fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit is de reden waarom je altijd ziek wordt op vakantie

Yes! Het lijkt dit jaar eindelijk weer een normale zomer te gaan worden. We mogen weer uiteten, naar festivals, de kroeg in en met al je vrienden en familie in de tuin barbecuen. Heerlijk! Ook gaan veel mensen dit jaar weer op reis naar groene of gele gebieden. Dé tijd om tot rust te komen en te genieten van zon, zee, strand, boeken, cultuur en cocktails. Maar wat als je op plaats van bestemming ineens helemaal niet lekker bent? Dat is heel vervelend maar helaas gebeurt het vaker dan je denkt. Hoe komt dat toch dat je juist op die ontspannen vakantie ineens ziek wordt? En wat zou je hier tegen kunnen doen?

Twee factoren

Uit onderzoek van de universiteit van Tilburg blijkt dat ongeveer 3 procent van de mensen last heeft van zogenoemde ‘vrijetijdsziekte’. Wanneer je veel last hebt van stress, maakt je lichaam allerlei stofjes aan die je alert en efficiënt maken. Door de adrenaline en cortisol stijgt je bloeddruk, hartslag en bloedsuikerspiegel. Wanneer deze stofjes ineens wegvallen, worden ook de fysieke signalen van stress minderen. Dit kan ervoor zorgen dat je immuunsysteem in de war raakt, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes. Een andere factor die meespeelt, is dat je pijntjes en kwalen die je al had maar niet opmerkte door de stress, nu wel ineens opvallen.

Voorkomen dat je ziek wordt

Wanneer de ontspanning toeslaat kan je je om deze twee redenen dus ineens helemaal niet lekker voelen. Gelukkig kan je er wat aan doen. Door buiten de vakanties om meer ontspan-momenten in te bouwen, heb je minder last van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol. Hierdoor zal je in het dagelijks leven jouw kwaaltjes eerder opmerken of zullen kwalen zelfs helemaal wegblijven. Je bent meer ontspannen en dat is beter voor je lijf. Eenmaal op plaats van bestemming zal je ook minder moeite hebben met de overgang van werk naar rust. Dit zorgt ervoor dat de klap voor je immuunsysteem aanzienlijk kleiner is.

Praat mee

Al met al: zorg voor voldoende rust! Dat is beter voor je lijf en fijner voor je hoofd. Ben jij vaak ziek op vakantie? En wist je dat dit de oorzaak is? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook