fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een meisje van honderd

Toen Máxima veertig werd vertelde ze de volgende dag met schorre stem: ‘Ik werd veertig, maar nu voel ik me honderd’. Zo flink had ze gefeest, haar stembanden hadden erg geleden. Ze voelde zich een oude vrouw van honderd. Evenwel, niet alle vrouwen van honderd zijn een oude vrouw.

Marion Bloem werd een paar dagen geleden zestig, maar haar stem was als vanouds. Een paar dagen na haar verjaardag presenteerde ze in de mooie achterzalen van De Arbeiderspers haar nieuwste boek ‘Een meisje van honderd’ . Het is het levensverhaal van Moemie, een meisje dat dingen ziet die anderen ontgaan. Het is een caleidoscopisch verteld verteld familie-epos, een roman met een ‘grote greep’. Een zelfde greep als Gabriel Garcia Marquez eerder deed in zijn beroemde roman ‘Honderd jaar eenzaamheid’ . Het kwam even ter sprake op de presentatie in Amsterdam. Is ‘Een meisje van honderd’ de Nederlandse pendant van ‘Honderd jaar eenzaamheid’ ? Het krioelt er eveneens van de familieverhoudingen en af en toe weet je niet meer wie wie is en wie waarbij hoort. Maar dat is niet erg, aldus Pamela Pattynama, bijzonder hoogleraar Indische literatuur die het hele oeuvre van Marion Bloem nader duidde. ‘ Als je het even niet meer weet, wat heeft deze persoon ook alweer een relatie met de een van de vele andere personen, dan is het dat juist prima, want zo is het in werkelijkheid ook.’ Oordeel zelf of het boek de Nederlandse versie van ‘Honderd jaar eenzaamheid is’ en lees ‘Een meisje van Honderd’, volgens Pattynama een van Bloem’s grootste boeken in meer opzichten.

En Marion Bloem zelf? Die blijft altijd een meisje. Toen ik haar de hand schudde en feliciteerde met haar nieuwe boek, zag ik dat meteen. En al wordt ze honderd, dan blijft dat zo.

Een meisje van honderd


Marion Bloem

Een meisje van honderd vertelt het levensverhaal van Moemie, een meisje dat dingen ziet die anderen ontgaan. Dat is haar gave en haar noodlot. Moemie verliest haar ouders en familie door de rituele zelfmoord van het vorstenhuis op Bali in 1906. De rest van haar leven is ze op zoek naar iets of iemand die het gemis van haar verwanten kan opvullen. Ze wordt opgenomen in een gezin dat haar helderziendheid nodig heeft om geesten uit hun huis te verjagen. Moemie en de nazaten van de adoptiefamilie worden gevolgd in heden en verleden in een caleidoscopisch verteld familie-epos. Dit rijke boek voert de lezer langs honderd jaar geschiedenis: van het koloniale verleden, wereldoorlogen, Japanse gevangenenkampen en het onafhankelijke Indonesië tot aan de skypende Indische oma’s in het heden.

Een meisje van honderd / Marion Bloem /In de boekhandel / Prijs € 19,95 / ISBN 978 90 295 8485 2/ eBook € 15,99/ ISBN 978 90 295 8516 3
Bestel dit boek op BOL.COM

Walter van Teeffelen, www.avantiproductions.nl

Foto Marian: Ivan Wolffers

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook