fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit is waarom je je ogen ook in de winter moet beschermen tegen de zon

De meeste mensen weten dat ze op zonnige zomerse dagen zichzelf moeten beschermen tegen de zon. Flessen zonnebrandcrème worden daarvoor gebruikt. Wat nog wel eens wordt vergeten, zijn de ogen. Niet iedereen draagt een zonnebril en in de winter al helemaal niet. Niet handig. Want ook in de winter is het raadzaam de ogen te beschermen tegen de zon.

De laatste jaren zet ik steeds vaker een zonnebril op. Ik deed dat eigenlijk nooit. Omdat ik het vergat. Omdat ik mijn zonnebril niet kon vinden. Omdat ik een gesprek voeren met een zonnebril op altijd ongemakkelijk vind. Toch merk ik dat mijn ogen er rustiger van worden als ik het wel doe. Ik knijp niet meer zo met mijn ogen.

Oogfonds waarschuwt

Als de zomer afgelopen is, ruim ik mijn zonnebril weer op. ‘Niet doen!’ waarschuwt het Oogfonds. Edith Mulder, directeur van het Oogfonds benadrukt op de site hoe belangrijk een zonnebril is. “Uv-schade aan je ogen merk je niet meteen, maar op latere leeftijd kan dit het verschil betekenen tussen goed blijven zien of slechtziend worden. We adviseren bijvoorbeeld wintersporters om de juiste skibril te dragen op de besneeuwde pistes. Maar ook tijdens de zonnige lente- en zomermaanden in Nederland of op vakantie is het voor jong en oud belangrijk om de ogen te beschermen met een goede zonnebril.”

Waar moet je op letten?

Het is niet nodig om een peperdure zonnebril te kopen. Waar moet je op letten?

  1. Uv-bescherming. De zonnebril moet honderd procent Uv-bescherming geven.
  1. Het montuur. Het model moet goed passen en de glazen moeten groot genoeg zijn om te voorkomen dat het Uv-licht alsnog je ogen kan bereiken.
  1. CE-markering. De zonnebril moet een CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4, hebben. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer ofwel de bescherming tegen verblinding.
  1. De glazenkleur. De kleur van de glazen heeft geen effect op de Uv-bescherming, dat is puur wat je zelf fijn vindt.
  1. Geen vertekeningen. De glazen moeten optisch zuiver zijn oftewel vrij van vertekeningen. Polariserende glazen zijn fijn omdat dat hinderlijke schitteringen neutraliseert.

Dus gewoon lekker je zonnebril op, ook in de winter. Ik heb er zelf een gevonden op Lens2day.nl waarmee ik heel tevreden ben. En die ik veel vaker opzet dan ik voorheen deed :-).

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook