fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dolfijnen Dolfinarium springen niet meer door hoepels, maar de shows blijven

Als kind had ik altijd de droom om dolfijnentrainer te worden. Dit kwam voort uit mijn liefde voor zwemmen, maar ook door de film Flipper en tripjes naar dolfijnenparken zoals het dolfinarium. Toen ik op Curacao ook mocht zwemmen met dolfijnen was ik helemaal om. Dit was mijn droombaan! Nu, zo’n 20 jaar later, kijk ik hier heel anders tegenaan. Het publieke debat over shows met dieren zoals walvissen, dolfijnen en orka’s begon jaren geleden al in de Verenigde Staten. Hier kwam er steeds meer kritiek op het dierenwelzijn en rees de vraag: willen deze dieren dit wel? 

Kritisch rapport

Uit diverse kritische films, rapporten en documentaires blijkt dat dolfijnen die door hoepels springen en waar mensen op gaan staan, niet de bedoeling zou moeten zijn. Ook in Nederland laaide de discussie een aantal jaar geleden flink op, en dan met name over het Dolfinarium. In een  kritisch rapport in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, komen diverse misstanden aan de orde. Zo worden de dieren te veel gebruikt als acts, zijn de verblijven benedenmaats en conflicteren de fotomomenten met de dieren met de educatieve rol van het park.

Dieren voor ons vermaak

Naar aanleiding van het rapport geeft het Dolfinarium aan de shows te gaan aanpassen. Zo hoeven de dolfijnen niet mer door hoepels te springen en zullen de zeeleeuwen niet meer met hun flippers klappen. Toch vindt  dierenwelzijnsorganisatie World Animal Protection Nederland dit niet voldoende. Zij stellen dat de shows helemaal opgeschort zouden moeten worden.  “Kinderen leren vooral dat het prima is om wilde dieren te gebruiken voor ons vermaak. Niet de bezoeker dient centraal te staan, maar het welzijn van de dieren,” zeggen ze tegen de NOS.

Mijn mening

Persoonlijk ben ik ook echt van mening veranderd wat betreft de dolfijnenshows. Vroeger wist ik niet beter (en dat neem ik mezelf niet kwalijk), maar na het lezen van de rapporten en me meer verdiept te hebben in dolfijnen, moet ik echt tot de conclusie komen dat het niet meer kan. Hoe denk jij hierover? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook