fb
Damespraatjes Damespraatjes

Feline verbiedt haar 17-jarige dochter op kamers te gaan: “Ik vind haar te jong en te naïef”

Wat is de leeftijd waarop jouw kind zijn vleugels uitsloeg en de eerste echte grote stap naar zelfstandigheid zette? Voor veel ouders is dit het moment waarop hun kind gaat studeren en op kamers gaat. Voor zowel ouder als kind een spannend moment. In één klap krijgt je kind er een enorme hoeveelheid verantwoordelijkheden bij. Het zal zorg moeten gaan dragen over praktische dingen als de was, boodschappen en koken, maar ook zaken als de administratie en omgaan met eventuele huisgenoten. Een hele grote stap dus! 

Verboden

Bij wie deze kwestie momenteel ook speelt, is Feline en haar 17-jarige dochter Noëlle. Noëlle zit in het laatste jaar van de havo en gaat volgend jaar in Amsterdam studeren. “Samen met haar vriendinnen is No al maanden op zoek naar appartementen waar ze met elkaar zouden kunnen wonen. En waar alle andere ouders de meiden helpen met hun netwerk en financiële bijdragen, ben ik de enige die dat niet doet. In tegendeel; ik heb Noëlle verboden om dat eerste studiejaar op kamers te gaan.”

Schoonmaakster

De reden van het verbod ligt niet zo simpel. “Er zijn een aantal redenen waarom ik niet wil dat Noëlle na de zomervakantie uit huis gaat. Op de eerste plaats vind ik haar nog te jong. Hier in huis doet ze helemaal niks zelf. Ze is echt nog een puber. De schoonmaakster maakt haar kamer schoon, ik doe haar was en mijn man smeert elke ochtend nog haar boterhammen. Als ze op kamers zou gaan moet ze dat in één klap allemaal zelf doen. En dat terwijl ze net aan een nieuwe studie is begonnen…”

Te jong en te naïef

Ouders van de vriendinnen van Noëlle denken er anders over en steunen het idee van hun kinderen wel. “Ik begrijp daar werkelijk helemaal niks van. Ze lijken zich niet te realiseren dat studeren er tegenwoordig iets anders aantoe gaat dan in de tijd waarin zij jong waren. Tegenwoordig moet je het eerste jaar behoorlijk wat punten halen, anders moet te direct van de opleiding af. Dat studeren is al nieuw en heel erg wennen. Moet ze in dat zelfde jaar ook meteen wennen aan op kamers wonen en de enorme verantwoordelijkheden die dit met zich meebrengt? Ik vind haar daar te jong en te naïef voor.”

Heleboel fouten

Feline en Noëlle hebben veel gesprekken gehad over het uit huis gaan. “Mijn moeder begrijpt niet dat juist het uit huis gaan zo’n belangrijk onderdeel is in het zelfstandig worden. Hoe kan ik ooit op eigen benen leren staan als zij mij krampachtig bij zich wil houden? Ik ga vast een heleboel fouten maken, maar ik weet zeker dat het uiteindelijk allemaal goed zal komen. Het zou voor mij echt verschrikkelijk zijn als al mijn vriendinnen wél samen zouden wonen en ik hier bij mijn ouders moet blijven.”

Propedeuse

De frustratie van Noëlle snapt Feline maar al te goed. “Natuurlijk begrijp ik dat ze uit huis wil. Toen ik haar leeftijd had wilde ik dat ook. Het is ook niet zo dat ze helemaal niet mag, wij willen gewoon dat ze eerst haar propedeuse haalt. Is deze in the pocket? Dan gaan wij haar helpen bij het vinden van een kamer. Als het aan ons ligt betalen wij er dan zelfs voor, zodat zij niet hoeft te werken en meer tijd overhoudt voor haar studie.”

Winnaars en verliezers

De ouders van de vriendinnen van Noëlle hebben al diverse keren met Feline en haar man contact opgenomen om ze te overtuigen Noëlle mee te laten gaan met hun kinderen. “Ik vind dat echt reuze irritant. Ik respecteer hun keuze om hun veel te jonge kinderen samen naar de grote stad te laten gaan. Ze moeten onze keuze om No nog wat langer te begeleiden ook respecteren. En als Noëlle volgend jaar met haar propedeuse op zak naar Amsterdam verhuist, weet ik zeker dat zij de kamer kan overnemen van een vriendinnetje dat haar studie niet heeft gehaald en dus weer thuis moet gaan wonen. Deze maatschappij kent winnaars en verliezers en ik kies ervoor om mijn dochter tot de eerste groep te laten behoren.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 
Afbeelding: Maria Lupan on Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Joris -

Hoe is het afgelopen na het opvolgen en uitproberen van alle tips zoals op https://web.archive.org/web/20230929135033/https://damespraatjes.nl/dochter-niet-op-kamers/ gegeven?

