fb
Damespraatjes Damespraatjes

Druiven en Droesem, een reis langs Griekse wijngaarden

druiven_en_droesem.jpg
Eind september verschijnt het boek ‘Druiven en Droesem’ van Frederiek Lommen. Een meeslepend reisverhaal over sprankelende wijnen, grote en kleine wijngaarden én het levendige, veelzijdige Griekenland zelf. Via Damespraatjes kun je dit boek winnen. Lees onderaan of je een van de winnaars bent.

Griekenland is een van de oudste wijngebieden in de wereld en stond jarenlang in de schaduw van populaire wijnlanden. De afgelopen twintig jaar maakte het land een heuse wijnrenaissance door en is nu een van de interessantste wijngebieden ter wereld. Zo zijn er meer wijngaarden aangelegd, meer wijnproducenten bijgekomen en vind je veel creativiteit in de wijnen. Zo mengen Griekse vinologen herontdekte inheemse rassen op een verrassende wijze met vele bekende druivensoorten.

In ‘Druiven en Droesem’ gaat Frederiek Lommen op zoek naar de traditionele en de nieuwe wijncultuur van Griekenland. Ze reist per trein, in langeafstandsbussen en te voet door ruige Griekse bergen. Per de auto rijdt ze over met Europese subsidies aangelegde snelwegen om hypermoderne wijnboerderijen te bezichtigen en steden te bezoeken waar eigentijdse bars de fijnste wijnen van eigen bodem aanbieden.
Haar rondreis voert haar naar de uithoeken van alle Griekse provincies en regio’s; van de zuidelijke eilanden in de Ionische Zee tot de noordelijke grenzen met Bulgarije en Turkije. Ze is te gast op wijnboerderijen, komt bijzondere wijngaarden op het spoor, nipt van vele huisgemaakte en internationale wijnen en geniet van lokale gerechten in volkse tavernas, bij mensen thuis en in hippe restaurants.

‘Druiven en Droesem’ is meer dan een beschrijving van Griekse wijnen en bubbels, de tientallen inheemse, Franse en Italiaanse druivensoorten, de verrassende blends van druivenrassen en de bekende harswijn retsina.
Frederiek Lommen verweeft in haar verhaal ook Griekse historische, politieke en economische wetenswaardigheden, persoonlijke indrukken, beschrijvingen van wandeltochten in de bergen, muzikale tradities en fragmenten van markante reizigers die haar voorgingen. Zo ontstaat een veelzijdig, vitaal en rijk beeld van het Griekenland van nu.

Over de auteur
Frederiek Lommen is journalist met een passie voor Griekenland en wijnen. Zij publiceerde onder meer in Lychnari, de Groene Amsterdammer en op de website Volkskrant Reizen – Mediterranee. Verder houdt zij een blog bij over haar persoonlijke interesse in het ‘andere Griekenland’. Zij is werkzaam aan de Universiteit van Leiden.

Prijsvraag
De winnaars van dit mooie boek zijn:

Elisa Robles Gonzalez, Roos Matthijsen en Danielle Krings.

Dit boek bestellen direct bij de uitgever bestellen? Klik hier

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook