fb
Damespraatjes Damespraatjes

De Waddeneilanden: Terschelling en Texel – de moeite waard

De Waddeneilanden: Terschelling en Texel – de moeite waard

Als jong meisje (niet dat ik nu bejaard ben met mijn 37 jaar hoor..) ging ik jaren achter elkaar op vakantie naar Terschelling. Samen met een groep vrienden en vriendinnen hebben we de grootste lol gehad. Onze vaste camping (dit was niet de beruchte jongerencamping met fruitnaam) had gelukkig ieder jaar weer plek voor ons op het zogenoemde ‘tuigveld’, hoewel wij nog nooit een berisping of iets dergelijks hebben gehad. Dit is gewoon het veld waar ze alle jongeren op laten verblijven, zodat de gezinnen op de camping ‘geen last’ van ze hebben. Ook ben ik later nog teruggeweest met mijn beste vriendin en onze twee oudste jongens. Natuurlijk deel ik graag een aantal Terschellingse tips met jullie en heb ik mijn puberzoon gevraagd om deze te bedenken voor Texel (hij komt hier een aantal keer per jaar om te verblijven bij zijn oudtante in haar B&B).

Duinmeertje van Hee

Het Meertje van Hee (zoals men het in de volksmond noemt) is een recreatieplas in de buurt van het Terschellingse plaatsje Hee, welke in 1970 in gebruik is genomen. Heel wat uurtjes hebben we hier doorgebracht! Ook tijdens de vakantie met mijn beste vriendin en onze jongens sprongen we op de fiets om hier te gaan zwemmen. Rondom het meertje zijn meerdere campings en een bungalowpark te vinden. Het meertje is overigens in 2015 helemaal opgeknapt onder leiding van Staatsbosbeheer. Waar wij tijdens bovengenoemde vakantie uiteraard weer op onze vertrouwde camping stonden (niet meer op het tuigveld trouwens) hebben we eerst gezocht op hotel Terschelling. We hadden het idee wat we dat misschien een stukje relaxter zouden vinden, maar de charme van het op een camping staan won het toch. Toch kan ik me voorstellen dat het wel lekker is om ’s ochtends aan te kunnen schuiven aan het ontbijt. Houd je dus van iets meer luxe, kies dan gewoon lekker voor het hotel! Je bent tenslotte toch bijna niet ‘thuis’ als het goed is, omdat er genoeg te zien en te beleven is op het eiland.

Wrakkenmuseum, Formerum

Het wrakkenmuseum in Formerum is leuk voor groot en klein. Je kunt hier een verzameling van opgedoken stukken van wrakken bekijken en luisteren naar spannende verhalen. Wat het geheel nog een stuk leuker maakt, is dat het museum is gevestigd in een authentieke Terschellinger boerderij. Dol op piraten? Dan heb je geluk! Achterin het museum bevindt zich een echt piratenschip! Rammelende maag gekregen van al het leuks dat je hebt gezien? Geen probleem, in het eetcafé kun je genieten van een heerlijke lunch, een juttersdiner en als het mooi weer is worden er zelfs barbecues georganiseerd. Een waar feestje! 

Vuurtoren Brandaris, West-Terschelling

Op de foto bovenaan dit artikel heb je hem vast al gezien: de Brandaris! Hét herkenningspunt als je aan komt varen. Deze vuurtoren dateert uit 1594 en door ‘de Eilanders’ wordt hij liefdevol ‘de toer’ (de toren) genoemd. De Brandaris is de oudste, nog werkende, vuurtoren van Nederland. Het eerste vuurhuis, welke de voorloper is van ‘de toer’, dateert uit 1323. In 1594 kreeg deze de huidige vorm, zoals we de Brandaris nu dus kennen. Dag en nacht wordt de vuurtoren bemand! Hij doet namelijk dienst als de zee-verkeerscentrale van het hele waddengebied. Hoewel veel digitaal gaat tegenwoordig, wordt er ook nog steeds een menselijk oogje in het zeil gehouden.

En door naar Texel….

We varen, of vliegen, digitaal naar Texel toe, waar ik dus op de enthousiaste verhalen van mijn zoon afga. Wat er sowieso nog op de planning staat voor zijn volgende bezoek, is een boottocht van Texel naar Vlieland. Op Vlieland is namelijk ook genoeg te zien en te beleven, waaronder een bezoekje aan het bunkermuseum en museum Tromp’s Huys. Boek dus gerust ook eens een kamer in hotel Vlieland en geniet van een prachtige en rustige omgeving. Afijn, we gaan door met het favoriete uitje op Texel van de puber….

Ecomare, De Koog, Texel

Ecomare is het centrum voor wadden en Noordzee. Naast dat men hier zeehonden en vogels opvangt, is het ook een natuurmuseum en openbaar aquarium. Tijdens je bezoek krijg je een uitgebreid beeld van de natuur van de wadden en de Noordzee. Daarnaast organiseert Ecomare ook nog eens actieve buitenprogramma’s en excursies voor scholen en toeristen in de Texelse natuur. Neem je hieraan deel dan beleef je een interessante en leuke dag langs het strand en op het wad. Eigenlijk wordt er tijdens iedere Texel-vakantie een bezoek gebracht aan Ecomare. Het gaat volgens de zoon ‘nooit vervelen’.

De Slufter

Natuurgebied De Slufter maakt onderdeel uit van het Nationaal Park ‘Duinen van Texel’. Het bestaat uit een duinvallei die een open verbinding heeft met twee lange duinruggen en de Noordzee. Regelmatig staat dit natuurgebied voor een groot gedeelte onderwater. Dit alles is natuurlijk erg mooi om te zien, zeker voor natuurliefhebbers. Er zijn in De Slufter ook een aanzienlijk aantal vogelsoorten om te bewonderen waaronder de kieviet, scholekster, bontbekplevier en de veldleeuwerik. Daarnaast wonen er sinds januari 2019 ook Konikpaarden, welke nu een heerlijke plek hebben om te kunnen leven.

Ben jij wel eens op Terschelling en/of Texel geweest? Heb jij nog leuke tips voor ons? We lezen het graag in de reacties! 

Beeld: Wim van ’t Einde on Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook