fb
Damespraatjes Damespraatjes

Eerste baby uit donor-baarmoeder van overleden donor geboren

Sta jij geregistreerd als orgaandonor? Zelf heb ik mij op mijn achttiende verjaardag direct als orgaandonor aangemeld. Ik hoop zo mensen die een orgaan nodig hebben te kunnen helpen als ik overleden ben. Ik ben van de overtuiging dat we deze na ons sterven niet meer nodig hebben en iemand’s leven redden lijkt mij dan een mooie laatste daad. 

Elke donor maakt verschil

Dat er mensen zijn die hun organen liever niet afstaan na hun dood, begrijp ik ook. Hoewel hun argumenten vaak niet op wetenschap gebaseerd zijn, maar eerder op gevoel, kan ik het absoluut respecteren. Je gevoel is heel belangrijk, vooral als het om je lichaam gaat. Toch hoop ik wel dat mensen een bewuste keuze maken en niet zomaar geen keuze maken. Elke donor maakt namelijk verschil! Dit blijkt wel uit prachtig nieuws dat gisteren naar buiten werd gebracht; er is namelijk een baby vanuit een donor-baarmoeder van een overledene geboren.

Gezonde baby

Medisch tijdschrift The Lancet schrijft dat het eerste donor-baarmoeder kind vorig jaar in Sao Paolo ter wereld kwam. Het is een gezond meisje van 2,5 kilo. De moeder van het meisje is een 32-jarige vrouw die lijdt aan het Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH)-sydroom, waardoor ze geen baarmoeder heeft. Na het overlijden van een 45-jarige vrouw kamen de Braziliaanse artsen erachter dat de baarmoeder geschikt zou zijn voor de vrouw zonder baarmoeder.

Open het pad voor onvruchtbare vrouwen

Hoewel de 32-jarige vrouw geen baarmoeder had, waren haar eierstokken wel in orde. Voor de baarmoedertransplantatie werden er daarom eitjes weggenomen, bevrucht en ingevroren. Zeven maanden na het succesvol transplanteren van de donor-baarmoeder, werden er bevruchtte eitjes teruggeplaatst. “De resultaten bewijzen de haalbaarheid van de behandeling van baarmoederonvruchtbaarheid door transplantatie van een overleden donor. Ze openen het pad voor een gezonde zwangerschap voor alle vrouwen met onvruchtbaarheid in de baarmoeder, zonder de noodzaak van levende donors of live donor-chirurgie” schrijven de artsen. Het kind ontwikkelt zich normaal.

Al eerder werden er baby’s uit donor-baarmoeders van levende donoren geboren. Dit is de eerste baby die vanuit de baarmoeder van een overleden donor tot stand is gekomen.

Verandert dit jouw kijk op orgaandonatie? 

Ik vind dit echt prachtig nieuws! Hoe de baarmoeder van een overleden persoon toch nog nieuw leven kan schenken. Verandert dit jouw kijk op het zijn van een orgaandonor? Of is dat ongewijzigd? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Ik wil mij registreren als orgaandonor!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook