fb
Damespraatjes Damespraatjes

Checklist voordat je met de auto op wintersport gaat

In de voorjaarsvakantie gaan wij voor het eerst in jaren weer op wintersport! Nou moet ik toegeven dat ik niet ga skiën, maar de kinderen wel. Mag voor mij de pret niet drukken, want ik geniet ook enorm van lekker wandelen, koffietjes aan de piste en in het winterzonnetje mijn boek openslaan. Ontspannen dus! Wat ik voor een wintersportvakantie altijd wél heel belangrijk vind, is ervoor zorgen dat alle praktische zaken rond de autoreis goed geregeld zijn. We delen daarom een handige checklist voordat je met de auto op wintersport gaat. Lees je mee?

Verzekeringen

Het is slim om nog even goed al je verzekeringen door te lopen. Zo zijn wintersport en risicosporten vaak niet standaard gedekt binnen je reisverzekering. Kies in dat geval voor een aanvullende dekking voor wintersport. “Hiermee ben je verzekerd tijdens het beoefenen van (winter)sporten. Zowel je sportuitrusting als het missen van sportactiviteiten én de huur van vervangende sportuitrusting valt onder deze dekking”, lezen we bijvoorbeeld bij Allianz Direct. Controleer ook of je pechhulp- en annuleringsverzekering nog helemaal up-t0-date zijn. Zo weet je zeker dat je in geval van nood de beste hulp voor een overzichtelijke prijs kunt krijgen.

Winterbanden

In bepaalde landen zijn winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht. Ook ben je in sommige landen verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. Controleer (ruim) voor vertrek hoe dit zit in het land waar je op vakantie gaat. Vergeet ook voor de landen waar je alleen doorheen rijdt niet te checken wat daar de regels zijn. Autoweek heeft een artikel geschreven waar je per land kunt zien hoe het zit!

Geel hesje

In veel Europese landen ben je verplicht minimaal één veiligheidsvestje in de auto te hebben. Nou is dat in Nederland niet het geval, maar in Duitsland bijvoorbeeld wel. Meenemen dus!

Gevarendriehoek

Ook een gevarendriehoek is in verschillende Europese landen verplicht om in de auto te hebben liggen. Veilig en slim om deze mee te nemen dus.

Verbanddoos

In Nederland is het niet verplicht om een verbanddoos in je auto te hebben, maar in sommige andere Europese landen wel. Ook handig bij kleine ongelukken, zoals een schrammetje of losgelaten nagel.

Vignet

Koop benodigde vignettten het liefst voor je vakantie al. Je kunt ze bijna altijd krijgen bij grensovergangen, maar soms staan er lange rijen en kost het veel tijd. Ook als jullie ’s nachts rijden wil je niet vaker stoppen dan nodig. Plak de vignetten er in Nederland al op. Zo kun je in één keer doorrijden.

Praat je met ons mee?

Gaan jullie dit seizoen op wintersport? En waar gaat de reis naartoe? Wij gaan -zoals altijd eigenlijk- naar Zwitserland. Ik ben heel benieuwd of het net zo’n leuke vakantie als altijd word. Ik ben ook wel benieuwd hoe ik een wintersport vakantie ervaar als ik niet ga skiën. Praat je lekker met ons mee? Dat vinden we altijd heel erg gezellig! Dit kun je doen in de reacties onder dit artikel.

Bovenste afbeelding: Ross van der Wal via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook