fb
Damespraatjes Damespraatjes

Diëtiste Marloes onthult de grootste fabels over afvallen

Ik ken maar weinig mensen die niet een paar kilo kwijt zouden willen. Helemaal niet gek! Overgewicht is niet goed voor je en dus is het heel verstandig om voor een gezond gewicht te gaan. Maar dat afvallen is vaak zo makkelijk nog niet. Er doen veel afval-fabels de ronde, waardoor het nóg lastiger wordt om jezelf een gezonde levensstijl aan te meten. Diëtiste Marloes van Optima Vita onthult de grootste fabels over afvallen. Lees maar snel mee, want hier ga je zeker iets aan hebben!

1. Van eten na 20:00 uur word je dik

“Fabel. Je wordt zwaarder als je meer calorieën tot je neemt dan je verbrandt. Het gaat dus niet om de tijd waarop je het eet, het gaat erom wat je eet.”

2. Van veel water drinken val je af

“Fabel. Van alleen maar veel water drinken val je niet af, maar het helpt je wel. Het is heel goed voor je stofwisseling, darmwerking en het helpt je honger- en dorstprikkels beter uit elkaar te houden.”

3. Van dun zijn word je vrolijk

“Fabel. Veel mensen die te zwaar zijn denken dat ze vrolijker of zelfverzekerder zullen zijn als ze slanker zijn. Dat is niet zo! Vrolijk zijn zit in jezelf en heeft niks met gewicht te maken.”

4. Elke calorie is hetzelfde 

“Feit en fabel. Als we alleen naar het afvallen kijken is dit inderdaad zo: 1.500 calorieën blijft 1.500 calorieën. Maar het is natuurlijk wel zo dat 1.500 calorieën aan gezond eten veel meer goede voedingsstoffen bevatten. Je wordt er dus gezonder van!”

5. Je komt aan als je iedere dag iets ongezonds eet

“Fabel. Ook hier gaat het weer om calorieën. Stel: je hebt 2.000 calorieën per dag nodig en je hebt er 1.800 op aan gezonde producten. Dan kan je best iets ongezonds van 200 calorieën eten. Zo lang je maar aan je calorieën denkt.”

6. Je moet eten voor twee als je zwanger bent

“Fabel. Je voedingsbehoefte is wel wat hoger. Hoe hoog is afhankelijk van het moment in de zwangerschap en dat is voor iedereen anders.”

7. Vetten zijn ongezond

“Fabel. Je hebt gezonde vetten en ongezonde vetten. De ongezonde vetten zijn de verzadigde vetten en die komen bijvoorbeeld voor in gefrituurde producten, volle melkproducten en volle kaas. Onverzadigde vetten zijn heel gezond en die hebben we in beperkte mate nodig. Denk hierbij aan producten als noten, vis, avocado of verschillende soorten olie.”

8. Je valt af door citroensap, kurkuma of appelazijn 

“Fabel. Dit is echt helemaal niet zo. En als het al helpt, dan is het echt een heel klein beetje. Als dit echt waar was geweest, dan hadden alle artsen iedereen al lang aangeraden om deze producten te gebruiken bij het afvallen. Helaas: er is geen product dat je kunt innemen waardoor je ineens heel hard gaat afvallen.”

9. Zuivel is slecht voor je 

“Fabel. Toch is het wel zo dat 80 procent van de wereldbevolking lactose intolerant is en zij krijgen hier klachten van. Dit is bij bijna alle Aziaten en heel veel Afrikanen zo. De meeste Nederlanders kunnen melkproducten wel heel goed verdragen. Zo lang je geen last van darmklachten krijgt bij het gebruik van melkproducten, kan je ze gewoon lekker blijven gebruiken.”

10. Fruitsap bevat minder suiker dan frisdrank

“Fabel. De meeste fruitsappen bevatten gigantisch veel suiker omdat fruit veel suiker bevat. In dat fruitsap zit heel veel fruit. Natuurlijk bevat het ook meer vitamines en vezels dan frisdrank, maar ik raar je aan om gewoon vers fruit te eten. Hierdoor heb je sneller een vol gevoel én krijg je heel veel gezonde vezels en voedingsstoffen binnen. Ik vind dat vruchtensappen (ook al zijn ze versgeperst) een veel te gezond imago hebben.”

Uitgebreide uitleg

De uitgebreide uitleg bij deze fabels horen? Bekijk dan de video van Marloes!

Wist jij dit al? 

Was jij al op de hoogte van de genoemde punten? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook