fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dutch Design Works doet het goed op de internationale creatieve industrieweek van Shanghai

dutch_designers1.jpg
Van 15 tot en met 21 oktober presenteerde het Nederlands design zich op de Creatieve Industrieweek van Shanghai. Dat deed het onder de naam: Dutch Design Works. Het programma bestond uit tentoonstellingen, lezingen, grotere en kleinere bijeenkomsten rond het werk van Nederlandse architecten, industrieel ontwerpers én een modeshow van Nederlandse modeontwerpers.

De Nederlandse presentatie viel in goede aarde.De architectuurtentoonstelling, met de titel "Architectuur en Openbare Ruimte" kreeg zelfs de prijs voor de beste tentoonstelling. Nederland is serieus en levert ontwerpen van hoge kwaliteit, aldus de jury. Er wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen en men gaat innovatief te werk. Daan Bakker van DAF-architecten tekende voor het ontwerp van de tentoonstelling, alles gemaakt van recycled materiaal. Hoge Chinese officials van de stad Shanghai waren wel een paar keer wezen kijken, waarbij ze iedere keer andere collega’s meenamen. In totaal waren er 12.000 bezoekers.

Nederlandse designersprofielen

Er is een reeks Profielen van Nederlandse ontwerpers opgezet. De films staan op www.dutchprofiles.com en op youtube. Er waren al 17 filmpjes over Nederlandse architecten, grafici, productontwerpers en modeontwerpers. Daar zijn recent 3 nieuwe profielen bijgekomen van Hella Jongerius, Royal Tichelaar en Benthem Crouwel. 

Designweek in Hongkong

dutch_designers2.jpg
Van 30 november tot 5 december is er een de Business of Design Week in Hong Kong (BoDW). Een groep Nederlandse designers gaat daarheen om vervolgens door te gaan als Nederlandse delegatie voor de presentatie van het Dutch Design in China. Begin 2010 start in Shanghai de Dutch Design WorkSpace. Dit is een driejarig ontwikkelingsprogramma voor Nederlandse ontwerpers die de Chinese markt op willen en omgekeerd Chinse designers die iets willen in Nederland.

Dit alles vormt onderdeel van het Dutch Design Fashion Architecture (DutchFA) programma, dat loopt van 2009 tot en met 2012. Het doel is de versterking van de internationale positie van de Nederlandse creatieve disciplines. In DutchFA werkt het bedrijfsleven samen met de overheid en de organisaties van de designers, zoals BNO, de Bond van Nederlandse Ontwerpers, BNA, de Bond van Nederlandse Architecten, BNI, de organisatie van binnenhuisarchitecten, MODINT, de organisatie voor mode, interieurontwerp, vloerkleden en textiel. Daarnaast doen de creatieve steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht en Arnhem mee. 
 

Walter van Teeffelen

www.avantiproductions.nl

Fotografen
Foto 1 = Claudy Jongstra
Foto2 = Frans Schellekens

Reageer ook