fb
Damespraatjes Damespraatjes

Diamanten ring: zo houd je hem mooi en schoon!

Ongeveer zes jaar geleden ging mijn (inmiddels) man Ward op één knie in het Westerpark in Amsterdam. Voor de meeste mensen niet de meest romantische plek op aarde, maar voor ons wel. Dit is de plek waar we onze eerste date hadden en verliefd zijn geworden op elkaar. Geen betere plek om een aanzoek te doen dan de plek waar alles begon. In 2020 stapten we in het huwelijksbootje en zijn nog steeds enorm gelukkig samen. Meerdere keren per dag kijk ik met warme gevoelens naar mijn verlovingsring en trouwring. Niet alleen omdat het veel mooie herinneringen oproept, maar ook omdat het gewoon prachtige sieraden zijn. In dit artikel vertel ik alles over het onderhouden en schoonhouden van je diamanten ringen. Want ja: diamonds are forever. Mits je er goed voor zorgt! 

Diamant is een van de meest sterke materialen die er bestaan. De kans dat jouw diamant breekt of kapot gaat is dan ook nihil. Toch zijn er wel andere zaken waarmee je jouw diamanten ring om zeep kunt helpen. Door je hier bewust van te zijn zul je er een leven lang plezier van hebben!

Schoonmaken

Het schoonmaken van je diamanten sieraden kan op verschillende manieren. De meest effectieve is door je sieraden regelmatig in een ultrasone reiniger te plaatsten. Deze reinigers worden in de volksmond ook wel ’trilbadjes’ genoemd en maken door middel van ultrasone trillingen de sieraden zorgvuldig schoon. Niet alleen de bovenste oppervlakken van de sieraden ogen schoon, maar alle miniscule ruimtes in het sieraard worden ook gereinigd. Industriële en professionele ultrasone reinigers zijn kostbaar, maar er zijn ook voordelige ultrasone reinigers voor thuis te koop. Deze zijn compact en eenvoudig in gebruik.

Edelmetaal onderhouden

Diamant is kei hard, maar het edelstaal waar de ring van is gemaakt, is dat niet. Zeker wat hogere karaten goud zijn aan de zachte kant. Wees hier dus zuinig op om krassen, butsen of zelfs vervormingen te voorkomen! Door de ring zo nu en dan te laten polijsten ziet hij er weer uit als nieuw. Tussen het polijsten door houd je hem mooi en schoon door hem ultrasoon te reinigen. In een sopje met azijn en afwasmiddel kan eventueel ook.

Ga er zorgvuldig mee om

Een diamanten ring heeft vaak een emotionele waarde. Misschien is het je verlovingsring, een bijzonder erfstuk of een waardevol verjaardagscadeau. Ga er dus voorzichtig mee om! Doe de diamanten ring tijdens het zwemmen af en draag hem ook liever niet in het zand. Soms kan de diamant los komen te zitten, waardoor de kans bestaat dat hij uit de ring valt. Voel dus regelmatig even of alle steentjes nog goed vast zitten. Doe de ring bij een losse steen direct af en breng hem naar de juwelier. Zonde als je zoiets dierbaars kwijt zou raken!

Praat mee

Heb jij sieraden die erg belangrijk voor je zijn of die je op een bijzonder moment kreeg of kocht? Hoe houd jij deze schoon en mooi? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Afbeelding: Bridget Flohe via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook