fb
Damespraatjes Damespraatjes

Denise: “Om deze reden durf ik mijn beste vrienden niet uit te nodigen”

Om deze reden durf ik mijn beste vrienden niet uit te nodigen

De vriendengroep van Denise is niet groot, maar de vrienden die ze heeft, hebben een hart van goud. “Dat zijn van die schatten van wie je weet als je die je midden in de nacht belt, dat ze voor je klaarstaan. Priceless.” Denise is graag bij haar vrienden maar ze bij haar thuis uitnodigen doet ze niet graag. “Ik schaam me stiekem een beetje.”

Vriendschappen koesteren

Het gezegde ‘een goede buur is beter dan een verre vriend’, gaat voor Denise niet op. “Met mijn buren heb ik niet zoveel maar met mijn vrienden des te meer. Ik heb zes of zeven écht goede vrienden en een zwikkie kennissen. Sommige van die goede vrienden ken ik al twintig jaar, ik koester de vriendschap, ze zijn echt belangrijk voor me.” Denise denkt terug aan vorig jaar toen haar vriend vertelde dat hij een ander had en niet meer met haar wilde doorgaan.

Mijn vrienden trokken me uit de put

“Mijn leven viel in duigen. Met Lex wilde ik oud worden, ik zag onze toekomst voor me, maar daar dacht hij heel anders over kennelijk. Het was ook zo onverwacht, we stonden op het punt om samen een huis te kopen. Nou het rijtjeshuis dat we op het oog hadden, werd een flatje voor mij alleen. Ik was er stuk van en het heeft echt wel even geduurd voor ik mijn leven op de rit had en de zon weer zag schijnen. Zonder mijn vrienden zat ik nu nog in de put. Zij sleurden me eruit, bleven praten met me en lieten mij vooral mijn verhaal doen. Dat heeft me er echt doorheen gesleept.”

Mooie gerechten en gesprekken

De vrienden van Denise vormen geen groep, maar kennen elkaar wel. “Met Sander en Kate ga ik regelmatig naar de film en met Agnes en Frans loop ik elke zaterdagochtend hard. Doen we al jaren en dat is super gezellig. Na afloop drinken we koffie en kletsen we bij.” Met Margreet en Rick bezoekt ze regelmatig musea. “Zij zijn net als ik onwijze cultuurliefhebbers maar ook koken ze graag. Ze zijn allebei op een kookcursus geweest en kunnen het erg goed. Regelmatig nodigen ze me uit om lekker aan te schuiven en dan geniet ik enorm. Mooie gerechten en gesprekken zijn een fantastische combinatie.”

Kook jij toch een keer voor ons

Toch voelt Denise zich soms een beetje ongemakkelijk. “Weet je wat het is, Kate en Sander zijn echt schatten. Als ik vraag of ik wat kan bijdragen aan het diner, verklaren ze me voor gek. Ze vinden het gewoon gezellig als ik er ben. Kosten noch moeite worden gespaard als ik bij ze ben en ik word enorm in de watten gelegd. Alles klopt ook altijd: de tafel is mooi gedekt, bij de gerechten hebben ze passende wijn en de sfeer is goed. Toen ik laatst zei dat ik best wat mee wilde betalen aan het eten, antwoordde Sander: ‘kook jij maar eens lekker voor ons’. Ik knikte en lachte, maar van binnen kromp ik ineen. Het probleem is dat ik Kate en Sander niet zo goed bij mij thuis durf uit te nodigen.” De reden dat Denise liever naar haar vrienden gaat dan dat ze haar vrienden uitnodigt bij haar thuis, is omdat ze zich een beetje schaamt voor haar huis.

Alles klopt bij mijn vrienden

“Mijn vrienden hebben huizen die zo uit van die woonbladen lijken te komen. De meubels, behang, planten en kunst: het past allemaal bij elkaar en is zorgvuldig uitgekozen. Bij mij thuis is het een allegaartje. Ik heb het niet zo breed en eigenlijk ook niet zoveel gevoel voor het stylen van een huis. Daarnaast ben ik een belabberde kok, ik ben al lang blij als de dagelijkse gerechtjes die ik voor mezelf kook een beetje te eten zijn. Dat kan ik mijn vrienden echt niet voorschotelen, dat zou zo gênant zijn. Laatst dacht ik: misschien kan ik gerechten bij een traiteur bestellen en dan doe ik net of ik dat heb gekookt. Maar toen ik de prijzen van de gerechten op de site zag, viel ik zowat van mijn stoel. Dat is echt hartstikke duur, dat kan ik helemaal niet betalen.”

Het voelt super ongemakkelijk

En nu weet Denise niet zo goed wat ze moet. “Steeds als Sander en Kate me uitnodigen voel ik me bezwaard. Maar ik vind het te gezellig en te lekker om de uitnodiging af te slaan. Steeds als ze me vragen wanneer ze nou een keertje bij mij mogen eten, schaam ik me een beetje. Misschien moet ik eerlijk zijn of kan ik beter niet meer zo vaak bij hen eten. Ik weet het echt niet, maar het voelt super ongemakkelijk zo.”

Heb jij ook vrienden die het in huis allemaal op orde hebben en ware keukenprinsen en -prinsessen zijn terwijl jij nog net een ei kan bakken met moeite? Zou jij je bezwaard voelen om toch steeds weer bij je vrienden aan te schuiven zonder ze terug uit te nodigen? Wat raad jij Denise aan? Praat mee in de comments onder dit verhaal.

Afbeelding: Eden Boudreau via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Hoeven Rudi -

Als het echte vriendinnen en vrienden zijn dan hebben ze er totaal geen probleem mee hoe je woont of kookt. Het gaat er om wie je bent en niet wat je bezit. Als jij alles geeft met een goede intentie en goed hart, das het voornaamste. Mensen die je graag zien waarderen dat wel. Zoniet is dat hun probleem. Good luck❤️

Joris -

Je hebt ‘zes of zeven’ goede vrienden, maar weet kennelijk niet precies hoeveel het er precies zijn? Vervolgens noem je een rijtje op – dat rijtje is ook prima te tellen, toch? Je kent sommigen ervan al 20 jaar, maar rekent ze allemaal tot je goede vrienden. Zijn ze nooit eerder bij je thuis geweest? Ze hebben geen idee van je financiële situatie (op hoofdlijnen, niet in detail)? Ze weten vast wat voor werk je doet en bij waar en kunnen vast een grove schatting maken van je inkomen. Ze snappen toch dat je als eenverdiener alle kosten in je eentje draagt? Dat je huis er niet uitziet als een showroom is toch niet waar het om gaat? Ik mag hopen dat je vrienden je waarderen om de persoon die je bent, niet om hoe je huis eruit ziet.

Reageer ook