fb
Damespraatjes Damespraatjes

Elektrische deken: Veilig en warm of zeer brandgevaarlijk?

Bij ons thuis is de temperatuur in onze slaapkamer een terugkomend onderwerp van gesprek. Mijn man heeft het altijd heet en zou onze slaapkamer het liefste tot onder het vriespunt laten afkoelen. Ik heb het in bed juist snel koud en word regelmatig wakker omdat mijn lichaam last heeft van de lage temperatuur in de slaapkamer. Zou een elektrische deken een oplossing zijn? 

Beste temperatuur slaapkamer

Slapen in een koele en goed geventileerde kamer is goed voor je nachtrust. De optimale temperatuur in de slaapkamer ligt zo tussen de 15 en de 19 graden. Wanneer de temperatuur in de slaapkamer laag is, is het heel erg belangrijk om onder een warme deken te slapen. Hoewel je lichaam moet kunnen afkoelen om in slaap te komen (daarom is slapen zomers vaak lastig), moet het je lichaam ook niet te veel moeite kosten om warm te blijven. Een goede balans dus!

Veiligheid elektrische deken

Wanneer je in een koude kamer slaapt is een dik donzen dekbed daarom vaak aan te raden. Helpt dit niet voldoende om jouw lichaam aangenaam warm te houden, dan kan een elektrische deken een mogelijkheid zijn. Maar is dat wel veilig? Ik kan me namelijk herinneren dat ik best wel wat verhalen heb gelezen over elektrische dekens die in brand waren gevlogen. Hoe zit dat precies?

Risico dat er iets misgaat 

Bij het gebruik van elektrische apparaten is er altijd een heel klein risico dat er iets misgaat. Zo lees je ook weleens over telefoons die plotseling smelten, opladers waar je een elektrische schok van krijgt of blenders die op hol slaan. Echter, uit onderzoek blijkt dat dit vaak komt door verkeerd gebruik van het product óf wanneer er gebruik wordt gemaakt van een product dat niet aan de strenge Europese veiligheidseisen voldoet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan elektrische producten uit goedkope Chinese webwinkels.

Veilig gebruik

Ook bij elektrische dekens gaat dit op. Op lifestyle-platform SweetestHome lezen we dat de meeste incidenten bij het gebruik van een elektrische deken voortkwamen uit onjuist gebruik. Wanneer de instructies van de fabrikant niet worden opgevolgd, vergroot dit het risico op ongelukken. Gebruik je een elektrische deken die van goede kwaliteit is, Europees gecertificeerd is (CE certificaat) en volg je de aanwijzingen van de fabrikant? Dan is het risico op brand en andere problemen verwaarloosbaar.

Elektrische deken aanschaffen

Een elektrische deken kan je dus ook gewoon met een gerust hart gebruiken! Dat is zeker een fijn idee met de koude dagen die er aankomen. Zelf ga ik er dit jaar zeker een aanschaffen, dan kan mijn man weer lekker in een ijskoude kamer slapen. Zónder dat ik daar last van heb!

Praat mee

Bij welke temperatuur slaap jij het beste? En hoe is dat voor jouw partner? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Lees ook: Mag je gekookt water nogmaals koken?

Reageer ook