Een vriendin van mij heeft een geweldig leuk huis gekocht. Gebouwd in de jaren vijftig en er hebben slechts twee gezinnen in gewoond. Zij is, samen met haar man Karel, zoontje Sam en kat Phoebe de derde bewoner. Het huis moet flink onder handen worden genomen, maar gelukkig is Karel een handige snuiter. Aan de keukentafel nemen ze het plan van de verbouwing door als ik langskom om de woning te bekijken.
Bouwplan maken
Karel heeft een groot wit vel papier gepakt en is aan het mindmappen. De woonkamer is nu aan de beurt. Op de muren komt behang, het grote raamkozijn aan de voorkant is nog in goede staat en moet alleen worden geverfd even als de deuren. Aan de achterkant van de woonkamer is nu een raam met een vensterbank en een deur die naar de tuin gaat. Mijn vriendin weet niet zo goed wat ze daarmee aan moeten. “En wat vinden jullie van schuifdeuren?” opper ik.
Kiertje of wagenwijd
Mijn ouders hadden vroeger schuifdeuren en dat was praktisch. Ons huis leek daardoor groter omdat er veel daglicht binnenviel. Een bijkomend voordeel was dat je de deuren zover open kon zetten als je wilde. Op een klein kiertje voor gewoon wat frisse lucht, helemaal open om de koele ochtend lucht de kamer in te laten stromen. “Is ook handig voor jullie poes Phoebe. Je zet de deur op een kier en het beestje kan in- en uitlopen zonder dat jullie de hele tijd de deur voor haar moeten opendoen omdat ze klaaglijk zit te miauwen.” Karel kijkt mij aan. Ik ben gestegen in zijn aanzien merk ik.
Voordelen schuifpui
Maar ik ben serieus. Een schuifpui met schuifdeuren biedt ten opzichte van openslaande deuren veel voordelen.
- het zorgt voor veel licht in de woonkamer
- als je kiest voor een kunststof schuifpui heb je er geen onderhoud aan
- een schuifpui is beter te isoleren dan openslaande deuren
- je kunt zelf bepalen hoe ver je de pui wilt openschuiven
- een schuifpui neemt geen ruimte in de tuin in beslag
Kosten
Een schuifpui is altijd een meerwaarde voor het huis. Het zorgt voor een mooie uitstraling. De prijzen voor een schuifpui variëren. Zo betaal je voor een enkele ruim 1.600 euro en voor eentje die uit twee delen bestaat moet je rekenen tussen de 2.500 en 3.200 euro. Naast schuifpuien van hout en kunststof kun je voor aluminium kiezen.
Ventilatierooster
Denk er aan dat als je een schuifpui laat plaatsen er veel opties zijn. Een ventilatieroostertje, een hordeur zijn optioneel maar brengen uiteraard extra kosten mee. Let erop dat deze kosten zijn opgenomen in de offerte zodat je na plaatsing niet onaangenaam wordt verrast.
Jullie ervaring en meer info
Hebben jullie ook een schuifpui en ben je hier enthousiast over? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel! Vinden we gezellig :-).
Klik hier als je weer informatie wilt hebben over prijzen schuifpui.