Wat is de leeftijd waarop jouw kind zijn vleugels uitsloeg en de eerste echte grote stap naar zelfstandigheid zette? Voor veel ouders is dit het moment waarop hun kind gaat studeren en op kamers gaat. Voor zowel ouder als kind een spannend moment. In één klap krijgt je kind er een enorme hoeveelheid verantwoordelijkheden bij. Het zal zorg moeten gaan dragen over praktische dingen als de was, boodschappen en koken, maar ook zaken als de administratie en omgaan met eventuele huisgenoten. Een hele grote stap dus!
Verboden
Bij wie deze kwestie momenteel ook speelt, is Feline en haar 17-jarige dochter Noëlle. Noëlle zit in het laatste jaar van de havo en gaat volgend jaar in Amsterdam studeren. “Samen met haar vriendinnen is No al maanden op zoek naar appartementen waar ze met elkaar zouden kunnen wonen. En waar alle andere ouders de meiden helpen met hun netwerk en financiële bijdragen, ben ik de enige die dat niet doet. In tegendeel; ik heb Noëlle verboden om dat eerste studiejaar op kamers te gaan.”
Schoonmaakster
De reden van het verbod ligt niet zo simpel. “Er zijn een aantal redenen waarom ik niet wil dat Noëlle na de zomervakantie uit huis gaat. Op de eerste plaats vind ik haar nog te jong. Hier in huis doet ze helemaal niks zelf. Ze is echt nog een puber. De schoonmaakster maakt haar kamer schoon, ik doe haar was en mijn man smeert elke ochtend nog haar boterhammen. Als ze op kamers zou gaan moet ze dat in één klap allemaal zelf doen. En dat terwijl ze net aan een nieuwe studie is begonnen…”
Te jong en te naïef
Ouders van de vriendinnen van Noëlle denken er anders over en steunen het idee van hun kinderen wel. “Ik begrijp daar werkelijk helemaal niks van. Ze lijken zich niet te realiseren dat studeren er tegenwoordig iets anders aantoe gaat dan in de tijd waarin zij jong waren. Tegenwoordig moet je het eerste jaar behoorlijk wat punten halen, anders moet te direct van de opleiding af. Dat studeren is al nieuw en heel erg wennen. Moet ze in dat zelfde jaar ook meteen wennen aan op kamers wonen en de enorme verantwoordelijkheden die dit met zich meebrengt? Ik vind haar daar te jong en te naïef voor.”
Heleboel fouten
Feline en Noëlle hebben veel gesprekken gehad over het uit huis gaan. “Mijn moeder begrijpt niet dat juist het uit huis gaan zo’n belangrijk onderdeel is in het zelfstandig worden. Hoe kan ik ooit op eigen benen leren staan als zij mij krampachtig bij zich wil houden? Ik ga vast een heleboel fouten maken, maar ik weet zeker dat het uiteindelijk allemaal goed zal komen. Het zou voor mij echt verschrikkelijk zijn als al mijn vriendinnen wél samen zouden wonen en ik hier bij mijn ouders moet blijven.”
Propedeuse
De frustratie van Noëlle snapt Feline maar al te goed. “Natuurlijk begrijp ik dat ze uit huis wil. Toen ik haar leeftijd had wilde ik dat ook. Het is ook niet zo dat ze helemaal niet mag, wij willen gewoon dat ze eerst haar propedeuse haalt. Is deze in the pocket? Dan gaan wij haar helpen bij het vinden van een kamer. Als het aan ons ligt betalen wij er dan zelfs voor, zodat zij niet hoeft te werken en meer tijd overhoudt voor haar studie.”
Winnaars en verliezers
De ouders van de vriendinnen van Noëlle hebben al diverse keren met Feline en haar man contact opgenomen om ze te overtuigen Noëlle mee te laten gaan met hun kinderen. “Ik vind dat echt reuze irritant. Ik respecteer hun keuze om hun veel te jonge kinderen samen naar de grote stad te laten gaan. Ze moeten onze keuze om No nog wat langer te begeleiden ook respecteren. En als Noëlle volgend jaar met haar propedeuse op zak naar Amsterdam verhuist, weet ik zeker dat zij de kamer kan overnemen van een vriendinnetje dat haar studie niet heeft gehaald en dus weer thuis moet gaan wonen. Deze maatschappij kent winnaars en verliezers en ik kies ervoor om mijn dochter tot de eerste groep te laten behoren.”
Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.
Afbeelding: Maria Lupan on Unsplash
Joris -
Hoe is het afgelopen na het opvolgen en uitproberen van alle tips zoals op https://web.archive.org/web/20230929135033/https://damespraatjes.nl/dochter-niet-op-kamers/ gegeven?