fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit zijn de spelregels van tafelvoetbal!

Dit zijn de spelregels van tafelvoetbal

Tafelvoetbal, ik werd er vroeger altijd erg competitief van, maar ik heb het nu al een eeuwigheid niet meer gedaan. Naar mijn idee stond er toen ik jong was eigenlijk in alle openbare gebouwen wel zo’n tafel, maar nu kom ik ze nog maar weinig tegen. Jammer eigenlijk, want het is leuk om samen een potje te spelen. Maar hoe doe je het nou ook alweer op de juiste manier? Dit zijn de spelregels van tafelvoetbal! Enne, heb je thuis weinig ruimte, dan kun je altijd nog gaan voor een mini voetbaltafel, leuk met vrienden!

Meer dan alleen het bewegen van poppetjes op stangen

Kijkend naar tafelvoetbal is het goed om te weten dat het niet alleen maar draait om het bewegen van de poppetjes (spelers) op de stangen. Cruijff riep eens “Je moet altijd zorgen dat je een doelpunt meer scoort dan de tegenstander” en daar had hij natuurlijk een punt. Dit geldt namelijk ook bij het spelen van tafelvoetbal. Wist je trouwens dat er ook officiële tafelvoetbalwedstrijden zijn? Ik niet! Anyway, men kijkt dan vaak niet naar de tijd, maar naar het aantal doelpunten. Het team dat 5 doelpunten scoort, wint een set. Om het voor ‘de gewone mens’ leuker te maken is het handig om van tevoren af te spreken hoe jullie het potje gaan spelen. Hoeveel doelpunten moeten er worden gescoord? Hoelang duurt de wedstrijd? Etc. Etc.

Regels

Er zijn dus een aantal regels voor het spelen van tafelvoetbal. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

Onderhandelen is belangrijk

Onderhandelen is belangrijk, dus bespreek zaken zoals wie de aftrap doet, aan welke kant er moet worden gescoord en hoe de posities worden ingenomen.

Draaien

Vaak willen mensen een harde zwiep geven aan de stangen, maarrrr, verder draaien dan 360 graden is niet toegestaan!

De aftrap

De bal begint tijdens de aftrap onder de middelste speler van de 5-rod (dit is de stang met 5 spelers). De speler speelt de bal naar dezelfde speler van de tegenstander, welke vervolgens de bal terugtikt. Op deze manier geven beide partijen aan dat ze klaar zijn om een potje te spelen.

Balbezit betekent controle hebben

Als je de bal hebt, dan heb je de controle. Als de bal stil ligt en onbereikbaar is, dan noemt men dit een ‘dode bal’. Het spel wordt vervolgens hervat op basis van de ontstane situatie. Ligt de bal tussen de 5-rod in, dan begint het spel opnieuw met een aftrap. Ligt deze er achter, dan moet de bal naar de dichtstbijzijnde doelman gaan.

Wisselen

Wisselen van plek omdat je het tactischer wilt aanpakken is toegestaan, maar alleen tussen de sets.

Whoops, de bal belandt buiten het speelveld

Als de bal buiten het speelveld belandt dan gaat de bal naar de tegenstander, waarbij de keeper het spel zal hervatten.

Scoren!

Yes, scoren daar doen we het allemaal voor! Maar hoe zit dat nou bij tafelvoetbal? Ook hier geldt, net zoals bij gewoon voetbal, dat de bal volledig over de doellijn moet gaan om mee te tellen als een doelpunt.

Tijdrekken mag niet!

De bal mag maar een aantal seconden bij een bepaalde stang worden gehouden. Tijdrekken mag dus niet. Voor de 5-rod is dit 10 seconden en voor de andere stangen 15 seconden.

Time-out: 2 keer per wedstrijd op aanvraag

Elk team mag 2 keer per wedstrijd een time-out aanvragen. Dit mag alleen als je balbezit hebt.

Speel jij wel eens tafelvoetbal? Of begin je er nu zin in te krijgen? Ik namelijk wel :-). Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk!

Afbeelding: Pexels – Soumya Ranjan

Meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook