fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een plantenbak van cortenstaal kopen: hier moet je op letten

plantenbak van cortenstaal

Je ziet het steeds vaker, een plantenbak van cortenstaal. In het begin moest ik er even aan wennen, maar inmiddels vind ik het ruige en verweerde uiterlijk van cortenstaal prachtig. Naast onder meer kunstwerken en bruggen, wordt cortenstaal ook gebruikt voor plantenbakken. Nice! Maar: waar moet je op letten?

De bruin, oranje kleur van cortenstaal is onmiskenbaar, maar is niet de oorspronkelijke kleur. Wie een plantenbak van cortenstaal uitkiest, krijgt een bak in een staalachtige kleur. Dat verandert al snel als er een fikse regenbui valt. De grijze kleur verdwijnt en een roestige plantenbak komt tevoorschijn. Dat gaat heel geleidelijk: aanvankelijk is de plantenbank grijs, dan wordt-ie fel oranje en daarna komt de roestbruine kleur tevoorschijn en dat is de kleur die blijft. Deze kleur past perfect in de natuur vandaar dat  je ook steeds meer kunstwerken uitgevoerd in cortenstaal tegenkomt. Het roestproces gaat sneller als het flink en langdurig regent en vertraagt als het droog is.

Weerbarstige uitstraling

Het voordeel van cortenstaal is dat het een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal is. Er komt geen verf of lak aan te pas. Er wordt vaak gedacht dat het roesten niet goed is en niet de bedoeling is, maar bij cortenstaal is dat een ander verhaal. Bij dit staal wil je juist dat het gaat roesten omdat dat laagje het metaal goed beschermt en niet beschadigt. Het is eigenlijk heel logisch dat veel kunstenaars hun werken in cortenstaal maken; het roestlaagje beschermt de werken en zorgt voor een ruige, weerbarstige uitstraling.

Plantenbak van cortenstaal

Steeds vaker kom je in tuinen plantenbakken van cortenstaal tegen. De roestige plantenbakken geven de tuin een natuurlijke uitstraling en zijn weerbestendig. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de bakken kapot vriezen in de winter of dat het materiaal vergaat. Het grappige is ook, dat cortenstalen plantenbakken in uiteenlopende tuinen heel goed passen. Hoewel je misschien gelijk denkt aan de industriele tuin, staan de roestige plantenbakken ook prachtig in een boerderijtuin, een monumentale, natuurlijke of mediterrane tuin. Ook duiken de roestige plantenbakken steeds vaker op in milieubewuste tuinen. Dat komt omdat het materiaal oersterk is en lang meegaat en geen onderhoud nodig heeft. Het enige dat je zo nu en dan moet doen is de bak even goed afspoelen met water.

Pas op voor roestvlekken

Oke, alleen maar lof voor de plantenbakken van cortenstaal dus? In principe wel, hoewel je er wel aan moet denken dat de eerste roest van zo’n plantenbak kan afgeven. Het oxidatieproces neemt tussen de zes en twaalf maanden in beslag. Daarna komt de roestkleur het beste tot zijn recht. In die eerste maanden kan roestwater op tuintegels terechtkomen en dat zorgt voor lelijke vlekken die lastig zijn te verwijderen. Voorkom dit door de tegels in de eerste fase van het roesten te bedekken met bijvoorbeeld grind of plastic. Let er ook op dat je een plantenbak van cortenstaal anders moet vullen: in plaats van hydrokorrels gebruik je kiezelstenen.

Roestig vogeltje

Leuk zijn ook de kleinere kunstwerkjes in de vorm van bijvoorbeeld vogels. Ik gaf mijn broer er eentje voor zijn verjaardag. Hij kan de vogel aan een boom bevestigen en het nu nog grijze beestje verandert al snel in een prachtige bruin oranje vogel. Heel bijzonder en duurzaam. Genoeg redenen dus om een cortenstalen plantenbakken in je tuin te zetten.

Ben jij ook dol op een plantenbak van cortenstaal? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Foto door Tim Douglas via Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook