fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een medicijnverslaving: wat is het en hoe verloopt de ontwikkeling?

Slaapmiddelen en pijnstillers zijn voor de hand liggende medicijnen om tijdelijke problemen aan te pakken. Daar komt echter wel een nieuw probleem voor in de plaats: de kans op een mogelijke verslaving. Natuurlijk – zo snel gaat het niet. Maar dit soort middelen zorgen enkel voor symptoombestrijding en lossen het probleem niet op. En dat werkt een medicijnverslaving verder in de hand.

Een medicijnverslaving is het beste te omschrijven als een situatie waarbij je het idee hebt niet meer zonder medicijnen te kunnen. En dat is niet alleen een gevoel. Na verloop van tijd went ook je lichaam aan de medicijnen. Gevolg dáárvan: je hebt steeds meer medicijnen nodig en ontwikkelt op termijn een verslaving.

De ontwikkeling van een medicijnverslaving
De ontwikkeling van een medicijnverslaving verloopt via zowel geestelijke als lichamelijke kenmerken. Je krijgt eerst te maken met een onweerstaanbare behoefte aan de pijnstiller, het slaapmiddel of een ander medicijn. Daarna treden klachten als slapeloosheid, angst en mogelijk zelfs depressies op.

Lichamelijk zorgt een medicijnverslaving voor een tolerantie voor het middel in kwestie. Aan de buitenkant gaat dit gepaard met onder meer klachten als transpireren, misselijkheid en spierpijn.

Medicijnverslavingen: mannen versus vrouwen
Een ander, belangrijk aspect van een medicijnverslaving is het verschil in effect tussen mannen en vrouwen. Dat heeft grotendeels te maken met het feit dat mannen en vrouwen andere medicijnen gebruiken en deze medicijnen ook anders gebruiken. Zo slikken vrouwen doorgaans meer geneesmiddelen dan mannen en gebruiken ze meer medicijnen tegelijkertijd. Ook gebruiken vrouwen, vaker dan mannen, slaapmiddelen en antidepressiva.

Deze verschillen in gebruik zorgen voor een andere uitwerking tijdens een verslaving – maar dat niet alleen. Paracetamol heeft op mannen meer effect dan op vrouwen. Dat heeft niet te maken met het gebruik van het medicijn, maar met het verschil in de reactie van bloedplaatjes. Daarnaast zijn vrouwen ongeveer 25 procent gevoeliger voor spierverslappers, zo weet WOMAN INC.

Een medicijnverslaving oplossen
Heb je het idee dat je te maken hebt met een sluimerende medicijnverslaving? Schakel dan een organisatie als Trubendorffer in voor professionele hulp – eventueel op afstand.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook