fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ella: “Dit verpestte onze trouwdag enorm en ik kan wel huilen”

Dit verpestte onze trouwdag enorm en ik kan wel huilen

Los, onconventioneel en altijd zichzelf. Dit waren de eigenschappen van Jaap waar Ella 15 jaar geleden voor viel. Nu zijn het haar grootste ergernissen over hem en laatst zou ze het liefst de scheiding hebben ingezet na een etentje in een restaurant. Op hun trouwdag notabene…

Wat een lefgozer

“Serieus: Jaap was de mooiste jongen van de school. Gierende hartkleppen kreeg ik toen hij mij mee uitvroeg. Met mij?! In de zevende hemel was ik. Jaap was zo zelfverzekerd, hij durfde alles tegen iedereen te zeggen en was een echte lefgozer. Zijn kledingstijl was heel authentiek. Waren de mannen van mijn zussen strak in het pak met Kerst, die van mij droeg lekker een spijkerbroek met daarop een T-shirt van de Rolling Stones, zijn favoriete band. Jongen, ik gloeide van trots, ik vond dat destijds geweldig. Apetrots was ik op die vent van mij.”

Hoppend van baan naar baan

Maar ja, je wordt ouder en dan moet je je toch misschien wat volwassener gedragen en dat weigert Jaap. “Toen hij begin twintig was, was het nog wel leuk dat hij zo deed, maar inmiddels wordt het de hoogste tijd dat hij zich een beetje gaat aanpassen. Ik merk dat zijn gedrag me irriteert. Hij heeft verantwoordelijke banen en dan is het dragen van een verwassen T-shirt van een of ander vaag underground bandje niet echt heel wenselijk. Interesseert Jaap geen bal en dat betekent dat hij na een jaar zo’n bedrijf kan verlaten omdat hij zich niet wil conformeren en zijn contract niet wordt verlengd. Ik maak me daar zorgen over, maar Jaap niet. Inmiddels is hij 35 jaar en nog steeds hopt hij van baan naar baan. Dat is toch niet gezond?”

Het gaat toch niet om uiterlijk?

Het vervelende vindt Ella dat Jaap altijd vindt dat hij gelijk heeft. “Hij laat zich niet in een keurslijf persen en vraagt zich af waarom het zo belangrijk is dat hij een pak draagt in plaats van een T-shirt en zijn gympen. Het gaat volgens hem toch om zijn prestaties en niet om zijn uiterlijk? Nog steeds zet hij zich tegen van alles af en ik vind dat hij daarmee moet ophouden. Hij is geen twintig meer en zal zich toch zo nu en dan moeten aanpassen en wat is daar mis mee?” Ella is de dertig inmiddels ook gepasseerd en ze heeft het regelmatig met Jaap over kinderen. “Ik wil graag moeder worden maar vraag me steeds vaker af of het slim is om Jaap de vader van mijn kinderen te laten worden. Jaap is soms een beetje een groot kind en ik twijfel of ik met hem kinderen wil.”

Wat een verrassing!

Als hun trouwdag in zicht is, nodigt Jaap Ella uit om te gaan eten in een chique restaurant. “Ik wist niet wat ik hoorde. Hij wilde naar een sterren restaurant met mij. Mijn hart maakte een sprongetje. Was hij dan echt aan het veranderen? Zag hij eindelijk in dat hij zich toch ietwat kinderlijk gedroeg? Misschien wilde hij wat met me bespreken, ik was zo benieuwd.” De avond verloopt best aardig. Jaap en Ella halen herinneringen op aan hun trouwdag en hebben veel pret. “We dronken de heerlijkste dranken en genoten met volle teugen van een 5-gangen diner. Ik had het echt naar mijn zin en kreeg de indruk dat Jaap toch ook moest toegeven dat hij soms wat kinderlijk gedrag vertoonde.”

Nee, wat doet-ie nou?!

De leuke avond krijgt een heel andere wending als Jaap tijdens het eten een enorme niesbui krijgt, midden in een gesprek. “Hij bleef maar niezen. In het begin zei ik nog ‘gezondheid’ maar na tien, twaalf keer niezen werd het tamelijk gênant.” Helemaal gênant werd het toen Jaap het linnen servet dat naast zijn bord lag pakte en luidruchtig zijn neus erin leeg toeterde. “Ik dacht dat ik gek werd. Je neus in een linnen servet is zo onbeschoft, dat kan echt niet. Dat doe je gewoon niet. Obers moeten dat servet later vastpakken met kans op bacteriën. Je gebruikt daarvoor een zakdoek of tissues die je na het volsnuiten zelf weggooit.”

Briesend naar een vriendin

Ella besluit haar ergernis niet onder stoelen of banken te steken en zegt Jaap wat ze ervan vindt. “Met ingehouden woede maakte ik hem duidelijk dat hij zich heel onbehoorlijk gedroeg. Natuurlijk was hij het niet met me eens en vond hij dat ik me niet zo druk moest maken. Maar ik kon niet meer. Alsof al die jarenlang opgekropte woede over zijn gedrag er opeens uitkwam. Alles dat ik vroeger zo leuk aan hem vond, verafschuwde ik nu. De maat was vol: ik besloot het restaurant te verlaten. Ik was zo boos en vond dat hij me voor aap zette in dat poep chique restaurant. Ik appte een vriendin of ik bij haar terecht kon voor de nacht, het idee naast hem te kruipen benauwde me.”

