want mijn dochter had voor overlast gezorgd, ik heb navraag gedaan bij buren die rechts van mij woonden. Wat was er gebeurt me dochter had met vriendinnen in de tuin gezeten en gezellig zitten kletsen meer was er niet gebeurt.
Tot de dag dat ik opgewacht werd toen ik s’ochtends thuis kwam vanuit mijn nachtdienst.
Het moest nu afgelopen zijn, want wist ik wel dat er criminelen bij mij thuis kwamen? Ik stond perplex “wat criminelen buurvrouw, weet u dat zeker ” Ja dat wist ze zeker want al die “,zwarte” waren zo.
Toen was de maat vol, het beroemde druppeltje. Ik heb de woningbouw ingeschakeld en er werd een gesprek gepland met zowel de buren als met ons exclusief mijn dochter uiteraard. Gesprek heb ik in mijn huis laten plaatsvinden. Wij bleven extreem rustig dit tot grote frustratie van hun, hierdoor gingen zij compleet over de rooie. Woningbouw heeft aangegeven dat hun of de leefgeluiden accepteren of gaan verhuizen naar een vrij staand huis (maw een hutje op de hei)
Na dit gesprek heb ik ze tot op de dag van vandaag nooit meer gehoord.
Adviseer je dan ook ga ingesprek met ze hoor en wederhoor voor beide partijen en je wooncorporatie of neem iig van een koophuis en jurist mee, alles op papier zetten beide tekenen en klaar. Doen hoor, dit soort mensen ontnemen jou je woongenot.
Heel veel succes ermee.
Groet Jolanda

Wil -

Beste Ellis, heb ook zo’n buurman gehad. Had overal last van inclusief douchen en toilet doorspoelen. Gewone leef geluiden. We waren verder geen rumoerig gezin. Op een gegeven moment begon hij met briefjes, hier heb ik niet op gereageerd. Tot op een gegeven moment een brief van een juridisch adviseur kwam dat we moesten stoppen met de overlast en anders moesten we boete betalen. Nou toen had ik het niet meer. Gelukkig hadden we zelf een bekende die ook jurist was en die heeft een mooie brief opgesteld om ons niet langer lastig te vallen omdat we anders gerechtelijke stappen zouden ondernemen. Toen was t klaar met de briefjes en begon t opzettelijk lawaai maken. Dat heb ik maar even aangezien omdat ook ik op mijn tenen liep. Ik heb hem van repliek gediend, achteraf te zot voor woorden. Zo heb ik zelfs een hele middag met een bal tegen de muur gegooid. Ik schaam me bijna om t te zeggen ! Maar t werkte, daarna was t stil en n paar maanden later zagen we het te koop bord in hun tuin staan. Ik sprong n gat in de lucht. Gelukkig kwam er n leuk gezin wonen waar we nooit problemen mee hebben gehad. Het is en blijft lastig en heeft een enorme impact op je leven met zulke buren. Ik hoop voor jou dat er ook een oplossing komt.

Simone -

Ik weet helaas hoe het kan zijn. Ik heb na mijn scheiding een huisje toegewezen gekregen naast een psychisch gestoorde vrouw. Sneu voor haar, maar die verpest ook het woongenot van mij en meerdere bewoners in de blok hier. Als ik jullie was zou ik het er niet bij laten zitten en buurtbemiddeling inschakelen. Ik heb dat ook gedaan maar die gingen al niet meer met haar in gesprek ( dat was eerder al op niets uitgelopen, toen ze op verzoek van de vorige bewoners van mijn huisje bij haar langs wilde gaan) hier loopt het regelmatig uit de hand, en bijna wekelijks moet de politie komen. Zulke mensen moeten in een hutje op de heide gaan wonen en hebben vaak psychische hulp nodig. Sterkte voor jullie!

Claire Tilleman -

Lieve Ellis , Pieter,

Wat erg voor jullie dat je je niet meer prettig kan voelen in je eigen huis, ik kijk vaak naar de rijdende rechter en zie daar vaak dezelfde problemen voorbij komen, wat deze mevrouw doet bij jullie is stalking te noemen en heeft geen enkele grond waarmee ze de overlast volgens haar kan hart maken, ik zeg als ze niet op houd dan maar naar de rechter en bij sommige uitspraken vd rechter staat een boete bij iedere keer als zij n overtreding maakt. Het moet toch niet gekker worden dat je geneens woonplezier kan hebben voor al dat geld wat jullie betaald hebben, ik zou dit ook gewoon tegen haar zeggen dat als ze niet ophoud met stellingsmatig klagen jullie er n zaak van gaan maken,

Ik wil jullie veel sterkte wensen en hopelijk helpt een dwangmiddel deze mensen om te stoppen, liefs Claire

Marc. -

Of: 1 je gaat zelf iedere dag 10 keer aan de bel hangen bij haar, dus zelf de zekerd uithangen. Of 2: wat 100 % zeker werkt maar of je het kan weet ik niet. Ordinair plat haar helemaal de tering schelden. Wat ik niet snap, je geeft een geweldig huis aan het water op en laat zo over je heen lopen? Ik was gek geworden , die had allang niet meer bij mij aan de deur hoeven te komen! I Gewoon lekker ordinair over de zeik gaan en je eigen leven verdedigen!

Caitlin -

Pfffff ik herken dit allemaal!!! Ik heb via whatsapp proberen een afspraak te plannen maar door Corona wil ze niet en ze zegt dat het niet nodig is. Wij moeten gewoon normaal doen, daarvoor hoeven we niet te kletsen….. ik ga het nu maar negeren en gewoon leven.

Joris -

Negeren. Hier valt niet mee te praten.

Reageer ook