fb

Denemarken is een van de gelukkigste landen ter wereld! Wat kunnen wij van ze leren?

Elk jaar stelt het Sustainable Development Solutions Network (een initiatief van de Verenigde Naties) een overzicht met de meest gelukkige landen op: het World Happiness Report. De VN wil regeringen hiermee stimuleren om het belang van de burger voorop te zetten. De lijst wordt opgesteld aan de hand van een aantal factoren, zoals gelijke verdeling van welvaart, sociale verbondenheid, vertrouwen in de samenleving en de overheid, kwaliteit van de zorg en vrijheid. En daar komt dan elk jaar een ‘winnaar’ uit.

Een land dat al jaren in de top-3 meedraait, is Denemarken. In het World Happiness Report 2017 eindigden ze als tweede, vlak achter Noorwegen. In het verleden heeft Denemarken ook meerdere malen op één gestaan, maar goed blijven ze het zeker doen. Nederland is in 2017 de nummer 6 als het gaat om gelukkigste landen. Helemaal onderaan vind je de landen Tanzania, Burundi en de Centraal Afrikaanse Republiek. Kortom: wij doen het eigenlijk heel erg goed.

Toch kunnen wij nog het een en ander van de Denen leren. Want hoewel wij gelukkig zijn, blijken zij dus nog een beetje gelukkiger. En een beetje extra geluk, dat kan natuurlijk nooit kwaad :). We gingen op onderzoek uit en ontdekten wat Denemarken nou zo’n geweldig land maakt. En hoe wij Nederlanders hier ook gebruik van kunnen maken. We kwamen toen al snel bij Zuid-Denemarken uit, waar je vanaf Utrecht al in zo’n 6 uur naartoe rijdt. Lees je lekker mee? Dit is wat wij van de Denen uit Zuid-Denemarken kunnen leren!

1. Leven in de natuur

Grote bossen, uitgestrekte velden en stoere duinlandschappen: Zuid-Denemarken is een prachtig gebied met veel mooie natuur. Het land is dunbevolkt en daarom heeft de Deen heel wat meer vierkante meters groen dan de Nederlander. Deze groene ruimte geeft rust en heel veel mogelijkheden. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat verbinding met de natuur gelukkig en gezond maakt. Helemaal niet gek dat de Denen zo goed scoren dus!

denemarken 3

2. De Deense eetcultuur

Lekker eten en drinken is letterlijk het sausje wat het leven smaak geeft. En lekker eten en drinken? Dat kunnen de Denen wel! Zo heeft Denemarken 20 sterrenrestaurants en kan je dus eten op topniveau. Maar, wees niet bang: je vindt heus niet alleen poepie-chique restaurants in Zuid-Denemarken. Er heerst ook een echte picknick cultuur, waardoor je op heel veel plekken gezellige picknicktafels vindt. Daarnaast is het ook leuk om traditionele Deense gerechten zoals smørrebrød of wienerbrød te proberen. In bijna alle restaurants zijn kinderen meer dan welkom. Wist je dat je bij sommige restaurants zelfs korting krijgt als je vroeg met je kinderen komt eten?

2 Picknick

3. Blije kinderen

Niet alleen de Deense volwassenen zijn een blij volk. Ook de Deense kids, behoren tot de gelukkigsten der aarde. Niet gek als je bedenkt wat er allemaal te doen is! Denk aan LEGOLAND, de Givskud Zoo, de vele Vikingdorpen en het geboortehuis van sprookjesschrijver Hans Christan Andersen. Wij weten zeker dat ook de Nederlandse kinderen héél gelukkig worden in Zuid-Denemarken.

11952_Ribe-VikingeCenter_Ribe-Vikingecenter-1143x780

4. Spelen op het strand

We zeiden het al: natuur maakt gezond en gelukkig. Zuid-Denemarken heeft niet alleen heel veel groen, maar ook nog eens duizenden kilometers aan kustlijn. En dat betekent rustige stranden waar je lekker je eigen gang kunt gaan. Zwemmen, varen, luieren, lezen of een potje voetbal… Wedden dat je met een heerlijk gevoel in je bed ligt na zo’n dag?

denemarken 2

5. De aller lekkerste ijsjes

Ooit liefdesverdriet gehad? Dan weet je vast wel dat er niks zo goed helpt als een grote bak ijs! Ook hier heeft de wetenschap goed nieuws: ijs maakt gelukkig. En in Zuid-Denemarken hebben ze heerlijke en vooral hele grote ijsjes! Gun jezelf en je kinderen dat geluk, stap in de auto naar Denemarken en bestel zo veel ijsjes als je maar wil 😉

5. Ijsjes

Lekker naar Zuid-Denemarken!

Je ziet: wij kunnen nog heel wat leren van de Denen. En wat is de beste manier om dit te leren? Precies, door er lekker naartoe te gaan! In de meivakantie en augustus kan je goedkoop boeken, het is dan namelijk geen hoogseizoen. Maar wacht ook niet te lang, want om deze reden gaat het hard. Boeken kan bij Denemarkenspecialist Dansk.

Eerder schreven wij een artikel met 9 redenen waarom Zuid-Denemarken dé gezinsbestemming van het jaar is. Ook hier vind je nog heel veel leuke tips hoe je van je vakantie in Zuid-Denemarken een onvergetelijke tijd kunt maken.


1 reactie

marleen boots -

het geboortehuis van hans Christian anderson is een klein leegstaand huisje waar ook nog entree voor gevraagd wordt. er valt totaal niets aan te zien buiten een plaket op de muur

Reageer ook