Toen Estee haar vriend Koert leerde kennen, was hij al heel lang alleen. “Hij heeft één jeugdliefde gehad en daarna helemaal niemand meer. In het begin had ik hier best wat moeite mee, want ik merkte dat hij daar een flinke knauw van had gekregen. Gelukkig hebben we daar veel over kunnen praten en gaat het nu een stuk beter. Maar er is één ding dat ik er nog niet uit heb kunnen krijgen bij Koert. En ik ben best benieuwd hoe andere vrouwen hiernaar kijken…”
Lijkt of ik haar ken
Koert verliet twintig jaar geleden het ouderlijk huis om samen te gaan wonen met zijn vriendinnetje Romy. “Koert en ik zijn nu drie jaar samen en ik heb Romy nog nooit ontmoet. Toch heb ik het idee dat ik haar ken. Ik weet hoe ze het huishouden deed, welk eten ze lekker vond, wat ze graag deed op vakantie en zelfs wat haar voorkeuren waren in bed. Heel eerlijk gezegd weet ik meer dan ik had willen weten, maar in het begin van mijn relatie met Koert sprak hij veel over haar. Er zat veel onverwerkt verdriet, en dat terwijl ze al dik tien jaar uit elkaar waren.”
Niet goed afgesloten
Omdat Estee echt hartstikke verliefd is op Koert, accepteerde ze de verhalen over Romy. “Ik zag haar niet als een bedreiging en vond het ook wel fijn dat hij er zo open over was. Koert is heel lief en ook heel gevoelig. Romy is tien jaar geleden van de ene op de andere dag bij hem weggegaan. Zij hebben hun relatie niet goed afgesloten en dat is iets wat hij heeft meegenomen naar zijn relatie met mij. Destijds heeft zijn moeder hem veel geholpen.”
Nu niet meer nodig
De moeder van Koert hielp haar zoon na het vertrek van zijn vriendin. “Ze kwam elke week schoonmaken, verschoonde zijn bed en draaide dan ook meteen een wasje. Elke vrijdag ging hij bij zijn ouders eten, gewoon voor de gezelligheid. Het heeft hem na het vertrek van Romy enorm geholpen, vooral omdat hij veel moest werken en niet zo handig was in het huishouden. Maar nu hij en ik samen zijn, is dat toch niet meer nodig? Volgens Koert wel.”
Om 7:30 uur op de stoep
Hoewel Koert en Estee al drie jaar samen zijn, voelt Estee er weinig voor om bij haar vriend in te trekken. “Ik heb mijn appartement en hij dat van hem. Ik zou wel willen samenwonen, maar ik vind het echt onacceptabel dat zijn moeder elke dinsdag komt schoonmaken en dat hij elke vrijdag bij zijn ouders gaat eten. Zijn moeder is heel aardig hoor, maar ik heb er geen zin in dat ze door ‘ons’ huis loopt om de boel eens flink onder handen te nemen. Hierdoor logeer ik op maandagavond dan ook nooit bij hem. Zijn moeder staat op dinsdagochtend om 7:30 uur op de stoep. Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om dan daar te zijn.”
Haakt na het eten aan
Ook het eten bij zijn ouders op vrijdag is een irritatiepunt voor Estee. “Dit doet hij elke week en hij maakt zelden een uitzondering. Ja, voor een verjaardag of een belangrijke afspraak zegt hij het nog weleens af. Maar verder niet hoor! Als ik voorstel lekker op de bank een filmpje te kijken en pizza te bestellen, zegt hij dat hij na het eten graag aanhaakt. Gelukkig verwacht hij niet van mij dat ik meega, maar het stoort me wel.”
Beperkt ons
Al een paar keer hebben Koert en Estee gesproken over de band tussen Koert en zijn moeder. “Daar daar is hij heel open over: toen hij alleen was, was zij er altijd voor hem. Dat vonden ze allebei fijn en ze willen het graag zo houden. ‘Mijn moeder wordt ouder en zal dit niet altijd kunnen blijven doen. En over een paar jaar zijn ze er allebei misschien niet meer. Ik waardeer mijn ouders en wil tijd met ze doorbrengen,’ legt hij dan uit. Ik begrijp het wel, maar het beperkt ons ook in de opbouw van onze relatie.”
Eigen plek behouden
Estee heeft geen kinderwens en ook Koert voelt dat niet. “Dat scheelt. Alleen lijkt het me wel leuk om op een bepaald moment te gaan samenwonen. We zijn drie jaar samen en dat zou niet alleen gezellig zijn, maar ook veel geld schelen. Alleen, nu de moeder van Koert daar elke dinsdag is en hij elke vrijdag bij zijn ouders eet, wil ik dat gewoon niet. Nu wil ik mijn eigen plek behouden, waar ik naartoe kan als hij met zijn ouders is. Eén keer per maand afspreken met je ouders is toch voldoende?”
Bovenste afbeelding: Unsplash+
Joris -
Er is m.i. weinig mis met het wekelijks bezoeken van je ouder of ouders, maar de rigide manier waarop is natuurlijk wel beperkend. Een beetje flexibiliteit is prettig. Dat z’n moeder z’n wasjes draait, z’n vaatwasser in- en uitruimt, z’n remsporen achter z’n poeperd wegborstelt en gelijk z’n billetjes afveegt is natuurlijk wél triest. Dat zij het doet én dat hij het toelaat.