Fiene -

Kwam trouwens achter dat dit een artikel was van 2 jaar geleden dus je dochter zal nu wel 19 (misschien bijna 20 zijn?) ben dus benieuwd hoe het gegaan is

Fiene -

Beste Feline,
Dit is het moment om jouw dochter op kamers te laten gaan. Ze moet op eigen benen laten staan en volwassen worden. Jouw dochter en haar vrienden hebben groot gelijk! Op deze manier kent ze de klappen van de zweep en kan ze zelf zien hoe het is om een eigen (studenten) huis te hebben. Jullie geven haar eigenlijk niet het vertrouwen dat ze het kan, sterker nog jullie zijn bang dat ze haar opleiding verkloot omdat ze dan geen goede baan kan krijgen. Jullie gaan er dus eigenlijk van uit dat ze gaat falen. Ze mag niet falen want dan is ze een verliezer. En verliezen mag dus niet? Het moet alleen maar goed gaan? Ze mag dus geen fouten maken? Want dan stort de wereld bij jullie in? Dan is ze geen goede dochter? Noëlle gaat dus met stress de opleiding in omdat ze alleen maar moet winnen van jullie. Goede cijfers halen anders maakt ze jullie niet trots . Propedeuse halen anders is ze een verliezer, geen fouten maken anders is ze een slechte dochter. Een goede baan zoeken anders hebben jullie geen mooi praat tegen andere mensen. Het gaat er meer om dat jullie trots niet gekrenkt mag worden maar jullie denken niet aan Noëlle zelf. Want als ze pas jullie trots maken dan mag ze op kamers en betalen jullie het. Dus dan heb je alsnog een vinger in pap want als het dus even mis gaat zeg je ja maar ik betaal het dus je moet ons trots maken anders moet je weer bij ons terug wonen. En dan schamen we voor je (nu zeg ik het wel heel fout misschien) Het is dus een soort chantage. Het is meer Ikke Ikke maar je denkt totaal niet aan je dochter. Het is dus niet ik ben trots want mijn dochter gaat een mooie studie doen en gaat op kamers. Ik ben erg trots op haar en weet zeker dat ze gaat knallen!! Ze is een prachtmeid en ik weet zeker dat ze het kan. Het gaat niet omdat ze te jong is (er zijn zoveel mensen die dit doen) het gaat om jullie. Jij en je man houden haar dicht bij je omdat je haar wilt controleren want ze moet het goed doen. Als je het nieuws kijkt weet je dat jongeren bezwijken onder de druk van hun omgeving want ze moeten presteren. Ik zou jullie visie maar heel goed gaan veranderen en sorry hoor er zin : dan kan ze van haar vriendin overnemen die het niet kon slaat helemaal nergens op. Die leert tenminste op eigen benen te staan en haar omgeving staat achter haar! Dat is zeker een winnaar! Want haar ouders zullen trots op haar zijn wat ze ook doet.
Mijn advies: laat haar gaan en let niet zo hoe ze het moet doen en slik je trots in. Maar wees wel trots op jouw dochter wat ze gaat doen en hoe ze het doet! En Noëlle doe het, luister niet naar jouw ouders zoek een studentenkamer, neem een baan en doe het het jouw manier! Je bent zoiezo een winnaar! Hoe je het ook doet! Je gaat knallen en fouten maken mag! Ik weet zeker dat je de opleiding heel goed gaat doen. Er zijn namelijk geen verliezers, alleen maar winnaars. Als je het op jouw manier doet gaan je ouders (hopelijk) zeker steunen en zien ze dat ze geen grip op jouw kunnen hebben. Laat je niet van de wijs brengen dat fouten maken verliezen is, fouten maken brengt je tot wie je bent en dan ben je een winnaar! En het maakt geen ene fluit uit of je een propedeuse gaat halen of niet want je ouders zullen dan wel wat anders verzinnen om controller over je te houden. Je zal zeker het halen ook als je een eigen huis hebt. Jouw ouders zijn verliezers als je jou niet laten gaan. Ze zijn verliezers omdat ze een perfecte wereld willen creëren door geen fouten te willen maken. Realiteit is dat er fouten gemaakt gaan worden zo door jouw ouders als door jou. Ik hoop dat je je plan doorzet en dat je snel op kamers kan. Je hebt de leeftijd ervoor en kan het! Hopelijk horen we hoe het gegaan is en dat het gelukt is! Veel succes !❤️

Reageer ook