fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit is waarom je slecht slaapt tijdens volle Maan

Merk je op dat je slaappatroon niet elke nacht hetzelfde is? Dit kan komen door bijvoorbeeld stress, lichamelijk ongemak of een ander patroon voordat je naar bed gaat. Er kan echter nóg een oorzaak zijn van een matige nachtrust: volle maan. Door de volle maan is het oprecht mogelijk dat je een stuk minder slaapt. Dit is niet alleen het geval in de nachten dat de volle maan schijnt, maar ook in de nachten voorafgaand.

Slechte nachtrust

Onderzoek heeft uitgewezen dat de volle maan van grote invloed is op je nachtrust. Je slaapt niet alleen korter door de volle maan, maar ook minder diep. Deze twee facetten tezamen zorgen ervoor dat je vermoeider opstaat en dat je gedurende de dag niet de gewenste energie hebt.

Grote kans dat je dit in eerste instantie niet gelooft. Het is echter goed om te weten dat er meerdere onderzoeken gedaan zijn naar de nachtrust tijdens de volle maan nachten. Uit deze onderzoeken bleek allemaal hetzelfde; de volle maan is echt van invloed op de nachtrust.

Overigens is het wel zo dat iedereen hier anders op reageert. Zo zijn de sterrenbeelden van de verschillende maanden van grote invloed. Sommige mensen reageren – door hun sterrenbeeld – nu eenmaal anders op de volle maan.

Wat is de invloed van de volle maan?

De reden dat je tijdens een nacht met volle maan slechter slaapt, is nog niet helemaal duidelijk. Meerdere onderzoekers hebben het idee dat er meerdere redenen bestaan:

–           Meer licht. Veel mensen slapen minder goed als er veel licht in de slaapkamer schijnt. Als er volle maan is, geeft de maan uiteraard een stuk meer licht.

–           Onrustig gevoel. Onderzoek wijst uit dat de volle maan van grote invloed is op het bewustzijn. Niet alleen op het bewustzijn van personen, maar ook op het bewustzijn van bijvoorbeeld honden. Honden zijn ook erg gevoelig voor de onrust die de volle maan met zich mee brengt.

–           Spanningsveld. Als er sprake van een volle maan is, is er sprake van een spanningsveld. Dit spanningsveld bevindt zich tussen twee sterrenbeelden; ook dit kan een reden voor de slechtere nachtrust zijn. Dit kan echter ook zorgen voor bijvoorbeeld een uitgeput, emotioneel of geprikkeld gevoel.

Kun je de komende periode even geen slechte nachtrust gebruiken? Check dan goed wanneer er een volle maan is. Op die nachten moet je mogelijk voorzorgsmaatregelen treffen. Ook is het verstandig om de nachten voorafgaand aan de volle maan vroeger naar bed te gaan. Mogelijk kun je die nachten alvast wat uurtjes extra slaap pakken.

Want, de kans dat je tijdens volle maan slecht slaapt, is nadrukkelijk aanwezig. Al met al is volle maan een mythische gebeurtenis waar nog een hoop onderzoek naar gedaan kan worden.

Afbeelding: malith d karunarathne via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Handige Tips -

Ik had al zo’n idee. Echt apart om te zien/lezen hoe dat werkt. Merk dat zelf namelijk ook als het volle maan is.

Reageer ook