fb
Damespraatjes Damespraatjes

Elke ochtend een glas water met citroensap: gezond of onzin?

“Elke ochtend drink ik een glas (warm) water met citroensap. Mijn huid is er echt enorm van opgeknapt en het helpt bij de spijsvertering” hoor ik de zoveelste YouTube-ster in haar video verkondigen. Tja… Water met citroensap; erg lekker vinden de meeste mensen het niet en de gezondheidswonderen die het veroorzaakt moeten dan wel enorm zijn. Maar is dat wel zo? Hoe gezond is een glas water met citroensap op de nuchtere maag nou echt?

“De citroen is sinds een aantal jaren tot superfood verheven, maar is en blijft gewoon een citroen. Een citroen heeft geen enkele meerwaarde ten opzichte van ander fruit”, vertelt Nicole Hendriks, diëtist in het Maastricht UMC+ tegen Nu.nl.

Helpt het de spijsvertering?

Nee. Een glas water met citroensap heeft geen effect op de spijsvertering. Het klopt dat pectine (een voedingsvezel die in citroen zit) de spijsvertering stimuleert. Deze pectines zitten in het vruchtvlees, niet in het sap. “Je kunt daarom beter een stuk fruit eten” zegt Hendriks.

Helpt het bij het ontgiften?

Nee. Het lichaam heeft geen citroensap nodig om afvalstoffen af te voeren. “Voeding draagt niet bij aan het ontgiften. Dat doet je lichaam zelf al”, zegt Trudy Voortman, voedingswetenschapper bij het Erasmus MC tegen Nu.nl.

Is het goed voor je vitamine C inname?

Nee. Qua vitamine C zet het over het algemeen zet het weinig zoden aan de dijk. “Citroenwater bestaat meestal uit een halve citroen uitgeperst in een glas lauw of warm water”, zegt Hendriks. Voor je vitamines kan je beter een stuk groente of fruit eten.

Kan het drinken van citroenwater kwaad?

Kwaad kan het niet, maar realiseer je dat het geen gezondheidsvoordelen heeft. Een glas water met citroensap neemt absoluut niet weg dat je gezond en gevarieerd moet eten. “Als je het lekker vindt om te drinken dan zou ik het gewoon blijven doen. Het is vooral water met een smaakje en er zit weinig suiker in citroen. Maar verwacht geen wonderen” zegt Voortman.

Waarschuwing

Pas wel op met het overmatig gebruik van zuren in drankjes. Het zuur in het citroensap kan onherstelbare schade aan het tandglazuur veroorzaken. Vind je het lekker om het te drinken? Doe dat dan niet te vaak en spoel na met een glas gewoon water.

Dronk jij ook graag water met citroensap omdat je dacht dat het heel erg goed voor je was? En vond je het eigenlijk ook al niet zo heel erg lekker? Ik ben heel erg benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Reageer ook