fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit is het opvallende verhaal van Alexander McQueen

Paradijsvogels. Mensen die het verschil maken. Van krantenjongen tot directeur van een uitgeverij. Ik ben dol op dat soort figuren. Ik spreek ze graag en als live ontmoeten er niet in zit, lees ik er van alles over. Of ik kijk de documentaire. David Bowie, Maradonna en Pavarotti, met open mond kijk ik naar hun levensverhaal. Die van Alexander McQueen keek ik laatst weer. Is echt een van mijn favoriete documentaires. 

Mensen die het maken, die pieken op wilskracht, die hun droom najagen, die ‘kan niet’ niet in hun woordenboek hebben staan, vind ik de leukste. Hun drijfveer en motivatie fascineert me mateloos. Drugs, drank en een verdorven leven? Ik probeer me in te denken hoe dat is, vraag me af hoe het zo ver komt. Modeontwerper Alexander McQueen leefde zo hard en intens, dat hij in 2010 op zijn veertigste overleed. Had alles uit het leven gehaald.

Succes

In de documentaire McQueen die drie jaar geleden uitkwam, zie je de gevierde Schotse ontwerper, stralend op het enorme schip van model Kate Moss. Hij geeft het ja-woord aan documentairemaker George Forsyth. Hoewel hij op zijn zesde al wist dat hij op mannen viel, vertelde hij de rest van de wereld dat toen hij achttien was. Het huwelijk met George hield geen stand, maar het succes van McQueen daarentegen was grenzeloos.

Prins Charles

De spraakmakende mode die de Schot ontwierp was tamelijk controversieel en vond gretig aftrek bij David Bowie, Rihanna, Lady Gaga maar ook Charles, prins van Wales hulde zich regelmatig in een McQueen-creatie. Het vak leerde hij als zestienjarige bij Anderson en Shepherd, de Savile Row-kleermakers en later stapte hij over naar Gieves & Hawkes. Daar leerde hij hoe pakken in elkaar kon zetten. Theaterkostuummakers Angels en Bermans brachten hem de fijne kneepjes van het patroonsnijden bij. Daarna volgden vele modehuizen waar hij voor werkte. Zijn leergierigheid en harde werken werden beloond: hij was de jongste ontwerper ooit die de titel British Designer of the Year achter zijn naam mocht schrijven.

Dualiteit

De controversiële ontwerper hinkte met al zijn creaties steevast op verschillende gedachten: liet hij de kracht en breekbaarheid de boventoon voeren of koos hij toch voor modern en traditioneel? Hoe dan ook zijn dat terugkerende thema’s. De drie McQueen-zussen waren zijn modellen; voor hen ontwierp hij kleding en probeerde hij verschillende stijlen.

Dood

Negen dagen nadat zijn moeder aan kanker overleed, pleegde de aan drugs verslaafde en aan depressies lijdende McQueen, onder invloed van drugs, zelfmoord. De merken McQueen en McQ werden voortgezet en worden geleid door Sarah Burton. Zij werkte als hoofd van de afdeling dameskleding voor McQueen en kreeg een jaar voor zijn dood de creatieve leiding. De ontwerpen, zo is er ook een hele dames collectie van Alexander McQueen,  zijn nog steeds in de geest van Alexander hoewel ze draagbaarder en vrolijker zijn.

Docu

De documentaire McQueen die in 2018 volle zalen trok, geeft een bijzonder inkijkje in het leven en werk van de Britse ontwerper. Vrienden, familie en collega’s vertellen over de creatieve geest, over ‘de herrieschopper met een naald’ zoals McQueen niet zelden werd genoemd. Als dat geen geuzennaam is, dan weet ik het ook niet meer….

Reageer ook