fb
Damespraatjes Damespraatjes

Denken mannen anders over seks dan vrouwen?

Vrouwen hebben over het algemeen bepaalde ideeën over hoe mannen denken over seks. Ik kan je verzekeren dat mannen er erg veel moeite mee hebben als vrouwen steeds maar uitgaan van het idee: ”Ach hij kan maar aan slechts één ding denken… Dat is namelijk typisch mannelijk”. Ik vind dat het eens tijd wordt om het onderwerp onder de aandacht te brengen, want eerlijk gezegd heb ik er zelf ook een beetje moeite mee.

Je man als ‘slachtoffer van zijn impulsen’ en je schoonmoeder

Het is een populaire gedachte dat de man nu eenmaal niet anders kan dan toegeven aan zijn impulsen. Dat hij niet in staat zijn lustgevoelens te beheersen. Kortom, hij is voorbestemd (of hij is het al) om gehoor te geven aan wat zijn geslachtsorgaan nu eenmaal van hem wil.

Jazeker, zo wordt er over hem gepraat in de huiskamer. Je schoonmoeder, die er op staat om dat ene geheime familierecept met je te delen, zegt plotseling met geknepen stem: “En als het je niet lukt om hiermee indruk op hem te maken, houd hem dan maar vast tussen zijn benen”.

Of anders gezegd: “O je bent goed in bed, of je zorgt ervoor dat je lasagnes goed smaken”.

Dank je wel schoonma. Echt reuze bedankt!

Clichés in stand houden

Sommige mannen (let op: ik zeg ‘SOMMIGE’) mannen vinden het fijn om misbruik te maken van clichés als:

  • Nou ja, dat we zo naar de meisjes kijken, dat is nu eenmaal vanwege onze hormonen!
  • Vreemdgaan is normaal, ik ben toch een man!
  • Vrouwen moeten er gewoon voor zorgen dat we goed te eten krijgen.
  • Het is toch logisch dat ze verkracht is, heb je gezien hoe ze eruit ziet? (En dat wij mannen zo zwak zijn voor zoiets… ja wij arme schapen)

Misschien moet je, om dit soort mannen aan de haak te slaan, wel je focus leggen op de seks (en vooral de regels van goed gedrag uit de jaren 50 nog eens goed doorlezen).

Maar de man is helemaal geen inferieur, zwak of hysterisch wezen!

Wanneer je de man ALLEEN MAAR beschouwt als een één of ander ‘dier met zwengel’, dan beledig je hem en dat is ronduit slecht. Het is ook nog eens seksistisch. De man is namelijk geen slachtoffer van seksuele driften en al helemaal niet dom.

Een man kan heel goed nadenken. Hij wordt vaak geconfronteerd met frustrerende situaties, en hij is krachtig genoeg om zijn impulsen te weerstaan. Hij is gevoelig en zijn hart kan breken. Kortom, net als jij dus, net als een mens. Duh!

En… Het is ook nog eens een heel slecht excuus !

* Let op, wat hierna volgt klink je wellicht nogal feministisch in de oren. Seksistische zielen kunnen dus vanaf hier maar beter stoppen. *

De hypothese over de man als slachtoffer van zijn testosteron, heeft gedurende langere tijd al heel wat kunnen rechtvaardigen, zoals bijvoorbeeld het bestaan van:

  • mannelijke ontrouw
  • seks met jonge meisjes (of jonge jongens)
  • prostitutie
  • verkrachtingen (het was niet mijn schuld meneer de rechter, ze had een rok aan en droeg rode lippenstift. Ik ben maar een man).

Ondenkbaar dat een vrouw zou zeggen: “Hij had maar een wit overhemd aan moeten trekken en zijn mouwen op moeten stropen en zijn baard moeten laten groeien. Ik ben maar een vrouw”

*Einde van dit feministisch stukje. Je kunt je ogen weer openen en diep ademhalen. We doen vanaf hier weer ‘gewoon’.*

Verleiden met seks = ‘not-done’

Kortom, laten we de mannen niet meer beledigen. Ze denken echt wel met iets anders dan alleen hun fallus. Net als iedereen overigens. Denken dat ze je alleen maar willen verleiden met seks is ‘not done’. Heus, ze verdienen beter. Ze verdienen het zelfs door onschuldige vrouwen te worden verleid.

O ja? en de hormonen dan ? Je vergeet de impact van hormonen !

Ik wil niet te diep ingaan op de rol van hormonen, maar laten we eens kijken naar oxytocine en testosteron.

Testosteron

Het is een feit dat de man meer testosteron produceert dan de vrouw. Maar om zijn lustgevoelens op te wekken moet de vrouw over datzelfde hormoon beschikken. De geproduceerde hoeveelheid heeft overigens niets te maken met de intensiteit van deze lustgevoelens. Anders gezegd: testosteron is net als brandstof voor de auto. Het is nodig om de auto te laten rijden, maar heeft niets te maken met de snelheid die de auto gaat halen.

Testosteron speelt voor zowel de man als de vrouw een even grote rol als het gaat om lustgevoelens.

Oxytocine

Oxytocine is de hormoon die zorgt voor emotionele verbondenheid. Mannen ontwikkelen dit hormoon voordat zij verliefd raken. Vrouwen pas daarna. Als wij alleen maar hormonale wezens zouden zijn, zouden vrouwen zwichten voor seks en mannen voor frustratie.

Maar nee dames, het gaat in de liefde veel verder dan alleen hormonen. Hun effect is echt minimaal. Bedenk dat zowel mannen als vrouwen hunkeren naar liefde, houden van goede gesprekken, inspirerende persoonlijkheden en interessante mensen met ambitie en visie. En er zijn mannen die van mannen houden en vrouwen die van vrouwen houden. En o ja, er zijn er bij die van beiden houden.

Seksueel gezien zit een man echt niet anders in elkaar dan een vrouw, en dat is goed nieuws! Het slechte nieuws is dat velen dat niet weten. Vooral de mannen niet. Simpelweg omdat het wel handig is (voor ons vrouwen) om dat te ontkennen. Zo lang hij maar gevoed wordt met oude clichés die voedingsbodem waren (en helaas vaak nog zijn) van heel wat teleurstellingen, onbegrip en problemen.

Michelle van den Berghe (54) is docente Frans, relatietherapeut, en schrijver van Franse en Nederlandse zelfhulpboeken en programma’s over het verwerken van liefdesverdriet en het herstellen van relaties. Op haar Nederlandse blog liefdesverdriet.nl dat dagelijks meer dan 1000 keer wordt bezocht staan inmiddels al honderden artikelen. Ook haar Franse blogs worden gretig gelezen. Michelle heeft jarenlang in Frankrijk gewoond, is getrouwd met een Fransman en ze hebben 2 prachtige in Amsterdam werkende en studerende dochters. Haar passies: werken, schrijven, lezen, zingen en reizen.

Reageer ook