Zal hij ooit veranderen?

Vriendin Iris ontvangt Ella met open armen. “Ik liep helemaal leeg. Vertelde al mijn frustraties en ergernissen en ze deed wat een vriendin in zo’n situatie moet doen: ze luisterde maar oordeelde niet. Wel vond ze dat ik te hard was voor Jaap en ik van tevoren wist met wat voor een persoon ik trouwde. Ik dacht na over wat ze zei. Natuurlijk heeft ze een beetje gelijk, ik viel op die branieschopper maar met in mijn achterhoofd dat hij zijn wilde haren toch wel zou verliezen op een dag. Ik ben de volgende dag teruggegaan naar Jaap die zich verontschuldigde en duizend maal excuses aanbood. Met tranen in zijn ogen vroeg hij of ik alsjeblieft bij hem wil blijven. Maar ik twijfel. Zal hij ooit veranderen?”

Wat denk je? Kan deze enfant terrible een brave man worden? Moet je dat willen? Of moet Ella accepteren hoe Jaap is en daar niet meer over zeuren? Doet ze er verstandig aan weg te gaan om een beter passende man te zoeken met wie ze kinderen kan krijgen? Wat raad jij haar aan? praat mee in de comments onder dit artikel.

Afbeelding: Unsplash+

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

8 reacties

Fiene -

Het is niet alleen de kledingkeuze volgens mij: werk, “kinderachtig gedrag, twijfel over kinderen, twijfelen of ze verder moet met hem. Nog meer toen hij in zijn zakdoek moest snuiten. Zij wilt dat hij moet veranderen.

Anna -

Gooi het servet weg , vraag in het restaurant hoeveel zo’n servet kost en laat geld achter voor een nieuw servet.

Joris -

Therapie om om te gaan met de kledingkeuze van je partner? Ik zou zeggen tegen de (al dan niet fictieve) geïnterviewde: grow a pair en zet je er overheen.

Fiene -

Dan heb ik het verkeerd gelezen: maar blijf erbij of therapie of stoppen. Dit is een situatie waar beide niet gelukkig worden. Zijn alleen maar verliezers

Joris -

Fiene, ze zijn al (jaren) getrouwd. Afblazen daarvan zal dus niet (meer) lukken. Misschien kan ze beter acceptweren dat haar echtgenoot niet de kleren draagt die anderen van hem verwachten.

Fiene -

Ik las de titel en dacht al dit zal wel weer een nonsens probleem wezen en voila.
Beste Ella, het beste advies is wat je al diep in je hart al wist is en geen verrassing is ga bij hem weg voordat je hem en jezelf (nog meer) pijn doet. Hij is zichzelf (volgens mij helemaal niet verkeerd) maar als ik jou zo begrijp wil je een ander type. Dus hij maakt jou niet gelukkig. Als het antwoord in jouw hoofd al nee is blijf niet bij hem, blaas de bruiloft af, maak het uit en ga weg. Hij kan/wil niet veranderen en dat is hartstikke prima maar niet voor jou. Als jij geen toekomst erin ziet blijf niet bij hem voordat je echt de verbintenis in gaat met hem en aan kinderen gaat beginnen. Je doet jezelf en hem er echt veel pijn mee. Veel succes met je verdere toekomstplannen.

Joris -

Wat is er mis met het dragen van een spijkerbroek, t-shirt en gympen op werk? Wie heeft bepaald dat verantwoordelijkheid niet samen gaat met casual kleding en waarom? Als de spijkerbroek/t-shirt/gympen heel en schoon zijn is er toch niets mis mee? Volgens mij is er niets mis met casual kleding zolang het verzorgd is. Ik begrijp werkelijk niet waarom een verantwoordelijke baan samen moet gaan met het dragen van een ‘pak’. Conformisme is mij vreemd. Wellicht is het wél een goed idee als hij een werkgever zoekt waar ze hem accepteren zoals hij is (kennelijk heeft ‘ie kennis, kunde en skills om een verantwoordelijke baan te krijgen én aan te kunnen).

Het snuiten in een linnen servet (en aan tafel) is niet heel gepast nee, maar gezien zijn niesaanval, was het misschien even niet anders.

Sanderien van Mul -

Inderdaad, je wist van te voren met wat voor persoon je trouwde. En jij gaat je na al die jaren afvragen of hij nog gaat veranderen? Voor het geval je het niet begrijpt, het antwoord is NEE. Je kunt en gaat hem niet veranderen, je kunt alleen veranderen hoe JIJ er tegen aan kijkt. Veel plezier met je onvolwassen vent. Krijg in godsnaam geen kinderen met hem, want dat loopt onvermijdelijk uit op nog meer drama en de onvermijdelijke scheiding.

Reageer ook