fb
Damespraatjes Damespraatjes

Eclectisch Coach Kaat geeft positieve inspiratie en tips

Of je nou twee kilo kwijt wilt om in dat mooie zomerjurkje te passen of dat je twintig kilo moet afvallen om een gezond gewicht te bereiken: afvallen gaat nooit vanzelf. Vroeger werd er vaak makkelijk over gedaan: ‘gewoon wat meer doorzettingsvermogen en discipline, dan is het er zo af’, werd vaak gezegd. Vanuit de wetenschap wordt nu echter steeds meer bekend dat een gezond gewicht door zo veel factoren bepaald wordt, dat het weinig met ‘discipline’ en ‘doorzettingsvermogen’ te maken heeft. Wij spraken Kathelijn van Dongen van Natuurlijk Bij Kaat, die met haar multidisciplinaire aanpak vrouwen tussen de 30 en 50 jaar helpt weer lekker en gezond in hun vel te zitten. 

Andere vrouwen helpen

“Ik werk vanuit het principe dat afvallen alleen maar lukt als je de oorzaak achter de overtollige kilo’s ook aanpakt”, vertelt de vrolijke Kathelijn van Dongen in een telefoongesprek. Ze maakt een lieve, positieve en bovenal betrokken indruk. Je merkt dat ze om haar werk geeft en dat ze zich verbonden voelt met de vrouwen die ze helpt. En die verbinding komt niet uit het niets: Kathelijn had vroeger zelf het Binge Eating Disorder (BED) en was veel te zwaar. “Na het overlijden van mijn moeder zag ik dat het anders moest. Ik ging aan de slag met een diëtist, verloor de kilo’s en raakte geïnspireerd om ook andere vrouwen te helpen.”

Duurzame oplossing

Na het afronden van de opleiding tot gewichtsconsulent en het opdoen van werkervaring in het veld, merkt Kathelijn dat vrouwen alleen adviseren over eten geen duurzame oplossing is. “Deze vrouwen hebben meer nodig dan voedingsadvies. Zij weten zelf ook wel dat ze de chocoladerepen beter links kunnen laten liggen. De vraag is: hoe zorg je er nou voor dat dit ook écht lukt?”. Om deze verdieping en verbreding in haar vak op te zoeken, rondt ze opleidingen tot natuurvoedingsadviseur, trainer hormoonfactor en NLP-lifecoach af.

In de keuken én in het hoofd

De combinatie van deze disciplines, zorgt ervoor dat Kathelijn zich eclectisch coach kan noemen. “Dit houdt in dat ik vrouwen vanuit diverse expertises kan helpen. Problemen met het gewicht worden niet alleen in de keuken aangepakt, maar ook in het hoofd. Daar ligt de basis van de problemen en dat stukje psychische bewustwording kunnen we dus niet overslaan.”

Oerbrein

Vrouwen die voor het eerst bij Kathelijn in de stoel komen, ervaren direct dat ze anders werkt dan een reguliere diëtist of voedingsconsulent. “We beginnen altijd met een stukje evolutionaire biologie; ons oerbrein. Dit deel van onze hersenen is belangrijk. Het zorgt ervoor dat we alert zijn wanneer er gevaar is, dat we eten als we trek hebben en dat we zo efficiënt mogelijk met onze energie omgaan. Helaas kan dit oerbrein ons in deze tijd van overschotten ook tegenzitten. Jouw oerbrein zegt: neem wat te eten en spaar je energie. Het is moeilijk om hier weerstand aan te bieden, maar met de juiste tools lukt dat. Dit inzicht wil ik dat vrouwen krijgen als ze voor het eerst bij mij zijn. Alleen zo leren ze om weer zélf de keuzes over hun voeding en beweging te maken.”

Smoesjes

Omdat Kathelijn zelf heeft ervaren hoe het is om een ongezonde relatie met voeding te hebben, kan ze zich goed verplaatsen in haar cliënten. “Ik weet hoe moeilijk het is en ik voel me dus erg betrokken. Mijn cliënten vinden dit prettig en voelen snel een verbinding. Door mijn eigen ervaring, herken ik het daarnaast als geen ander wanneer er smoesjes worden opgeworpen.” ‘Zo zonde om weg te gooien’, ‘ik heb geen tijd of geld om gezond te eten’ of ‘ik vind het ongezellig’, zijn dingen waar Kathelijn snel korte metten mee maakt.

Diverse trajecten

Omdat elke vrouw een andere benadering nodig heeft, biedt Kathelijn diverse trajecten aan. Bij alle trajecten staat de combinatie van voeding, hormonen en het brein centraal. “Tijdens de eerste kennismaking kijken we samen wat het beste voor jou zou zijn. Deze intake is soms erg confronterend, maar het geeft wel een goed inzicht in welk traject bij jou zou passen. Veel vrouwen gaan voor het Exclusieve traject, waarbij we ongeveer zes maanden samen aan de slag gaan.” In dit traject heb je diverse één-op-één sessies met Kathelijn, maar ook een verdiepingsdag in een klein groepje. “Hier gaan we onder andere aan de slag met omdenken en het opnemen van de nieuwe overtuigingen in je brein. Het groepsverband maakt het leuk omdat vrouwen zo gelijkgestemden kunnen ontmoeten. Het maakt het heel echt allemaal!”

Nazorg

Ook na het traject sta je er niet alleen voor. “We hebben in die zes maanden zo veel stappen gemaakt samen en dat is zonde om in één keer helemaal los te laten. Tijdens de laatste sessie schrijf je onder andere een brief naar jezelf. Deze valt drie maanden later bij jou in de brievenbus. Daarnaast zullen we nog regelmatig contact hebben met elkaar, ik ben altijd bereikbaar voor oud-cliënten. Zo kunnen we een terugval samen voorkomen. Vanuit dit idee heb ik dan ook liever dat een oud-cliënt af en toe een half uurtje terugkomt om wat dingen te bespreken, dan dat ze over drie jaar weer terug bij af is. Gewoon een kop thee en een open gesprek kunnen zo veel betekenen!”

Wil je meer weten over Kathelijn van Dongen, haar bedrijf Natuurlijk Bij Kaat, welke trajecten zij aanbiedt en wat ze mogelijk voor jou kan doen? Bekijk dan zeker even haar website of bel haar op! 

Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Linda van Spijk.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook