fb
Damespraatjes Damespraatjes

Charlize verschijnt regelmatig dronken in een vergadering: “Ik doe veel waar ik later spijt van heb”

Een glas wijn na een lange werkdag, een cocktail op je strandbedje of een biertje aan de bar of op het terras: veel mensen vinden alcohol lekker en ontspannend. Maar wat als je het niet bij een paar glazen per week kunt houden en je steevast meer drinkt dan goed is? Dan kan er sprake zijn van alcoholisme. Een vervelende en hardnekkige ziekte waar je zonder hulp lastig vanaf komt. Wij spraken Charlize, die al jaren meer drinkt dan ze eigenlijk zou willen. Ze doet hier haar verhaal. 

Pleeggezin

Al als jong kind komt Charlize voor het eerst in aanraking met drank. “Mijn ouders dronken extreem veel en deden alsof dit heel normaal was. Wanneer ik vroeger uit school kwam lag mijn vader vaak dronken op de bank en zat mijn moeder op de bank met een glas sherry in haar hand. Aan het einde van de avond kregen ze vaak ruzie, waarbij ze elkaar regelmatig in de haren vlogen. Ik wist niet beter, pas toen ik op mijn twaalfde in een pleeggezin kwam te wonen, realiseerde ik me dat dit niet normaal is.”

Fout vriendje

Charlize vindt het pleeggezin verschrikkelijk. Hier wordt minder gedronken, maar ze mist haar eigen ouders. “Ik heb het heel moeilijk gehad in die tijd. Mijn echte ouders konden er niet voor mij zijn en dat maakte mij boos. Deze woede is nooit weggegaan.” Wanneer Charlize 16 is, krijgt ze een fout vriendje. “Hij vertelde dat je je beter voelt door het drinken van alcohol. Het was volgens hem dé manier om je problemen te vergeten. Eigenlijk is dat het moment waarop het bij mij de verkeerde kant opging.”

Alcoholvergiftiging

Na een paar maanden gaan Charlize en het vriendje uit elkaar, maar het drinken blijft. “Destijds had ik het allemaal nog onder controle. Ik zat op de havo en bereidde me voor op mijn examens. Hier was ik erg gemotiveerd voor, want ik wist dat ik op kamers kon wonen als ik ging studeren.” Tijdens school drinkt Charlize niet, maar op vrijdag en zaterdag gaat ze helemaal los in de kroeg. “Waar mijn vriendinnen na drie wijntjes stopten, sloeg ik rustig tien shots wodka achterover. Ik ben toen meerdere keren in het ziekenhuis opgenomen met een alcoholvergiftiging.”

Studentenleven

Charlize is intelligent en weet ondanks het overmatige drinken haar examens te halen. “Voor mij een mijlpaal, want ik wilde weg. Na de zomer begon ik aan de studie commerciële economie en ging op kamers in Amsterdam. Hier viel het niemand op dat ik extreem veel alcohol dronk. In het studentenleven wordt er sowieso veel gedronken, dus niemand stond ervan te kijken dat ik elke avond alcohol dronk. ”

Kliniek

Als Charlize haar eerste baan krijgt, stapelen de problemen zich op. “Ik kreeg een gave baan bij een marketingbureau in Amsterdam. Iedereen was relaxt, maar er moest wel gewerkt worden. Lange dagen, keiharde deadlines en hoge verwachtingen. Om hiermee om te gaan dronk ik bij het ontbijt mijn eerste glas wodka en voor de lunch de tweede. Deed ik dit niet, dan zat ik met trillende handen achter mijn bureau.” De baas van Charlize krijgt snel in de gaten dat ze een drankprobleem heeft en zet haar aan tot het zoeken van hulp. “Ik vertrok naar een kliniek en kwam een paar weken later weer nuchter op kantoor.”

Ontslagen

De eerste maanden na het verlaten van de kliniek gaat het goed, maar wanneer de moeder van Charlize zelfmoord pleegt, grijpt ze weer naar de fles. “Mijn baas was woedend toen ik weer dronken op kantoor verscheen en heeft me op staande voet ontslagen. Het drinken liep vanaf dat moment verder uit de hand en ik werd zelfs mijn huis uitgezet omdat ik de huur niet meer kon opbrengen. Ik ben toen weer bij mijn vader gaan wonen. Zet twee verdrietige alcoholisten bij elkaar en je hebt de perfecte basis voor problemen. In die tijd dronk ik twee liter wodka per dag.”

Spijt

Charlize ziet in dat het niet langer gaat en laat zich nogmaals behandelen. “Nog geen week uit de kliniek had ik een nieuwe baan, een nieuw huis en was ik weer klaar voor een nuchter leven. Deze baan heb ik nog steeds, maar het drinken blijft een probleem. Mijn chef weet wat mijn geschiedenis is en heeft me beloofd me niet zomaar te laten vallen. Dit is lief, maar het zorgt er ook voor dat ik minder gemotiveerd ben om helemaal nuchter te blijven. Regelmatig zit ik met een slok op in een vergadering en ik doe veel dingen waar ik achteraf spijt van heb. Boze mailtjes sturen, tijdens een Zoom-meeting in huilen uitbarsten of tekeer gaan tegen een collega bijvoorbeeld.”

Sponsor zoeken

Het wordt voor Charlize steeds duidelijker dat ze op zoek moet naar een manier om structureel nuchter te blijven. “Het is belangrijk dat ik in therapie blijf en een sponsor zoek. Dit vergroot de kans op succes enorm. Ik wil het zo graag goed doen allemaal, maar ik weet soms gewoon niet hoe. Zo graag zou ik een ‘normaal’ leven willen. Een leven waarin ik gewoon naar mijn werk kan gaan, een man vindt en misschien ooit zelfs wel aan kinderen begin. Voor nu lijkt dat allemaal heel ver weg,”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan ik de reacties onder dit artikel. 

Foto door RODNAE Productions via Pexels

2 reacties

Dame -

Google eens op sobercare. Sterkte lieverd

Rieneke -

Via je huisarts zijn tabletten te krijgen. Die neem je dagelijks in en dan 1x in de week kan je naar zo’n alcholisten iets ter ondersteuning.Denk niet als je die tabletten neent alles koek en ei is en na maanden je van je verslaving af bent. Je moet jezelf niet voor dw gek houden en braaf de tabletten als hulpmiddel gebruiken. Eerst word je honds beroerd en al vlot begrijp ik dat je dan denkt dat je de hele wereld aan kan. Na zo’n 2 maanden dacht die gene die ik ken geen probleem meer heeft en dat zijn steeds de spannende weken. Elke keer gaat hij na zoveel weken naar bijvoorbeeld een feestje en neemt een alcholvrije biertje en valt zo weer in zijn oude ritme of toen na 2 maanden te zijn gestopt zijn oma overleed en zijn drankmaatje langs kwam.
Hij is er niet afgekomen en heeft tig pogingen gedaan. Dus bedenk zo de eerste dagen kan je je wel ziek melden, zo ziek. Dan veel energie en zin in stappen of afspreken met drankmaatjes (moeilijkste fase) en dan als je dit een jaat hebt volgehouden dan denk je “voor mij nooit meer drank” blijf de rest van je leven bewust dat je dan ook nooit en immer 1 slok meer drinkt want dan ben je weer af bij het begin van het proces.

Reageer ook