fb
Damespraatjes Damespraatjes

Drie redenen waarom het belangrijk is dat kinderen op tijd naar bed gaan

Ik ben gehecht aan mijn nachtrust. Omdat ik een redelijk actief leven leid, is het van levensbelang dat ik goed en voldoende slaap. Voordat ik kinderen kreeg was er weinig aan de hand; ik pakte minimaal acht uur slaap per nacht en viel gerust ’s middags ook een uurtje in slaap op de bank. Alles werd anders toen ik Bob kreeg.

Die kleine kabouter had geen boodschap aan mijn rustbehoefte. Als ie wakker werd, liet hij van zich horen. De sirene stopte nadat ik aandacht aan hem besteedde. Gek genoeg hoorde Robert onze eersteling nooit huilen. Dus liet ik me uit bed rollen, sjokte slaapdronken naar de babykamer en deed iets waarvan hij rustig werd. Soms werd hij vier keer in de nacht wakker en voltrok mijn rol- en sjoktafereel zich net zo vaak.

Half opgemaakt

De dag dat ik op mijn werk in de spiegel keek en zag dat ik alleen mijn rechteroog had opgemaakt, wist ik dat het goed fout zat. Ik was moe. Dat werd niet beter toen kabouter twee in ons leven kwam. Inmiddels zijn mijn mannen acht en tien jaar en slaap ik weer heerlijk.

Tien uur slaap

Puntje van discussie is het tijdstip waarop zij naar bed gaan. Ze hebben zo’n tien uur slaap per nacht nodig. Dus dat betekent zo rond een uurtje of acht naar bed. Toen ze nog geen klok konden kijken stopte ik ze met een gerust hart wat eerder op de avond in. Dat hoef ik nu niet meer te doen. Toch bonjour ik ze regelmatig op tijd naar boven.

Lekker naar bed

Waarom is het goed kinderen op tijd op bed te leggen?

  1. Rust. Rust is van levensbelang. Kinderen zijn op de dag actief en hebben hun slaap nodig om te herstellen. Bovendien heb jij ook even een moment voor jezelf als zij op bed liggen. Kun je lekker Netflixen zonder dat je wordt gestoord.
  1. Concentratie. Kinderen die te laat naar bed gaan, kunnen last krijgen van concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Een kind dat moe is, wordt er niet gezelliger op, dus hop, lekker op tijd naar bed.
  1. Tijd. Als je de kinderen op tijd laat slapen, heb je zelf ook nog een lekkere avond alleen of samen met je partner. Door alle gezinshectiek kan het gebeuren dat je elkaar een beetje kwijt raakt en niet meer met elkaar praat. Geniet van je rust en elkaar.

Bedenk je dat je kinderen voor je het in de gaten hebt groot zijn en misschien wel later naar bed gaan dan jij. En er komt een tijd dat je kunt slapen zoveel en lang als je wilt. Ik kan niet wachten…

Hoe laat gaan jouw kinderen naar bed? Slapen ze lekker door of moet je continu uit bed? Hoe ga je met slaapgebrek om? Laat het ons weten, we zijn heel benieuwd. Deel het in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook