fb
Damespraatjes Damespraatjes

De voelbare tinteling van literatuur in hartje Utrecht

City2Cities

20 t/m 28 april vinden de lnternationale Literatuurdagen in Utrecht plaats. Onder de noemer City2Cities worden jaarlijks twee literaire steden met elkaar verbonden. Dit jaar zijn dat Lissabon en Berlijn

Namens Damespraatjes was ik afgelopen zaterdag bij de opening aanwezig. Zo’n opening vindt plaats aan de Korte Nieuwstraat in Utrecht. In de Spiegeltent. Die Spiegeltent is net zo’n belevenis als het woord je doet vermoeden. Ik stond aan de rand van de binnenstad geparkeerd en liep door die prachtige verstilde nauwe oude straatjes en grachtjes van Utrecht. En dan opeens is daar het leven in die tent. Een tent, die voor mij het midden houdt tussen een kleine circustent met aan de randen gezellige romantische zitjes zoals in de prachtigste, sfeervolle poffertjeskramen.

Het podium biedt een wall of information met een indrukwekkend decor, ontworpen vanuit de figuurelementen van de 3 vlaggen van de steden, die aan de basis staan van deze City2cities 2013: Berlijn, Lissabon en Utrecht.

Het publiek, dat de opening bijwoont is divers. Ouder, jonger, mannen, vrouwen, diverse stijlen. Wat ik bij iedereen voelde…. is de verwachting, de oprechte verwachting van wat er die avond zou gaan gebeuren. De tinteling van de prachtige lentedag zette zich voort in die Spiegeltent.

Natuurlijk ging ik eerst mijn zoon Gijs even gedag zeggen. Uiteindelijk kom ik vanuit zijn werk voor www.gijsgeluid.nl zo vaak bij mooie bijeenkomsten. Ik word regelmatig door hem persoonlijk getipt: “Hel, dit is weer een mooie avond waar ik aan meewerk. Echt iets voor jou om van te genieten.” Zo ben ik 2 jaar geleden ook naar City2cities geweest. Vorig jaar lukte niet, maar Gijs heeft mij, en de lezeressen van Damespraatjes, toch laten meegenieten via zijn cadeau aan mij: Komkommers bij kaarslicht.

De opening startte met een muziekcadeau van Denise Jannah. Zij zong indrukwekkend een gedicht van Fernando Pessoa en het “Sag mir wo die Blumen sind” van Marlène Dittrich. Wolfgang Martini begeleidde haar met zijn transparant, breekbaar en passievol gitaarspel.

belle
Door deze muziek was ik, en de rest van het publiek met me, helemaal in de sfeer van de avond. Van Lissabon en Berlijn. De dichter Ulf Stolterfoht nam ons verder mee. Een charmante en zijn publiek veroverende man, die een aantal van zijn gedichten over het voetlicht bracht. Hij amuseert en raakt. In de Belle van Zuylenlezing op 24 april 2013 is er meer van hem te beleven. Over experimentele poëzie, engagement en de moraal.

De steden Berlijn en Lissabon staan al een tijdje op mijn lijstje om eens te bezoeken. Echt te bezoeken. De films die F.Starik over Lissabon en Philip Huff over Berlijn maakten hebben die behoefte bij mij vergroot. Via een menselijk literair beeld van de steden werden we als publiek welkom geheten op dit mooie festival. De voordracht door F. Starik van zijn gedicht Gras in het Engels maakte me extra benieuwd naar zijn werk Door . Philip Huff woonde ook een jaar in Berlijn waar hij zijn Dagen van gras schreef. Zij vertelden ook beiden over hun belevenissen in de steden tijdens het maken van de films en wat het met hen had gedaan om hier aan mee te werken. Deze kennismaking met beide auteurs zorgt ervoor dat ik ze ga lezen. Kan bijna niet wachten.

Denise Jannah en Wolfgang Martini rondden de opening af. Met “Ich bin von Kopf  bis Fuss auf Liebe eingesteld”. Als je nog niet verliefd geworden was op die mooie lentedag dan werd je het wel tijdens dit lied. Nog een nummer van Pessoa “Ik ben niets, kan niets, volg niets……” om dan indrukwekkend “Ich hab noch einen Koffer in Berlin”(Marlène Dittrich) neer te zetten. Dan voelt de avond al rijk en afgerond en komt er een voor mij persoonlijk geweldig einde! Uit Die Dreigroschenoper, waar ik tijdens mijn Duitse lessen in 4VWO op het Vituscollege zo mooi en diep geraakt kennis mee heb gemaakt, zong Denise “Mackie Messer”. Het festival City2cities is begonnen en duurt tot en met 28 april. Dan is er een Straat van literatuur en wordt er afgesloten met Fadodiva’s.

De festivalbloemlezing Het verhaal van twee steden, ga ik nog lezen en is iets om naar uit te kijken. Dinsdag 23 april op Wereldboekendag is deze mooie uitgave gratis downloadbaar voor de nieuwsbrief leden van City2cities.

Ik kan nog zoveel melden over deze dagen…. Zoals de vertaling van het gedicht Awater van Nijhoff op dinsdag 23 april. Het gedicht dat ik al sinds de middelbare school via de inmiddels stukgelezen bundel “Lees maar er staat niet wat er staat”  van Martinus Nijhoff geniet. Gijs wees mij nog op de Berlijnse Literaire Nachtclub 25 april. En dan de avond van dichter Fernando Pessoa! Kortom kijk op het programma van City2cities. Daar lees je wat er komt en wat er is geweest, dus geniet.

Helma-Ketelaar
Helma Ketelaar

Werkzaam vanuit haar bedrijf Merkbaar Resultaat: www.merkbaarresultaat.nl

 

 

 

1 reactie

Helma Ketelaar -

Ook dit jaar is er weer veel te genieten bij city2cities. http://www.city2cities.nl/krant Dit jaar met de steden Dublin, Boedapest en Utrecht!

Reageer ook