fb
Damespraatjes Damespraatjes

Deze groep wintersporters loopt vooral ernstig letsel op

Met een vader die is geboren en getogen op Curacao en een moeder die uren kan lezen op een strandbedje, kun je wel raden waar onze vakanties vroeger naartoe gingen. Precies: naar de zon! Mijn ouders waren absoluut geen wintersportliefhebbers en ik ben dan ook pas op latere leeftijd een keer gaan skiën. Op deze vakantie bleek al snel dat mijn moeder het helemaal niks vond en dat de rest van de familie het ook niet echt nodig vond om dit elk jaar te doen. 

Zonder botbreuken van een berg afkomen kan ik wel, maar om nou te zeggen dat ik écht kan skiën… Nee. Mijn vriend en zijn broers zijn daarentegen wél echte wintersporters. Ze gaan al jaren naar de sneeuw en kunnen skiën als de beste. Gelukkig hebben ze veel geduld met mij en vinden ze één ding het belangrijkst: de gezelligheid.

Wie hebben de meeste ernstige blessures?

In mijn niet zo lange ski-carrière heb ik gelukkig ook maar weinig blessures opgelopen. En dat is ook helemaal niet uitzonderlijk, als ik een recent onderzoek van alarmcentrale Eurocross Assistance en het traumacentrum van het Leids Universitair Medisch Centrum mag geloven. Uit dit onderzoek bleek dat van de wintersporters die ernstig letsel oplopen, maar liefst 80 procent zeer ervaren is.

Hoe komt dat?

Eurocross denkt dat dit alles met zelfvertrouwen te maken heeft. Een ervaren wintersporter neemt meer risico’s en zoekt meer spanning dan wintersporters met weinig ervaring.

Het soort letsel verschilt. Skiërs hebben vaker beenbreuken, kniebandletsel en bekkenbreuken. Snowboarders komen vaker thuis met onderarmbreuken en hersenschuddingen.

Verrassend?

Persoonlijk had ik gedacht dat mensen zoals ik veel sneller blessures zouden oplopen. Beginners hebben de ski’s en boards minder goed onder controle, maar blijkbaar vallen de ongelukken in het niet vergeleken de ervaren wintersporters. Ik was van plan om dit jaar wat lessen te nemen, maar misschien sla ik die toch maar over…

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook