Bij het opvoeden van je kind hoort dat het ook met geld leert omgaan. Zeker vanaf een jaar of 12 is het goed omdat de opgedane lessen die het van jou heeft gekregen in de praktijk te brengen en zakgeld is daarvoor een middel bij uitstek. Je laat daarmee zien dat je je kind met geld vertrouwt en het verantwoordelijkheid geeft.
Regels voor ouders rond zakgeld
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die zakgeld krijgen in de toekomst beter met geld om kunnen gaan en minder snel in de financiële problemen komen. Als ouder kun je je aan de volgende regels houden bij het geven van zakgeld:
- Geef steeds hetzelfde bedrag op een vast tijdstip.
- Spreek vooraf af hoe lang je kinderen met het zakgeld moeten doen (bijvoorbeeld een week, maand of kwartaal) en wijk daar niet vanaf.
- Bespreek wanneer je kind zakgeld verhoging krijgt. Per jaar of misschien per half jaar?
- Geef duidelijk aan wat je kinderen wel en niet van het zakgeld moeten betalen. Is het helemaal vrij of zijn er beperkingen, zoals bijvoorbeeld het kopen van snoep?
- Hoe geef je het geld? Cash of op de bankrekening van je kind?
- Hou in gedachten dat zakgeld geen loon is en ook geen middel om te straffen.
Hoeveel zakgeld krijgen pubers in Nederland?
Natuurlijk ben je helemaal vrij om dat zelf te bepalen. Maar je zou de vraag ook aan je kind kunnen voorleggen. Hoeveel denk je nodig te hebben? En waarom dan? Laat ze maar met een overzichtje komen en bespreek dat samen.
Het Nibud deed een onderzoek naar de hoeveelheid zakgeld die pubers doorgaans per maand krijgen, zie het overzichtje hieronder. Let op! Dit zijn geen richtlijnen van hoeveel je kind moet krijgen, maar metingen van wat er in Nederland aan zakgeld wordt gegeven.
Hoeveel zakgeld geef jij je kind?
Daar zijn we best benieuwd naar? Krijgen ze ongeveer zoveel als in het overzichtje hierboven. We zijn daar best benieuwd naar. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig :-).