fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een Alpaca als huisdier: hier houd je rekening mee

De eerste knuffel die ik voor Sophia kocht toen ze nog in mijn buik zat, was een prachtige alpaca knuffel. Sophia is inmiddels twee jaar en dol op haar alpaca knuffel, die zij ‘apaca’ noemt. Haha! En ik snap helemaal waarom ze er zo dol op is. Alpaca’s zijn geweldige dieren, met een prachtige vacht en een zachtaardig karakter. Niet zo gek dat steeds meer mensen er verliefd op worden en ze zelfs als huisdier zouden willen houden.

Een alpaca als huisdier; kan dat wel? Ik vroeg het me af en ging op onderzoek uit. Alpaca’s zijn vriendelijke kuddedieren die zeer geschikt zijn om als huisdier te houden. De beestjes hebben weinig eisen, maar om ze gezond en gelukkig te houden is er wel een aantal zaken waarin je ze moet voorzien. Wij lopen hier graag met je doorheen.

1. Kuddedieren

Alpaca’s zijn sociale dieren en ze hebben dan ook andere alpaca’s om zich heen nodig. Koop er dus nooit maar één, maar zet ze minimaal met z’n tweeën bij elkaar. Nog beter is om er nog een derde of zelfs meer alpaca’s bij te zetten. Daarnaast kunnen ze ook goed met andere dieren overweg. Een klein paardje of kippen kan je prima bij jouw alpaca’s in de wei zetten. Zorg in dat geval wel voor gescheiden voederplaatsen.

2. Verblijf

Zoals we al zeiden: alpaca’s hebben weinig eisen. Ze kunnen van – 40 tot 40 graden buiten zijn en vinden dit helemaal prima. Waar je wel voor moet zorgen, is een mooi afdak waar ze samen onder kunnen schuilen tegen de zon, wind en regen. Verder kunnen ze het hele jaar buiten blijven staan. Zorg er daarnaast voor dat je ze regelmatig kunt verweiden, zodat er zo min mogelijk kans bestaat op een wormbesmetting. Voor twee alpaca’s wordt een weide van minimaal 1000 vierkante meter geadviseerd.

3. Eten

Alpaca’s eten gras, hooi en een speciaal samengestelde alpacabrok die voorziet in een specifieke vitaminen- en mineralenbehoefte. Bij sommige dieren is het nodig om nog een eiwitverstrekker toe te voegen. In de wintermaanden is het bij sommige dieren nodig om bietenpulp bij te voeren.

4. Scheren

De dieren hebben een prachtige vacht, die heel mooi verwerkt kan worden. Je kan hier zelf dingen van maken, maar je zou het bijvoorbeeld ook kunnen verkopen. Het scheren van de alpaca doe je tussen half april en half juni en hier kan je het beste een professionele alpacascheerder voor inschakelen. Zij weten hoe ze op een diervriendelijke manier de alpaca kunnen scheren. Een gespecialiseerde scheerder houdt de mooie wol mooi waardoor deze daarna goed verwerkt kan worden.

5. Liefde en tijd

Een alpaca kan tussen de 15 en 25 jaar oud worden. Realiseer je voordat je alpaca’s koopt dat je de komende jaren een paar gezinsleden rijker bent. Bedenk vooraf goed of jullie in staat zijn om de dieren gedurende die periode alle ruimte, liefde en verzorging te geven die ze nodig hebben. Het gaat om levende dieren die je (naar mijn idee) niet zomaar weg doet. Hoe aantrekkelijk het misschien ook lijkt nu: denk er altijd goed over na voordat je er aan begint.

Alpacaboerderij

Hebben jullie geen tijd of ruimte voor eigen alpaca’s maar vind het je wel heerlijk om ze te aaien en bij ze te zijn? Dan kan je terecht op een alpacaboerderij, zoals Alpacaboerderij Vorstenbosch. Op deze farm is heel veel te beleven. Zo kan je er alpaca’s ontmoeten, aaien en voeren, maar kan je ook meer te weten komen over het houden van een alpaca als huisdier. Ook is dit een fokkerij, dus zoek je een alpaca om als huisdier te houden of zoek je een alpaca om jouw alpaca(‘s) mee voort te planten? Dan ben je hier ook aan het juiste adres.

6

Zou jij alpaca’s als huisdieren willen?

Heb jij er ooit over nagedacht om een alpaca als huisdier te nemen? Zelf lijkt het mij écht geweldig (en ik denk dat de kinderen het ook leuk zouden vinden), alleen is ons leven te druk om er goed voor te zorgen. Daarom gaan wij binnenkort zeker een keer op bezoek bij de alpaca farm. Echt mega leuk!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook