fb
Damespraatjes Damespraatjes

Durf jij in te grijpen als er iemand wordt aangevallen op straat?

Het zal vast aan niemand ontgaan zijn dat er wederom iemand door zinloos geweld om het leven is gekomen. In de nacht van zaterdag 3 september op zondag 4 september, is de 32- jarige Robert Gerritsen op de Amsterdamse Wallen neergeslagen. Hij overleed de volgende dag aan zijn verwondingen. Zinloos geweld is een bekend fenomeen in Nederland, althans het gebeurt veel te vaak en het is onnodig. Je kunt tegenwoordig niet meer de redder in nood zijn, of je wordt zelf neergeslagen. Hoe gaan we hiermee om en durf jij nog iemand hulp te bieden tijdens een conflict op straat?

Zinloos geweld is ook echt zinloos

Tijdens een avondje stappen drinken veel mensen alcohol. In de meeste gevallen gaat dit goed, maar er zijn mensen die door een samenloop van omstandigheden agressief worden. Je hoeft maar even tegen iemand aan te stoten of je krijgt de wind van voren. Wat veel mensen kunnen, is gewoon weglopen en het negeren. Zelfs dat kan tegenwoordig niet altijd meer helpen. De daders eisen respect en excuses. Doordat ze erg dronken zijn voelen de daders zich meestal machtig en sterk. Veel omstanders durven niet meer in te grijpen. De kranten liegen er niet om en je kunt maar beter weglopen. Zonde eigenlijk, want je weet nooit of jij degene bent die het conflict kon voorkomen. Hoe weet je eigenlijk of je kan ingrijpen en wat kun je beter wel doen en wat kun je beter niet doen?

Wat doe je tegen zinloos geweld?

Niet alleen in het uitgaansleven is er veel zinloos geweld, maar ook tegen hulpdienst-verleners. Buschauffeurs, treinconducteurs en trambestuurders hebben regelmatig te maken met zinloos geweld. De NS is onlangs ook begonnen met een campagne tegen dit verschrikkelijke gebeuren.  Ze worden bespuugd, uitgescholden en zelfs geslagen. Dit moet stoppen, maar verandering begint altijd bij jezelf en je eigen leefomgeving. Campagne voeren is altijd effectief en bereikt heel veel mensen tegelijkertijd, Bekijk de website van zinloos geweld voor tips en actuele acties. 

Je kunt zelf ook een aantal dingen doen als je getuige bent van zinloos geweld.

1. Mobiliseer omstanders: roep mensen erbij om je te helpen. Samen sta je sterker om de dader te overmeesteren.

2. Bel het alarmnummer 1-1-2: het alarmnummer is altijd bereikbaar. Ook als je geen telefoon hebt, is er altijd wel een telefooncel in de buurt.

3. Onthoud de kenmerken van de dader: de dader heeft altijd heel veel kenmerken. Denk hierbij aan huidskleur, kleding, haarkleur et cetera. Dit kun je altijd opschrijven of er foto’s van maken.

4. Verleen eerste hulp: stel het slachtoffer gerust. Praat me het slachtoffer en blijf erbij tot de hulpdiensten arriveren.

5. Vertel de politie alles wat je gezien hebt: de politie kan altijd hulp gebruiken van getuigen. Vertel de politie daarom alles wat je gezien hebt.

De eigen veiligheid gaat altijd voor. Voor meer informatie hierover klik hier. 

Damespraatjes is benieuwd naar jullie ervaringen met zinloos geweld. Samen staan we sterker en kunnen we elkaar helpen. Onderaan dit artikel kun je, als je dat wilt een reactie plaatsen. 

Shana Esajas is moeder en studeert communicatie en media aan de Hogeschool Inholland. Haar achtergrond zit in het onderwijs, maar de passie om in de media en de redactiewereld te werken konden niet ongehoord blijven. Sinds kort werkt ze als stagiaire bij Damespraatjes. Shana is in 1991 geboren in Amsterdam en is moeder van één zoon. Samen met haar partner vindt ze het leuk om filosofische discussies te voeren en zich te verdiepen in het digitale tijdperk dat ons te wachten staat. In 2017 wilt ze met haar gezin een lange reis maken naar Aruba en de omringende eilanden. Haar hobby’s zijn lezen, schrijven, genieten van het moederschap en gezellig met haar vriendinnen ladiesnight vieren. Haar favoriete series zijn Game of Thrones en The Get Down. In de toekomst wilt zij graag blijven schrijven, veel reizen en genieten van het leven als moeder.

Reageer ook