fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een eigen paard: de droom van ieder meisje

Wie heeft er als klein meisje niet gedroomd van een eigen paard of pony? Zo’n dier heeft op en één of andere manier toch iets magisch. Zelfs meisjes die niet aan paardrijden deden zoals ik, wilden een eigen paard. Gewoon voor de heb, waarschijnlijk omdat we op MTV zagen dat steenrijke verwende meisjes dat kregen. Op je negende ben je nu eenmaal net wat beïnvloedbaarder dan wanneer je dertig bent, al geldt dat ook weer niet voor iedereen. Toen ik jaren later toevallig voor een paardenmagazine wat schrijfklussen moest doen, zag ik pas echt wat het betekent om een eigen paard te hebben. Een kleine opsomming voor als je erover nadenkt om een paard voor je zoon of dochter te kopen.

Voer en onderdak

Het leven van menig levend wezen begint bij voeding en onderdak, dus je toekomstige paard heeft dit verrassend genoeg ook nodig.  Als je het dier in een algemene stal houdt, is dit vaak op basis van volpension, dus een soort all inclusive resort voor het paard of de pony van je kind. Houd je het paard in eigen stal, zorg dan voor genoeg ruimte en het liefst een buiten. Ook moet je voer kopen, denk dan aan hooi en krachtvoer als museli of biks en vergeet de liksteen niet, zo kan het paard mineralen aanvullen. En paarden zijn net mensen: een snack op zijn tijd vinden ze ook prettig.

Accessoires

Accessoires, en dan niet zoals wij ze kennen in de vorm van een ketting of een armband, zijn vrij essentieel. Denk aan een hoofdstel met bit, een zadel, een zadeldek en een singel om uberhaupt te kunnen paardrijden. Maar dan ben je er nog niet, want een paard heeft behoorlijk wat verzorging nodig. Denk aan een poetskist met diverse borstels en kammen, een hoefkrabber, shampoo, leervet en hoefvet. Als het dier goed en wel gesopt en gekamd is en de wei in gaat, is een halster met halstertouw en deken een goed idee. Afhankelijk van het seizoen kan dat een zweetdeken, vliegendeken of winterdeken zijn. Een zweetdeken is een deken waaronder ze opdrogen na het trainen, een vliegendeken zorgt ervoor dat ze niet gestoken worden in de lente en de zomer en een winterdeken is lekker warm voor je paard of pony. Waar je dit allemaal koopt? MHS Ruitersport heeft een brede selectie voor elke maat paard of pony.

Tijd en aandacht

Naast dat je veel nodig hebt, kost een paard hebben gewoon veel tijd. Ik liep een keer een dagje mee met iemand die een paard had, je bent er zo een paar uur verspreid over de dag mee bezig. ’s Ochtends voeren, ’s avonds rijden, borstelen en voeren en vergeet niet de veearts als het paard een keer ziek wordt. Kortom, je moet het echt graag willen en je kind vertellen wat het allemaal inhoudt. Dat liet MTV voor het gemak even achterwege.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook