Op zich heeft Eef totaal geen problemen met slapen, maar de laatste tijd ligt ze regelmatig nachten wakker omdat ze maar ligt te malen. Waarover? Bijvoorbeeld klimaatverandering en de opwarming van de aarde. “En mijn zus leeft er op los alsof we vijf aardbollen hebben.”
Hotel voor insecten
Eef en haar zus Laurie verschillen van elkaar als dag en nacht. “Ik ben vier jaar ouder dan Laurie en zij heeft altijd al heel anders in het leven gestaan dan ik. Zij is veel drukker en onbesuisder. Als kind was ik stilletjes, ik verslond boeken en heb me altijd al druk gemaakt om de natuur en de wereld waarop wij leven.” Ze timmerde houten hotelletjes in elkaar zodat insecten daarin konden wonen en aan haar moeder vroeg ze of ze in een deel van de tuin wilde bloemen voor de bijen en vlinders mocht zaaien. “En vervolgens vernielde Laurie mijn bloementuintje. Kon ze niets aan doen, ze was immers nog maar een kind, maar toch. Het geeft wel aan hoe zij was en is.”
Stop met vleeseten
Altijd al is Eef zich bewust geweest van haar omgeving. “Mijn moeder protesteerde in de jaren tachtig, ze ging echt naar Amsterdam om mee te lopen in de stoet. Al op jonge leeftijd werd mijn moeder vegetariër en zelf at ik vlees tot mijn veertiende. Daarna heb ik nooit meer een biefstuk in huis gehaald. Ik mis het ook totaal niet en het is zoveel beter voor het milieu. Echt hoor, het eten van vlees heeft een behoorlijk grote impact op het klimaat. Toen ik mijn zus vertelde dat je voor één kilo vlees gemiddeld vijf kilo plantaardig veevoer nodig hebt, haalde ze haar schouders op en antwoordde: ‘joh, die dieren zijn toch al geslacht, dan kan je ze toch net zo goed opeten?”
Jaar lang geen kleding
Eef is vastberaden zich hard te maken voor een betere wereld en draagt graag haar steentje bij. “Ik ben bijvoorbeeld gestopt met heel veel kleding te kopen. Nou ben ik nooit zo’n fashionista geweest, maar ik kocht regelmatig een nieuwe trui, broek of schoenen. Een paar jaar terug ben ik de uitdaging met mezelf aangegaan en heb twaalf maanden lang geen enkel kledingstuk gekocht. Dat was zo satisfying, ik hield dat ook met gemak vol en nu koop ik nog steeds bijna niks. Ik vroeg Lau dat ook te doen, maar zij bedankte feestelijk. Ze keek me aan alsof ik gek was geworden.”
Kringloop is top
Na het experiment van het niet kopen van kleding, besloot Eef weer zo nu en dan kleding te kopen. “Maar alleen als ik echt iets nodig heb en als ik het tweedehands kan kopen. Dat betekent dat ik kringloopwinkels afstruin op zoek naar echt toffe vintage kleding. Maar ook speur ik tweedehandssites op internet af en tik regelmatig de leukste items op de kop. Niet alleen een stuk goedkoper dan nieuw, ook veel leuker. En niet geheel onbelangrijk: een stuk minder belastend.”
Waar Eef ook mee is gestopt, zijn vliegvakanties. “Sinds ik weet hoe slecht vliegen is, heb ik geen enkel vliegticket meer geboekt. In plaats daarvan ga ik op vakantie in eigen land. Lekker op de fiets, Nederland is zo vreselijk mooi, ik hoef geen verre reizen meer te maken.”
Tweedehands is smerig
Laurie vindt de denkwijze van haar zus belachelijk en steekt haar mening daarover niet onder stoelen of banken. “Lau lacht me regelmatig uit om mijn in haar ogen vreemde levensstijl. Zij vindt mij saai en er een beetje goedkopig uitzien in tweedehands kleding. ‘Je weet toch niet wie dat heeft gedragen, dat is smerig. In die kleding zit de energie van anderen’ zei ze laatst. Wat een onzin is dat dan.” Van plan om haar vliegvakanties op te geven is Laurie al helemaal niet. “Ze blijft maar gaan en denkt er gewoon niet overna. In wat voor een wereld gaat zij straks haar kinderen zetten? Elke dag gaat ze met de auto naar haar werk en dat terwijl het maar 6 kilometer van haar huis is. Waarom niet op de fiets? Nou, omdat Lau geen fiets heeft. Bewegen daar doet ze niet aan.”
Zeg ik er nou wat van?
Als Laurie na een middagje shoppen nog even langs Eef gaat, zakt de moed Eef in haar schoenen. “Lau had tassen vol kleren. Allemaal gekocht bij goedkope fast fashion ketens. Twee keer wassen en er zit geen model meer in die goedkope troep. Toen ze me stralend alles liet zien, stond ik op het punt om er iets van te zeggen. Ik wilde haar aanspreken op haar koopgedrag. Maar ik durfde niet zo goed. Ze is altijd al zo fel als ik praat over de opwarming van de aarde, de bosbranden in LA, de extreme temperaturen in Europa en het smelten van het poolijs. Vind dat ik me niet zo druk moet maken en moet genieten van het leven. Dat doe ik ook, maar dan zonder elke week in een nieuw truitje te lopen.”
Eef vreest dat de verstandhouding met haar zus Laurie slechter wordt als Eef haar aanspreekt op haar leefgedrag. “Ik ben bang dat ze me niet meer wil zien en dat is niet mijn bedoeling. Anderzijds vind ik het steeds lastiger om ‘normaal’ tegen Lau te doen terwijl ze maar blijft consumeren. Ik kan daar niets mee. Wat moet ik nou?”
Ja wat kan Eef volgens jou het beste doen? De band met haar zus verbreken en doorgaan met het geven van het goede voorbeeld? Of misschien iets minder streng zijn en ook nog voor voldoende plezier in haar leven zorgen? Wat doe jij tegen de klimaatverandering? Waar koop jij je kleding? Praat mee in de comments onder dit artikel, we zijn heel benieuwd naar jouw mening.
Joris -
Misschien moet je je lekker met jezelf en gelijkgestemden druk maken om het grote plaatje en wat minder bemoeien met het gedrag van je zus. Dat is zoveel leuker voor iedereen.