fb
Damespraatjes Damespraatjes

Drie gouden ingrediënten om je relatie een boost te geven

We zijn het er allemaal over eens: sleur en routine vergiftigen de relatie. Maar voor je het weet, zit je er toch midden in, en denk je “ach, er komt heus wel weer een dag dat het weer spannend wordt, net zoals in het begin”.  Maar niets is minder waar.

Al snel kom je er achter dat alles hetzelfde blijft. Vreemd eigenlijk, immers we weten meestal dondersgoed wat we willen en toch doen we er niets aan om die wensen, die droomrelatie te realiseren. Hoe komt dat toch, vraag je je af. Het antwoord is simpel. Stiekem denk je namelijk “ik vind dat ik mijn best heb gedaan, dus nu maar de beurt aan de ander”. Ook vind je het heel prettig om in je behaaglijke comfortzone te blijven, en ben je helemaal eerlijk met jezelf, dan zou je ook toegeven dat verandering tijd en moeite kost.

Het overkwam Katja. Ze meldde zich bij me omdat haar ex er vandoor was gegaan vanwege de sleur die al meer dan een half jaar duurde. Ze vertelde dat ze al die maanden had gevoeld dat ze steeds verder van haar Steffan verwijderd raakte, en toch bleef het bij die constatering, en ondernam ze niets. Tijdens onze gesprekken begon ze steeds meer in te zien hoe anders het had kunnen zijn als ze de “3 gouden ingrediënten” op tijd had aangewend en zo had kunnen voorkomen dat Steffan zijn biezen zou pakken.

Ze bekende eerlijk dat ze al die tijd van mening was dat het nu maar eens tijd was voor Steffan om de vuilnisbak buiten te zetten, de hond uit te laten en de vaatwasser uit te ruimen, en dat hij attenter moest zijn en met voorstellen moest komen. Ze vond dat ze hard genoeg werkte en dat ze zijn aandacht en complimenten verdiende. Kortom door alle irritaties over en weer gebeurde er helemaal niets en werd de situatie alleen maar erger. De vicieuze cirkel was rond: zij wachtte op zijn initiatief en hij op die van haar.

Katja begon in te zien dat om een relatie spannend te houden het eigenlijk heel simpel is. Ze stapte af van het idee dat je, om dat te bereiken, jezelf moet wegcijferen en er dat het erg veel van je eist. Ze begon in te zien dat ze met de toevoeging van ’3 gouden ingrediënten’ veranderingen had kunnen aanbrengen en haar relatie weer zo ‘spicy’ had kunnen maken, dat hij van gekkigheid niet meer zou weten hoe hij haar kon verwennen.

Wat had Katja kunnen doen?

Ze had patronen kunnen doorbreken door haar Steffan op een positieve manier te conditioneren. Hoe?

  • Door hem nog even snel een kus te geven voordat hij deur uit ging
  • door hem aan tafel een tedere of ondeugende knipoog te geven
  • door hem minstens 1 keer per week op zijn werk te bellen en hem alleen maar te zeggen “je moet weten dat ik van je hou”

Ik noem ze “de 3 gouden ingrediënten” die je relatie werkelijk eenvoudig kunnen boosten.

Je meent je partner van buiten te kennen?

Er komt een moment waarop je meent je partner zo goed te kennen, dat je niet eens meer hoort wat hij of zij vertelt. Je bent er zo van overtuigd hoe je partner zal reageren. Je kent zijn reacties van buiten en soms denk je “het lijkt wel alsof ik hem zelf heb gemaakt”.

Een manier om hier uit te komen is: jezelf bevrijden van de zich steeds herhalende, veilig voelende maar ‘love-killing’ gewoonten en verwachtingen. In plaats van dat je jezelf afvraagt “hoe hebben we hier ooit zover kunnen komen” : draai de rollen om en

   • communiceer eens op een andere manier met je partner. Schrijf een paar lieve woorden en laat een briefje achter in zijn jaszak, zijn aktetas, de auto, lunchpakket of tussen zijn laptop
   • Komt je partner later thuis dan verwacht: geef hem een dikke knuffel en zeg “ik heb je gemist vandaag”
   • Staat hij onder de douche? Verwarm zijn handdoek!
   • Zijn jullie samen uit geweest? Stuur de volgende dag een smsje met “wat heb ik gisteren genoten!”
   • Maak zelf een ‘liefdescoupon’ met ‘goed voor een massagebehandeling’ of ‘ verwenavond’ en schrijf als afzender je naam erop
   • Maak samen een wandeling en vertel waarom je hem zo bijzonder vindt . Vind je praten moeilijk? Maak een lijstje en stop deze in een rode envelop en leg het op een verrassende plek
   • Kruip in bed of op de bank dicht tegen elkaar aan en masseer zijn nek

De meest voorkomende fout die vrouwen maken is dat ze het vaak te groots willen aanpakken. Ze kopen dure kado’s of boeken dure vakantiereisjes. Maar de indruk en aandacht die je dagelijks achterlaat is veel belangrijker dan hem maandelijks te voorzien van een duur cadeau. Geef sowieso nooit kado’s om iets goed te maken. Ze zijn welkom als toevoeging aan de liefde die er al is.

Wees je bewust van wat je partner fijn vindt, en wees creatief in het bedenken en uitwerken van romantische ideeën. Zorg dat je de passie weer terug brengt in je relatie. En voorkom je liefdesverdriet. Succes met het wederom ontvlammen van zijn hart!

Michelle van den Berghe (54) is docente Frans, relatietherapeut, en schrijver van Franse en Nederlandse zelfhulpboeken en programma’s over het verwerken van liefdesverdriet en het herstellen van relaties. Op haar Nederlandse blog liefdesverdriet.nl dat dagelijks meer dan 1000 keer wordt bezocht staan inmiddels al honderden artikelen. Ook haar Franse blogs worden gretig gelezen. Michelle heeft jarenlang in Frankrijk gewoond, is getrouwd met een Fransman en ze hebben 2 prachtige in Amsterdam werkende en studerende dochters. Haar passies: werken, schrijven, lezen, zingen en reizen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook