fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dionne geeft haar driejarige dochter nog borstvoeding: “Het is juist heel natuurlijk”

3 jaar borstvoeding

Zelf heb ik allebei mijn kinderen geen borstvoeding gegeven. Bij Sophia (mijn eerste) heb ik het een week geprobeerd, maar omdat ik het zo vervelend vond om te doen, had ik zo goed als geen melkproductie. Tot op de dag van vandaag vind ik dit jammer, want borstvoeding is natuurlijk de beste voeding voor die kleintjes. Gelukkig hebben ze het bij mij allebei heel goed gedaan op flesvoeding en zijn het sterke, gezonde kindjes.  Als moeder bij wie het niet is gelukt, kijk ik altijd enorm op tegen moeders bij wie het wél lukt. De 30-jarige Dionne geeft haar driejarige dochter Mila nog elke dag borstvoeding.

Allergieën voorkomen

“Toen ik zwanger was van Mila, nam ik mij al voor om haar zo lang mogelijk borstvoeding te geven. Zelf heb ik dit van mijn moeder niet gekregen en ik heb later allerlei allergieën ontwikkeld. Mijn huisarts zegt altijd dat het niet zeker is of dit door het krijgen van borstvoeding voorkomen had kunnen worden, maar ik denk van wel. Mijn dochter Mila wil ik de ellende besparen en dan is het geven van borstvoeding een heel goed begin.”

Gefrustreerd

Na de bevalling valt het geven van borstvoeding Dionne zwaar. “Het was veel zwaarder dan gedacht. Ik verwachtte dat het vanzelf zou gaan, maar dat bleek mooi niet zo te zijn. Mila had moeite met drinken en ik werd daar gefrustreerd van. De kraamhulp was nog erg onervaren en stuurde er na twee dagen al op aan dat ik moest overstappen op flesvoeding. We hebben haar toen naar huis gestuurd en een lactatiekundige ingeschakeld. Het moest en zou lukken!”

Zo mooi

De lactatiekundige geeft een paar goede tips en vanaf dat moment loopt alles beter. “Ik begon te genieten van het voeden. Het was echt mijn momentje samen met Mila. En het is zo bijzonder om te zien dat een kindje zo goed groeit op iets wat uit mij komt. Ik krijg nog steeds tranen in mijn ogen als ik er aan denk. Zo mooi is het!”

Bewust doorgaan

Omdat de voeding zo goed loopt en Dionne het zo fijn vindt om te doen, gaat ze er lang mee door. “Waar veel moeders stoppen als ze weer gaan werken, nam ik juist heel bewust de beslissing om zo lang mogelijk door te gaan. Kolven op kantoor was eerst wennen, maar ook dat ging al snel makkelijk. Toen Mila één jaar werd, ben ik gestopt met kolven. Vanaf dat moment gaf ik haar alleen nog ’s ochtends en ’s avonds borstvoeding.”

Gezond en natuurlijk

Nu Mila drie jaar oud is, zijn de twee voedmomenten nog steeds vaste prik. “We genieten er allebei van, dus waarom zou ik stoppen? Ik realiseer me heel goed dat veel mensen het raar vinden, maar ik heb daar echt geen boodschap aan. Borstvoeding is gezond en het is een natuurlijk iets. Zo lang Mila en ik het allebei fijn vinden, gaan we er gewoon mee door.”

Niet meer in het openbaar

Het geven van de voeding in het openbaar doet Dionne niet meer. “Ik kon haar nog weleens aanleggen in een restaurant of als ze ergens heel erg overstuur was. Dit doe ik nu niet meer, vooral door de vervelende reacties. Ik heb vaak opmerkingen gekregen dat het ‘vies’ zou zijn. Hoewel ik het er niet mee eens ben, laat ik het de buitenwereld toch niet meer zien. Daar heb ik gewoon geen zin in! Het is nu echt iets van ons samen,”

Op respectvolle wijze meepraten over het verhaal van Dionne? Dat kan in de comments onder dit artikel!

Foto door Arina Krasnikova via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

“Mijn huisarts zegt altijd dat het niet zeker is of dit door het krijgen van borstvoeding voorkomen had kunnen worden, maar ik denk van wel”. Behoorlijk aanmatigend dat je het als leek beter denkt te weten dan een arts, is het niet?

Reageer ook