fb

Ellen: “De schoonmaakster van de vorige bewoners van ons huis brak bij ons in”

Vorige week ontving ik een mail van Ellen met de vraag of ze haar verhaal bij ons mocht doen. Ik moet zeggen dat ik flink schrok van dat verhaal en dat ik het graag met jullie wil delen. De schoonmaakster van de vorige bewoners brak in in het huis van Ellen en haar gezin in. “Ik had nooit gedacht dat dit mogelijk was!” 

Vorig jaar kochten Ellen en haar man hun droomhuis. “We konden ons appartement in Amsterdam met veel winst verkopen en hierdoor onze lang gekoesterde droom realiseren: verhuizen naar een groot huis aan de rand van de stad. We gingen van 65 vierkante meter met twee slaapkamers naar 300 vierkante meter met vier slaapkamers. Onze kinderen hoefden niet meer bij elkaar op de kamer, we hadden ineens een tuin en zelfs een écht washok.”

Ingebroken

Toen Ellen en haar gezin drie maanden in het huis woonden, gebeurde het ondenkbare. “We waren op vakantie in Frankrijk toen we werden gebeld door mijn moeder. Ze was bij ons huis om de post op te halen en planten water te geven toen ze zag dat er was ingebroken. Het huis was één grote ravage en veel spullen waren weg. De laptops van de kinderen zijn gestolen, het horloge van mijn man was weg en er ontbraken sieraden uit mijn sieradendoos.” Na het slechte nieuws stapt het gezin direct op het vliegtuig terug naar Nederland. “Onze vakantie was met één telefoontje verpest.”

Als ze thuis aankomen, is de politie al gearriveerd voor onderzoek. “Niemand heeft iets gezien of gehoord. We hebben weinig buren en veel mensen waren op vakantie. Het gekke was dat er geen sporen van braak te zien waren. Er moest dus iemand binnen zijn gekomen door een open raam of met een sleutel door de voordeur. Ik wist honderd procent zeker dat alle ramen dicht waren, we gingen tenslotte op vakantie.”

Oorbellen op Marktplaats

De verzekering van Ellen wil vanwege het ontbreken van braaksporen, geen geld uitkeren. “We waren woest! Ik kon me gewoon niet voorstellen dat we duizenden euro’s lichter waren en dat we niks zouden terug krijgen.” Die week stond Ellen met een buurvrouw te praten en zij gaf haar een tip. “Achteraf een gouden tip! Ze stelde voor om op Marktplaats te kijken of onze spullen hier op stonden. En warempel: ik zag de oorbellen die ik op mijn huwelijk droeg tussen de sieraden staan.” Met trillende handen belt Ellen de politie. “Ik kon ze mijn trouwfoto laten zien, waar duidelijk de unieke oorbellen op stonden. Iemand van de recherche heeft afgesproken met de verkoopster en haar meegenomen voor verhoor.”

Al snel blijkt dat de vrouw die de oorbellen heeft verkocht, medeplichtig is aan de inbraak. “Tijdens het verhoor vertelde ze dat ze jaren geleden als schoonmaakster in ons huis had gewerkt. De vorige eigenaren hadden haar toen (naar haar idee) onterecht ontslagen en daar was ze nog steeds boos over. Toen haar man schulden kreeg hebben ze samen besloten in te breken met de sleutel die ze nog had liggen. Ze wist niet dat er nieuwe mensen in het huis waren gekomen en vond het verschrikkelijk dat ze ons dit heeft aangedaan. Uiteindelijk zijn zowel zij als haar man opgepakt en veroordeeld.”

Verander altijd de sloten

Ellen wil met dit verhaal iedereen waarschuwen. “Koop je een nieuw huis? Verander dan altijd de sloten. Ook als de vorige eigenaren zeggen dat er geen sleutels meer in omloop zijn. Verder kan je werken met gecertificeerde sloten. Hierdoor kunnen mensen die wel jouw sleutel hebben, deze niet zomaar laten kopiëren. Als ik gewoon ‘Slotenmaker Amsterdam‘ had ingetikt op Google, dan was dit nooit gebeurd. Inmiddels zijn we redelijk bijgekomen van de shock, maar deze inbraak heeft meer met ons gedaan dan ik aanvankelijk had gedacht. Mijn jongste dochter is lang bang geweest dat de inbreker terug zou komen en haar iets aan zou doen. Sinds de daders gepakt zijn slapen we een stuk lekkerder, maar ik denk dat ik nooit meer zorgeloos op vakantie ga.”

Meepraten over dit verhaal

Heb jij nadat jullie in een nieuw huis zijn komen te wonen, de sloten veranderd? En zo niet, zou je dat na het lezen van dit artikel wel doen? Wij zijn heel benieuwd.

Wil je op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

Reageer ook